Wat als uw kind weigert om met de andere ouder om te gaan?

Kan een kind een omgangsregeling weigeren?

Gevraagd door: drs Merle Boer  |  Laatste update: 2 juli 2025
Score: 4.6/5 (65 stemmen)

Omgangsregeling in belang van kind Het verzoek tot een omgangsregeling kan door de rechter ook geweigerd worden. Het gaat hier dan om situaties waarin het nadelig voor het kind zou zijn om omgang te hebben met die ouder. Er zijn vier van dit soort situaties waarin de rechter een verzoek tot omgang kan weigeren.

Kan ik de vader van mijn kind weigeren het ouderlijk gezag?

Ja, je kunt de vader van je kind het ouderlijk gezag weigeren, tenzij jullie kind uit een wettelijke verbintenis wordt geboren. Dan heeft de vader automatisch ook gezag.

Kun je een omgangsregeling afdwingen?

Een omgangsregeling bij de rechter vaststellen

Is de omgangsregeling door de rechter vastgesteld, dan is hij afdwingbaar. Dat wil zeggen: beide ouders moeten zich aan de gemaakte afspraken houden én kunnen van de ander eisen dat hij of zij de omgangsregeling nakomt.

Wanneer heeft een vader geen recht op omgang met zijn kind?

Het recht op omgang wordt alleen ontzegt als de omgang niet in het belang van het kind is. En dat is niet snel het geval. In de wet staat niet beschreven hoe zo'n zogeheten omgangsregeling eruit moet zien. Het is dus niet zo dat je als vader jouw kinderen standaard 'maar' één weekend in de twee weken mag zien.

Wat kan ik doen als mijn moeder weigert mee te werken aan een omgangsregeling?

Als een ouder hardnekkig weigert mee te werken aan een omgangsregeling en een dwangsom heeft geen effect, dan kan de rechter hiertoe besluiten. Uiteraard kan de rechter dit alleen doen als de wijziging van het ouderlijk gezag in het belang van het kind is. Ondertoezichtstelling.

34 gerelateerde vragen gevonden

Waar kijkt de rechter naar bij omgangsregeling?

Hierbij kijkt de rechter naar het belang van het kind, wat altijd voorop staat, zoals bepaald in artikel 1:377a BW. Factoren zoals de band van het kind met beide ouders, de praktische haalbaarheid van de regeling, de woonomstandigheden, en de stabiliteit van het kind worden meegewogen.

Kan je een omgangsregeling weigeren?

Omgangsregeling in belang van kind

Het verzoek tot een omgangsregeling kan door de rechter ook geweigerd worden. Het gaat hier dan om situaties waarin het nadelig voor het kind zou zijn om omgang te hebben met die ouder. Er zijn vier van dit soort situaties waarin de rechter een verzoek tot omgang kan weigeren.

Wat zijn de plichten van de vader bij een omgangsregeling?

Een zorg- of omgangsregeling bevat nauwelijks plichten voor beide ouders. De belangrijkste verplichting is dat de regeling uit het ouderschapsplan of de gerechtelijke uitspraak nagekomen wordt. Daarnaast heeft de ouder met gezag de verplichting om de banden tussen het kind en de andere ouder te bevorderen.

Wat zijn de minimale eisen voor een omgangsregeling?

Minimale eisen aan een omgangsregeling

In de praktijk betekent dat vaak dat vaders recht hebben op regelmatige en consistente omgang met hun kinderen. Veel ouders gaan uit van een om-de-week een weekend (vrijdag t/m zondag) en een vaste doordeweekse dag als minimum. Maar jullie mogen dit zelf bepalen.

Heeft een vader zonder gezag rechten bij een omgangsregeling?

Hebben de ouders gezamenlijk gezag, dan heet dat een zorgregeling, maar feitelijk is dit hetzelfde als een omgangsregeling. Heeft de vader geen gezag, dan heeft hij dezelfde rechten bij een omgangsregeling als een vader met gezag. In beide gevallen heeft hij er immers recht op om zijn kind te mogen zien.

Is kind weghouden bij vader strafbaar?

Het weghouden van een kind bij de vader of moeder kan strafbaar zijn als er geen gerechtelijke beslissing is die dit rechtvaardigt. In gevallen waarin de omgangsregeling vader of moeder door de rechter is vastgesteld, moet deze regeling worden nageleefd.

Wat is de meest voorkomende omgangsregeling voor een kind?

Een nog altijd veel voorkomende omgangsregeling – zij het veel minder vaak dan jaren geleden – is de klassieke omgangsregeling. In het kader van deze regeling verblijven de kinderen gedurende één weekend per veertien dagen bij de 'niet-inwonende' ouder.

Wat valt er onder informatieplicht?

Wat valt onder informatieplicht? Informatieplicht betekent dat de school beide ouders op de hoogte moet houden over de schoolontwikkeling van hun kind, ook als ouders gescheiden zijn. Lees hier meer over soorten communicatie van de school.

Kan een vader zijn kind opeisen?

Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Hoe verlies je ouderlijk gezag?

U kunt de rechtbank vragen om het gezamenlijk ouderlijk gezag te beëindigen. Dit heet eenhoofdig gezag aanvragen. Dat doet u als u of uw (ex)partner niet meer beiden willen of kunnen zorgen voor uw kind(eren). Bijvoorbeeld na een scheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap.

Wat zijn redenen om een kind uit huis te plaatsen?

Gedwongen uithuisplaatsing

Verwaarlozing of mishandeling. Ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. Veel ruzie tussen ouder(s), of tussen ouders en het kind. Te zware zorg vanwege een handicap of ernstige gedragsproblematiek bij het kind.

Wat als mijn kind niet naar zijn vader wil?

Als je kind niet meer naar jou toe wil

Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.

Wat als de omgangsregeling niet wordt nageleefd?

Wanneer een ouder de omgangsregeling niet nakomt kan een ouder met gezag aangifte doen wegens onttrekking van het kind aan het gezag. Onttrekking aan het ouderlijk gezag is strafbaar op grond van artikel 279 Wetboek van Strafrecht. Een aantal uitspraken van de Hoge Raad verduidelijken het begrip 'onttrekken'.

Is 70/30 co-ouderschap?

Binnen een zorgregeling kan de verdeling van de zorg- en opvoedtaken 50/50 zijn, maar ook een minder gelijke verdeling zoals 70/30. Een zorgregeling met een ongeveer gelijke verdeling noemen we co-ouderschap.

Kan je een omgangsregeling afdwingen?

Wanneer een ouder de omgangsregeling niet wil naleven, dan kan daarbij de hulp van de sterke arm worden ingeroepen. De ouder die recht op omgang heeft, kan zowel de deurwaarder als de politie inschakelen. De politie kan bijvoorbeeld forceren dat het kind weer terugkomt bij de moeder na een omgangsweekend bij de vader.

Wat is een normale omgangsregeling?

Een omgangsregeling is een afspraak tussen gescheiden ouders over hoe het contact met het kind wordt geregeld. In de meeste gevallen blijft het kind hoofdzakelijk bij één ouder wonen en heeft het een vaste omgang met de andere ouder. Als beide ouders de zorg evenredig verdelen, spreken we van co-ouderschap.

Hoe lang duurt een rechtszaak over de omgangsregeling van een kind?

De rechter doet schriftelijk uitspraak over de omgangsregeling uiterlijk 4 weken na de zitting. De uitspraak (beschikking) ontvangt u via uw advocaat. Heeft u als verweerder geen advocaat, dan ontvangt u de beschikking thuis.

Wat zijn de verplichtingen van ouders na een scheiding?

Na een scheiding zijn jullie als ouders verplicht de kosten te betalen voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Bij een co-ouderschap verdelen de ouders de zorg voor de kinderen, praktisch en financieel. De kinderen zijn afwisselend bij de ene en de andere ouder en de kosten worden door beide ouders betaald.

Vanaf welke leeftijd wordt een kind aan zijn vader toegewezen?

Wanneer een kind uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt geboren, hebben beide ouders direct het ouderlijk gezag over het kind. Als een ouder het gezag heeft, kan deze ouder beslissingen nemen over de verzorging, opvoeding, het vermogen en de woonplaats van het kind.

Hoe vaak is er informatieplicht?

Voor de informatieplicht moet u eens in de 4 jaar rapporteren. Of u moet rapporteren hangt af van de aard van de activiteiten op de locatie en het energiegebruik op de locatie per jaar. Rapporteren doet u aan uw omgevingsdienst. U leest op deze pagina alle informatie die u nodig heeft om aan de slag te gaan.