Aankomen tijdens de OVERGANG? In gesprek met gynaecoloog Ginny

Kan een gynaecoloog zien of je in de overgang zit?

Gevraagd door: Sophie de Bruin Msc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (17 stemmen)

Via een bloedonderzoek kan uw gynaecoloog de hoeveelheid FSH (follikelstimulerend hormoon) in uw bloed meten om te bepalen of u zich in de overgang bevindt. Op basis van de resultaten van die test kan uw gynaecoloog uitmaken of het nog nut heeft om uw voorbehoedsmiddel te blijven gebruiken.

Hoe checken of je in de overgang bent?

De overgang is een aantal jaren rondom uw laatste ongesteldheid. U merkt dat er meer of minder tijd komt tussen uw ongesteldheid. Ook kunt u erger ongesteld worden met meer bloedverlies. U kunt het opeens heel warm krijgen en zweten.

Kan de huisarts zien of je in de overgang bent?

De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.

Kan je getest worden op de overgang?

De overgang is over het algemeen goed te herkennen aan de typische symptomen / klachten in combinatie met een bloedonderzoek die de hormonen in het bloed bepaalt. Hierbij kunnen de verschillende hormonen bekeken worden in het bloed. Dit kan je helpen te bepalen of je in de overgang zit.

Kun je met bloedprikken zien of je in de overgang bent?

Je kunt aan je bloed zien hoever je bent in de overgang

Ook niet waar. De diagnose stel je op basis van iemands verhaal, niet op basis van bloedonderzoek. Alleen bij heel jonge vrouwen of vrouwen die niet reageren op behandeling kan aanvullend bloedonderzoek naar andere oorzaken nuttig zijn.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de 8 overgangsklachten?

Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.

Hoe ziet de laatste menstruatie eruit?

Een veranderde ongesteldheid is één van die symptomen. Vaak is de menstruatie ook één van de eerste dingen die veranderd tijdens de overgang. Voor sommige vrouwen betekent dit dat de ongesteldheid korter duurt, voor anderen gaat de overgang juist gepaard met een hevige menstruatie met zware bloedingen.

Wat zijn de eerste symptomen van menopauze?

Fysieke klachten premenopauze
  • Opvliegers en nachtelijk zweten.
  • Vaginale droogheid.
  • Urineverlies.
  • Verminderd libido.
  • Gewrichtspijnen.
  • Slapeloosheid en vermoeidheid.
  • Haarverlies.
  • Gewichtstoename.

Hoe komt het dat je dikker wordt in de overgang?

Als je in de overgang bent, kun je aankomen doordat de oestrogeenaanmaak in de eierstokken daalt. Door het dalende oestrogeen worden er in je lichaam meer vetcellen aangemaakt.

Kan je gek worden van de overgang?

De hoeveelheid oestrogeen daalt, waardoor je last kunt krijgen van stemmingswisselingen, extreme vermoeidheid of lusteloosheid. Ook hebben ze meer last van stress, worden ze vaker boos en kunnen ze sneller overprikkeld raken. Er zijn ook vrouwen die tijdens de overgang last krijgen van depressieve gevoelens.

Welke klachten treden in het begin van de overgang vaak op?

Daarnaast zijn er natuurlijk de wat meer bekende (en besproken) klachten die gepaard gaan met de overgang. Denk hierbij aan vermoeidheid, opvliegers en overmatig transpireren. Opvliegers en overmatig transpireren gaan veelal hand in hand. Tijdens een opvlieger krijgt u het in ene heel warm en gaat u hevig transpireren.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de overgang?

De gemiddelde leeftijd van de overgang ligt tussen de 45 en 55 jaar. Sommigen ervaren al vroeg in de 40 verandering, terwijl anderen er pas achterin de 50 mee te maken krijgen.

Heb je nog afscheiding na de overgang?

Het vaginale milieu verandert ook door de hormonale veranderingen: het wordt minder zuur. Dat kan leiden tot overgroei van bepaalde bacteriën (bacteriële vaginose). Hierbij kan meer afscheiding ontstaan, die onaangenaam ruikt. Ook de urinewegen worden minder goed doorbloed en ook hier wordt het epitheel dunner.

Kun je zwanger raken als je in de overgang zit?

In het kort

Als u 1 jaar niet meer ongesteld bent geweest, bent u in de menopauze. In de menopauze bent u niet meer vruchtbaar. U kunt dan stoppen met voorbehoedmiddelen.

Welke fases zijn er bij de overgang?

De overgang bestaat uit 4 fasen:
  • Premenopauze; Dit is de fase voorafgaand aan de menopauze, waarin de hormoonhuishouding verandert. ...
  • Perimenopauze; Dit is de fase rondom de menopauze. ...
  • Menopauze; Dit is de fase waarin de laatste menstruatie voorkomt. ...
  • Postmenopauze; Dit is de fase na de menopauze.

Welke leeftijd is de overgang voorbij?

op 50 jarige leeftijd heeft ongeveer de helft van de vrouwen de menopauze bereikt; de overgang begint meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar; vrouwen kunnen vervroegd in de overgang komen, ze zijn dan soms pas in de twintig; vrouwen die roken komen meestal eerder in de overgang.

Hoe krijg je een platte buik in de overgang?

Volgens Cindy Dunon, menopauzeconsulente en gezondheidscoach, zijn de belangrijkste principes om buikvet te verliezen tijdens de menopauze zijn gezond eten en blijven bewegen. Het heeft geen zin om streng te beginnen diëten, want dat houd je moeilijk vol en de kilo's kunnen er weer aanvliegen als je het dieet loslaat.

Hoe raak ik mijn Overgangsbuik kwijt?

Met voeding kun je het vetpercentage verlagen, niet met buikspieroefeningen. Die zijn pas leuk als je weinig buikvet hebt; dan kun je spiervorming zien. Beweging en sporten zijn wel heel belangrijk voor de gezondheid en het metabolisme. Een combinatie van conditie- en krachttraining is het best.

Wat moet je slikken in de overgang?

Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden. En vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zijn goed voor de gemoedstoestand.

Wat is spotting in de overgang?

Wat is spotting? Spotting is licht bloedverlies, zonder dat je echt menstrueert. Je herkent het aan een bruine afscheiding, doordat je 'oud' bloed verliest. Veel vrouwen krijgen te maken met spotting tijdens de overgang, maar ook na je laatste menstruatie kun je te maken krijgen met spotting.

Kan je na 3 jaar nog ongesteld worden?

Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad. De kans hierop is groter wanneer je nog niet zo lang in de overgang bent. Je herkent dan vaak hetzelfde patroon van menstruaties die je eerder had.

Kun je na 2 jaar weer ongesteld?

Dit verdikte baarmoederslijmvlies in de overgang is meestal onschuldig, maar het kan ook een prestadium van baarmoederkanker zijn. Wanneer je nog niet zolang in de overgang bent, is het mogelijk dat je toch nog een menstruatie hebt. Zo kan het dus zijn dat je na 2 jaar weer ongesteld bent.

Hoeveel fases kent de overgang?

In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.

Waarom is mijn onderbroek nat?

Je baarmoederhals en de binnenwand van je vagina maken slijm en vocht aan. Dit zorgt ervoor dat het daarbinnen schoon en gehydrateerd blijft. Slijm in je onderbroek is dus normaal 'down under'. Wij vrouwen hebben vanaf de menstruatie tot aan de overgang hier mee te maken.

Kun je in de overgang komen als je de pil slikt?

Ook al slik je nog elke maand hormonen, jouw eigen hormonen progesteron en oestrogeen zullen blijven dalen; het proces van de overgang gaat gewoon door; Als je pas laat stopt met de pil, dan kunnen de overgangsverschijnselen een stuk heviger zijn door de plotselinge hormoonveranderingen.

Volgende artikel
Waarom muts onder helm?