Kan een bedrijfsarts je verplichten te werken?
Gevraagd door: Jelle de Koning | Laatste update: 10 mei 2023Score: 4.3/5 (53 stemmen)
Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Wat mag een bedrijfsarts niet doen?
De bedrijfsarts mag geen mededelingen doen tenzij met gerichte, uitdrukkelijke en in vrijheid gegeven toestemming van betrokkene. In deze situaties is de werkgever niet uitsluitend van de bedrijfsarts afhankelijk om de benodigde informatie te verkrijgen. De werknemer kan zelf de werkgever informeren.
Kan je baas je verplichten om te werken als je ziek bent?
Ja. Je werkgever mag van je verwachten dat je het werk doet dat je nog wel kan doen met je ziekte of problemen. Dat mag hij, omdat hij ook verplicht is je loon door te betalen.
Kan je een bedrijfsarts weigeren?
Bezoek bedrijfsarts is verplicht
Als je ziek bent kan de bedrijfsarts of arbo-arts je uitnodigen op het spreekuur. Je mag zo'n uitnodiging niet weigeren. Je bent verplicht om te gaan, ook al word je naar de andere kant van het land geroepen.
Wat wel en niet tegen bedrijfsarts zeggen?
Vertel de dokter waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Beperk je daartoe. Ga niet uitweiden over hoe slecht je leidinggevende functioneert en de slapeloze nachten die je daarvan krijgt. Dan denkt de dokter dat er sprake is van een arbeidsconflict en daar geldt een apart protocol voor.
Kan mijn werkgever mij verplichten naar bedrijfsarts te gaan?
Bedrijven zijn wettelijk verplicht om samen te werken met een bedrijfsarts bij het regelen van bepaalde arbozaken. Die verplichting geldt bij verzuimbegeleiding, keuringen en onderzoek. Dit kan een bedrijfsarts zijn die aansloten is bij een arbodienst of een zelfstandig gevestigde bedrijfsarts.
Kan een bedrijfsarts mij afkeuren?
Alleen een bedrijfsarts kan bepalen of een zieke werknemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt is. Een werkgever kan en mag dat niet beoordelen. Het is dan ook belangrijk dat de werkgever de ziekmelding zo snel mogelijk en bij voorkeur binnen een week aan de bedrijfsarts of arbodienst doorgeeft.
Wie bepaalt of je weer moet werken?
Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken. Zolang u niet bij de bedrijfsarts bent geweest en/of de bedrijfsarts niet heeft geconcludeerd dat u weer in staat bent om (eigen of passende) werkzaamheden te verrichten hoeft u dus ook niet te werken.
Doet een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek?
Optioneel lichamelijk onderzoek doen: op de vraag of een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek mag doen is het antwoord 'ja', mits dat nodig is om een gemotiveerde beslissing te nemen. Aan de hand van vastgestelde beperkingen kan de arts beter advies geven. Werknemers mogen lichamelijk onderzoek overigens wel weigeren.
Wat is leidend bedrijfsarts of werkgever?
De bedrijfsarts is degene die de werkgever adviseert of een werknemer in staat is is om zijn of haar werk te doen. Een huisarts kan de werknemer ook een advies geven, maar voor de werkgever is het advies van de bedrijfsarts altijd leidend.
Hoe ver mag een bedrijfsarts?
Er zijn geen regels voor de maximale afstand naar de bedrijfsarts. In sommige situaties moet een werknemer best een lange reis maken voor een consult met de bedrijfsarts. Er is nergens in de wet een maximale afstand genoemd.
Kan je ontslagen worden als je te vaak ziek bent?
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Hoe overtuig ik de bedrijfsarts?
- Tip #1: Leg alles uitgebreid en duidelijk uit. ...
- Tip #2: Benoem al je klachten én je beperkingen. ...
- Tip #3: Dit is NIET het moment om te downplayen of mooi weer te spelen. ...
- Tip #4: Blijf eerlijk.
Wat moet je delen met bedrijfsarts?
De arbodienst of bedrijfsarts mag alleen noodzakelijke gegevens aan uw werkgever doorgeven. Bijvoorbeeld gegevens die uw werkgever nodig heeft om te beoordelen of hij uw loon moet doorbetalen. Of gegevens die nodig zijn voor uw verzuimbegeleiding en re-integratie.
Hoe praat je met een bedrijfsarts?
Het gesprek:
De vragen van de bedrijfsarts gaan over wat je wél kan. Leg duidelijk uit wat voor jou mogelijk is en wat je daarvoor nodig hebt, bijvoorbeeld een rustige werkplek. Vertel ook waar je grenzen liggen, bijvoorbeeld maximaal 2 uur per dag werken.
Wie beslist of je gaat werken huisarts of bedrijfsarts?
Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent
Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren. Dat is een andere beoordeling. Je huisarts of behandelaar kan hier natuurlijk wel een oordeel over hebben, maar het oordeel van de bedrijfsarts is in beginsel doorslaggevend.
Is een bedrijfsarts te vertrouwen?
In principe is er geen reden om de bedrijfsarts niet te vertrouwen. Is de bedrijfsarts in een positie om jou te helpen? Jazeker, voor hem is het ook belangrijk om een kloppend en adequaat advies te geven. De bedrijfsarts moet met jou een vertrouwensband opbouwen om jou goed te kunnen beoordelen.
Kan de huisarts een bedrijfsarts overrulen?
Het is in Nederland zo geregeld dat enkel een bedrijfsarts mag en kan bepalen of je ziek bent voor je werk. De huisarts kan een advies geven maar deze zal nooit leidend zijn. Een bedrijfsarts is de enige persoon die kan bepalen of je wel of niet in staat bent om te werken.
Wat mag een werkgever eisen bij ziekte?
De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.
Kan de bedrijfsarts zomaar langskomen?
Regels bij ziekmelding
Bijvoorbeeld dat hij op bepaalde tijdstippen thuis is, zodat de arbodienst of bedrijfsarts kan bellen of langsgaan. Maar je mag van de werknemer niet verwachten dat hij constant thuis is. Of de arbodienst/bedrijfsarts dagelijks bij de werknemer laten langskomen als dat niet nodig is.
Hoe vaak contact met leidinggevende tijdens ziekte?
Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
Kan ik van baan wisselen als ik in de Ziektewet zit?
Je mag pas gaan solliciteren vanuit de ziektewet op het moment dat je het kunt, als je hiertoe in staat bent. Dit gebeurt altijd in overleg met je contactpersoon van het UWV. Ook wanneer dit betekent dat je ander werk gaat doen, dan je eerder deed.
Kan bedrijfsarts contact opnemen met huisarts?
De bedrijfsarts mag ook niet met uw huisarts of specialist over uw klachten praten. Dat mag alleen als u heeft gezegd dat dat mag. De bedrijfsarts kan u een advies geven tijdens het open spreekuur.
Wat mag een bedrijfsarts beslissen?
- het opstellen van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie en deze toetsen,
- verzuim en re-integratie begeleiden van de zieke werknemer,
- arbeidsgezondheidskundig onderzoek uitvoeren (PMO en PAGO),
- met behulp van preventieve maatregelen verzuim (zoveel mogelijk) te voorkomen en.
Welke vragen stelt de bedrijfsarts?
De vragen gaan over je gezondheid: zoals je klachten, je behandeling en het gebruik van medicijnen. Ook stelt de (bedrijfs)arts vragen over je werk en zaken buiten het werk, die mogelijk invloed hebben op je situatie. Na afloop van het gesprek zal de (bedrijfs)arts je zo goed mogelijk adviseren.
Waar speelt een baby van 1 jaar mee?
Hoe merk je dat je bloedstolsels hebt?