Gezond Aankomen - Mijn tips over Voeding

Hoe herken je ondergewicht?

Gevraagd door: bacc. Luke de Vos Msc  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.3/5 (69 stemmen)

Als je ondergewicht hebt, merk je dat je lichaam moeite krijgt om goed te functioneren. Je conditie gaat achteruit (lichamelijk, maar ook geestelijk) en je voelt je moe, lusteloos en mogelijk zelfs depressief. Daarnaast kun je last hebben van duizeligheid.

Hoe zie je dat iemand ondergewicht heeft?

Ondergewicht is eenvoudig vast te stellen met de Body Mass Index (BMI). Iemand heeft ondergewicht bij een BMI onder de 18,5 kg/m2. Wil je aankomen of ben je ongewenst afgevallen? Maak dan een afspraak met je huisarts om dit te bespreken.

Welk gewicht hoort bij anorexia?

We speken van anorexia als iemand consequent het lichaamsgewicht op of onder de 85% houdt van het gewicht dat normaal verwacht mag worden. Bij volwassenen komt dit neer op een Body Mass Index (BMI) van maximaal 17,5. Eten en gewicht zijn een obsessie voor je.

Wat merk je bij ondervoeding?

Bij ondervoeding krijgt je lichaam te weinig voedingsstoffen en energie binnen.
...
Er zijn een aantal symptomen die in verband kunnen staan met ondervoeding:
  • Verminderen van spiermassa.
  • Verminderde eetlust.
  • Lusteloosheid.
  • Dunne en droge huid.
  • Vermoeidheid.
  • Afname van vetweefsel onder de huid.
  • Vaak koud hebben.
  • Droog haar.

Wat is stille ondervoeding?

Het probleem van stille ondervoeding

Wanneer de baby systematisch en ongemerkt te weinig melk binnenkrijgt, ontstaat er stille ondervoeding. De baby krijgt steeds minder energie, en komt in een negatieve spiraal ten aanzien van het voedingsgedrag. Hij geeft minder krachtige signalen af en lijkt tevreden te zijn.

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet ondergewicht met je lichaam?

Ondergewicht brengt risico's met zich mee, omdat er een grote kans is dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Hierdoor gaat je afweer achteruit en loop je een risico op ondervoeding* en de bijbehorende gevolgen zoals spierafbraak, moeheid, futloosheid en meer kans op botbreuken.

Wat is het begin van anorexia?

Anorexia is een psychische stoornis die niet van de één op de andere dag ontstaat. Vaak begint het onschuldig: iemand wil een paar kilo kwijt en gaat daarom lijnen of laat het lekkers staan. Een eetprobleem sluipt er vervolgens stilletjes in. Ook kan anorexia nervosa ontstaan vanuit psychische problemen.

Wat moet je eten als je ondergewicht hebt?

Zorg voor voedzame maaltijden, met volkorenproducten, groenten, voldoende eiwitten en gezonde vetten. Pak wat vaker een gezond tussendoortje. Probeer in totaal 6 keer per dag iets te eten. Drink zuiveldranken of smoothies.

Is het erg als je ondergewicht hebt?

Je hebt ondergewicht wanneer je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. Er zijn normen opgesteld hoe je kunt checken of je gewicht gezond (of te hoog of te laag) is. Als je plotseling veel afvalt, kan er sprake zijn van een onderliggende ziekte.

Wat mag ik wegen voor mijn lengte?

Je lengte met het gewicht

De ondergrens ligt hier 10 tot 20% onder. Een voorbeeld ter berekening. Die is van een vrouw van 175 cm. Neem je 175 – 100 dan hou je 75 kilo als bovengrens aan en ongeveer 18% van 75 is 13,5 kilo eraf als benedengrens.

Hoe weet je dat je te weinig eet?

Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.

Hoeveel ondergewicht is gevaarlijk?

Er werd gekeken naar verbanden tussen BMI en sterfgevallen met verschillende oorzaken. Mensen van alle leeftijden met ondergewicht (een BMI van 18,5 of lager) bleken 1,8 keer zo veel kans op overlijden te hebben als mensen met een gezond gewicht (een BMI tussen 18,5 en 25,9).

Wat is beter te dik of te dun?

Het is minder ongezond om te dik dan om te dun te zijn – de sterfte loopt snel op bij een BMI lager dan 23 (65-75 kg voor de gemiddelde Nederlandse vrouw/man van 1,67-1,80 m). Aan de andere kant van het spectrum begint de sterfte pas op te lopen bij een BMI hoger dan 32 (90-105 kg).

Wat zijn oorzaken van ondergewicht?

Het eetpatroon, de stofwisseling en de natuurlijke aanleg spelen een rol bij het ontstaan van ondergewicht. Bij een eetstoornis als anorexia nervosa eet iemand zo weinig dat er een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Deze stoornis komt vooral voor bij jonge vrouwen.

Hoe komt het dat ik niet bijkom?

Doordat je stofwisseling harder gaat werken en reserves in je lichaam worden aangevuld kan je dus afvallen. Dus meer eten is zeker niet altijd aankomen! Aankomen is daarom best lastig en hiervoor heb je soms echt veel meer energie nodig, juist om die reserves aan te vullen.

Hoe kan je 5 kilo aankomen?

Algemene tips
  1. Weeg jezelf. Sta 1 keer per week op de weegschaal om veranderingen in je gewicht te volgen. ...
  2. Houd een eetdagboek bij (Mijn Eetmeter) ...
  3. Eet op vaste tijden. ...
  4. Probeer stapje voor stapje meer te eten. ...
  5. Beweeg! ...
  6. Eet veel producten met eiwit. ...
  7. Neem wat extra vet. ...
  8. Neem vezels.

Welke 2 vormen van anorexia?

Er worden 2 types anorexia onderscheiden: het beperkende type en het purgerende type. Bij het beperkende type anorexia ligt de nadruk op het onder controle houden van het gewicht door (te) weinig te eten en overmatig te sporten. Het purgerende type staat ook wel bekend als het gemengde type.

Wat zijn de symptomen van een eetstoornis?

Symptomen eetstoornis
  • Angst om dik te worden.
  • Een verstoord lichaamsbeeld.
  • Steeds meer bezig zijn met afvallen.
  • (Streng) lijnen afwisselen met eetbuien.
  • Gewichtsbeheersing door middel van overmatig sporten of bewegen, overgeven of het gebruik van laxeermiddelen.
  • Lichamelijke klachten zoals misselijkheid of maagpijn.

Hoelang duurt het voordat je anorexia hebt?

De ziektes duren gemiddeld 6-7 jaar, met een spreiding van een half jaar tot een tiental jaren.

Welke problemen kunnen ontstaan bij ondervoeding?

Mogelijk complicaties

Slechtere wondgenezing en trager herstel bij ziekte. Verhoogde kans op het ontstaan van frailty en sarcopenie. Minder spierkracht en vermoeidheid. Verminderde kwaliteit van leven.

Hoe kom je van ondervoeding af?

Bespreek met uw huisarts hoe u weer sterker en fitter kunt worden:
  • Maak het eten gezellig. Bijvoorbeeld door met iemand boodschappen te doen, te koken of te eten.
  • Eet dingen waar veel eiwit en vet inzit. Zoals ei, bonen, vis, noten, volle yoghurt en kaas.
  • Zorg dat u een voorraad eten heeft.
  • Zorg dat u elke dag beweegt.

Hoe los je ondervoeding op?

Ondervoeding kunt u tegengaan door te kiezen voor vet- en calorierijke voeding. Daarnaast is het bij risico op ondervoeding belangrijk om stapje voor stapje wat meer te eten. Natuurlijk moet de voeding wel gezond blijven. Het is ook belangrijk om aandacht te hebben voor voldoende eiwit.

Vorige artikel
Wat doen dieren met placenta?