Preeclampsia & eclampsia - causes, symptoms, diagnosis, treatment, pathology

Wat gebeurd er als je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Gevraagd door: ing. Ilse Bosman  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (59 stemmen)

De nieren werken minder goed en worden poreuzer, waardoor er eiwit in de urine lekt. Daarnaast heeft zwangerschapsvergiftiging gevolgen voor de lever. Ook je baby ervaart hiervan de gevolgen. De placenta wordt aangetast, waardoor je baby minder voedingsstoffen en zuurstof krijgt dan normaal.

Hoe merk je dat je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Symptomen zijn hoofdpijn, tintelende handen, sterretjes zien, vochtophoping (oedeem), gewichtstoename, pijn in bovenrug, eiwitverlies in de urine, misselijkheid, overgeven, pijn in bovenbuik, extra prikkelbaar, versterkte reflexen.

Hoe controleren ze of je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Klachten die kunnen wijzen op zwangerschapsvergiftiging
 1. Uitgesproken vochtopstapeling in het aangezicht, de handen en de voeten.
 2. Ernstige hoofdpijn.
 3. Gezichtsstoornissen zoals: Vliegjes voor de ogen. Dubbelzien. Lichtflitsen.
 4. Hevige buikpijn onder de ribben.
 5. U voelt zich in het algemeen minder goed.
 6. Uw baby is minder actief.

Kan zwangerschapsvergiftiging overgaan?

Eclampsie. Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) , maar ook het HELLP syndroom, kunnen (gelukkig zelden) overgaan in eclampsie.

Wat is het gevaar van zwangerschapsvergiftiging?

Zwangerschapsvergiftiging kan ertoe leiden dat bepaalde organen niet meer goed functioneren. Dit is gevaarlijk voor jou en je baby. Door een te hoge bloeddruk raken bloedvaten beschadigd, waardoor er vocht uit gaat lekken. Vervolgens ontstaan oedemen ofwel vochtophopingen.

19 gerelateerde vragen gevonden

Is pre-eclampsie dodelijk?

Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) is een onvoorspelbare ziekte die vaak fataal afloopt voor de zwangerschap. De jongste 10 jaar zijn er in Vlaanderen zelfs 5 vrouwen aan overleden. Bij 30 tot 60 vrouwen neemt de ziekte een levensbedreigende omvang aan.

Is zwangerschapsdiabetes schadelijk voor de baby?

Baby's van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak te groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker kan zijn. Na de geboorte kan de baby een te lage bloedsuiker krijgen, dit kan schadelijk zijn. Ook kan de baby geel worden, dit gaat meestal na een paar dagen vanzelf weer over.

Hoe lang duurt het voordat zwangerschapsvergiftiging uit je lijf is?

Dit levert gevaren op voor zowel jou als je baby. Zwangerschapsvergiftiging treedt meestal abrupt op na 20-24 weken, maar kan zich ook geleidelijk ontwikkelen.

Hoe lang duurt een zwangerschapsvergiftiging?

Je kunt in principe volledig herstellen van zwangerschapsvergiftiging en HELLP-syndroom, maar dit kan soms jaren duren. Hoelang precies verschilt van persoon tot persoon, maar het is belangrijk om hiervoor ruim de tijd te nemen. Veel vrouwen voelen zich nog lang vermoeid en niet zichzelf.

Hoe lang herstel na zwangerschapsvergiftiging?

Verreweg de meeste vrouwen die pre-eclampsie of het HELLP syndroom hebben gehad, zijn binnen twee weken na de bevalling weer thuis. Afhankelijk van de ernst van de complicaties die u hebt gehad, kan het herstel echter weken tot maanden duren.

Welke week zwangerschapsvergiftiging?

Over zwangerschapsvergiftiging

De klachten treden meestal op na de twintigste week van de zwangerschap, maar kunnen ook tot acht dagen na de bevalling ontstaan. Er zijn vier vormen van zwangerschapsvergiftiging: zwangerschapshypertensie, pre-eclampsie, HELLP-syndroom en eclampsie.

Wat te doen bij vermoeden zwangerschapsvergiftiging?

Bel je verloskundige of gynaecoloog bij een van de volgende klachten:
 1. hoofdpijn.
 2. pijn boven in je buik of aan de zijkant van je buik.
 3. pijn in je rug of boven in je rug.
 4. misselijk zijn.
 5. overgeven.
 6. sterretjes zien of wazig zien.
 7. trekkingen van armen en benen.
 8. dikker gezicht, handen of enkels (vocht vasthouden)

Kun je zwangerschapsvergiftiging hebben zonder hoge bloeddruk?

misselijkheid en braken. vocht vasthouden. Hierdoor kunnen zwellingen ontstaan in de onderbenen, handen en gezicht. Maar: zwellingen van de handen en voeten komen ook vaak voor bij vrouwen die geen hoge bloeddruk hebben.

Hoe lang kun je hoge bloeddruk hebben na bevalling?

Na de bevalling verdwijnt de hoge bloeddruk meestal spontaan. In sommige gevallen kan de bloeddruk de eerste twee dagen na de bevalling nog stijgen. Afwijkende bloeduitslagen verbeteren ook na de bevalling. Soms wordt het advies gegeven om nog enkele dagen na de bevalling in het ziekenhuis te blijven.

Is vocht vasthouden gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Is vocht vasthouden gevaarlijk? Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo'n 2 kilo aan omdat je vocht vasthoudt. Het vasthouden van vocht kan in principe geen kwaad, zolang je bloeddruk normaal blijft.

Hoe beïnvloeden zwangerschap en de bevalling de Glucosewaardes?

Vrouwen met diabetes type 1 en 2 hebben een grotere kans op een kindje met een hoog geboortegewicht. De kans op een keizersnede of een kunstverlossing is daardoor iets groter. Hoe beter de glucoseregulatie in het tweede en derde trimester van de zwangerschap, hoe kleiner de kans op problemen rondom de bevalling.

Wat zijn de risico's van zwangerschapsdiabetes?

Risico's voor de moeder
 • Keizersnede en problemen bij de bevalling.
 • Te veel vruchtwater. ...
 • Problemen met hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
 • Urineweginfecties.
 • Grote kans om opnieuw diabetes te ontwikkelen bij een volgende zwangerschap.
 • 50% meer kans om later diabetes type 2 te ontwikkelen.

Kun je van zwangerschapsdiabetes afkomen?

Als je diabetes krijgt terwijl je zwanger bent, heet dat zwangerschapsdiabetes. Het aantal zwangere vrouwen met diabetes stijgt hard. Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en je kunt een gezonde baby krijgen. Over het algemeen verdwijnt de diabetes na de bevalling.

Hoe ernstig is pre-eclampsie?

De ernst en het verloop van pre-eclampsie kunnen sterk wisselen. Sommige vrouwen hebben lange tijd weinig of geen klachten, anderen worden in korte tijd ernstig ziek. Bij pre-eclampsie kunnen stuipen optreden. Stuipen zijn aanvallen met trekkingen van armen en benen.

Hoe herken je HELLP-syndroom?

Bij pre-eclampsie heb je last van hoge bloeddruk, vocht vasthouden in verschillende delen van je lichaam en eiwitverlies. De symptomen bij het HELLP-syndroom zijn hetzelfde, alleen ze zijn veel sterker dan bij een zwangerschapsvergiftiging.

Wat is slechter hoge bovendruk of onderdruk?

Maar is een hoge onderdruk gevaarlijk? Het antwoord is ja. Een hoge onderdruk is zelfs nog gevaarlijker dan een hoge bovendruk. Bij een hoge onderdruk blijft de druk in uw aderen en bloedvaten te hoog, zelfs wanneer uw hart geen bloed pompt en dus ontspant.

Hoe merk je dat je bloeddruk te hoog is tijdens zwangerschap?

Hoge bloeddruk. Hevige pijn in je bovenbuik of het gevoel dat je een strakke band om je bovenbuik hebt. De pijn straalt soms uit naar de zijkant van de buik, rug of schouderbladen. Misselijkheid.

Hoe voelt strakke band om je buik zwanger?

Bij een groeiende buik is het normaal dat je aan het einde van de zwangerschap last hebt van druk rond je maag, dus echt midden op je buik. Heb je echter het gevoel dat iemand een hele strakke band of riem aanspant rond je buik, of heb je het gevoel dat er een olifant op je zit, neem dan contact met ons op.

Wat na HELLP-syndroom?

Het HELLP-syndroom kan levensbedreigend zijn voor moeder en baby. Soms besluit de arts om de zwangerschap voortijdig te beëindigen, om zo het leven van de moeder niet verder in gevaar te brengen. De baby wordt mogelijk geboren met zuurstoftekort of een groeiachterstand. In ernstige gevallen kan de baby overlijden.

Hoe ontstaat HELLP-syndroom?

Wat is de oorzaak van het HELLP-syndroom

Er zijn aanwijzingen dat het HELLP-syndroom kan ontstaan doordat er niks gedaan is aan een verhoogde bloeddruk van de moeder. Ook kan het zijn dat de placenta niet goed ontwikkeld is en deze daardoor niet goed functioneert.

Volgende artikel
Wat moet mijn kind kunnen 5 jaar?