How Can You Get Pregnant After the Menopause? | This Morning

Kun je in de overgang nog zwanger worden?

Gevraagd door: Fem Kok  |  Laatste update: 11 januari 2024
Score: 5/5 (67 stemmen)

Je kunt tijdens de overgang nog zwanger worden. Zolang je menstrueert, ook al is het heel onregelmatig, bestaat de kans dat er een eicel vrijkomt die bevrucht kan worden. Jaarlijks raken zelfs nog ongeveer 10 vrouwen die ouder zijn dan 50 in verwachting.

Kun je zwanger worden als je in de overgang zit?

In het kort

Ook als je onregelmatig ongesteld wordt, is er nog een kans op een zwangerschap. Als je zeker wilt zijn dat je niet zwanger wordt, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Als je 1 jaar niet meer ongesteld bent geweest, ben je in de menopauze. In de menopauze ben je niet meer vruchtbaar.

Kun je zwanger worden als je niet meer menstrueert?

Ja, een zwangerschap in de overgang is nog steeds mogelijk. Wanneer je in de overgang komt, is namelijk niet meteen je menstruatie ten einde. Zolang je nog menstrueert – ook al heb je een onregelmatige menstruatiecyclus door veranderende hormoonspiegels – heb je nog een eisprong.

Heb je nog een eisprong in de overgang?

Rond de menopauze is de voorraad eicellen zodanig afgenomen, dat de eierstokken minder oestrogeen en progesteron produceren. Hierdoor raakt de opbouw van het baarmoederslijmvlies ontregeld en vindt er geen eisprong meer plaats. Dit markeert de menopauze: je hebt de laatste menstruatie gehad.

Kan je in de overgang nog ongesteld worden?

Eerst worden de menstruaties onregelmatig en tenslotte houden ze op. Wanneer je een jaar lang geen menstruaties hebt gehad, wordt ervan uitgegaan dat er geen menstruaties meer komen. Als je na dat jaar toch weer bloedverlies krijgt, noem je dit bloedverlies na de overgang. In de meeste gevallen is dit onschuldig.

22 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ver ben ik in de overgang?

De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.

Hoe weet je in welke fase van de overgang je zit?

In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.

Wat voel je als je ovuleert?

De symptomen tijdens de ovulatie die je kunt ervaren

Je voelt bijvoorbeeld een milde pijn in de onderbuik, vaak iets minder heftig dan menstruatiepijn. Je afscheiding is doorzichtig en elastisch, en soms verlies je ook wat meer afscheiding dan normaal.

Kun je voor de tweede keer in de overgang komen?

Kunnen opvliegers op oudere leeftijd nog steeds voorkomen? Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.

Wat moet je doen als je in de overgang bent?

Wat kunt u zelf doen?
  1. Probeer op uw gewicht te letten. ...
  2. Gezond eten helpt om de klachten tijdens de overgang minder te maken. ...
  3. Zorg voor genoeg calcium in uw eten. ...
  4. Denk eraan dat alcohol, koffie, thee en gekruid eten opvliegers kunnen uitlokken.
  5. Beweeg regelmatig en zorg dat u daarbij uw botten belast.

Hoe weet je dat je niet vruchtbaar bent?

Er is sprake van verminderde vruchtbaarheid als het niet lukt om binnen 12 maanden op een natuurlijke manier zwanger te worden. Dat wil zeggen, zonder medische hulp of vruchtbaarheidsbehandelingen. In Nederland is dit bij 10 tot 15% van de stellen het geval.

Hoe lang is een vrouw vruchtbaar?

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.

Hoe lang blijven mannen eigenlijk vruchtbaar?

Levensduur van sperma

Zaadcellen blijven na de zaadlozing nog ongeveer 48 uur vruchtbaar. Heb je dus een dag voor je meest vruchtbare dagen gevreeën, dan kan je alsnog zwanger worden. Het sperma dat de bijbal niet verlaat, wordt na ongeveer een maand weer afgebroken.

Heb je na de overgang nog zin in seks?

Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.

Waarom krijg je een dikke buik in de overgang?

Deze ontstaat door afname van bepaalde hormonen, waardoor je spijsvertering trager gaat werken. Een langzame spijsverering zorgt ervoor dat gassen zich gaan ophopen, wat resulteert in een opgeblazen buik. Daarnaast ontstaat er ook meer buikvet tijdens de overgang.

Welke leeftijd minder vruchtbaar?

In Nederland worden vrouwen ten opzichte van andere landen laat moeder. De gemiddelde leeftijd ligt in Nederland op 29,4 jaar dat vrouwen hun eerste kind krijgen. Na het 36ste levensjaar neemt de vruchtbaarheid van de vrouw snel af.

Kun je na 2 jaar weer ongesteld?

Dit verdikte baarmoederslijmvlies in de overgang is meestal onschuldig, maar het kan ook een prestadium van baarmoederkanker zijn. Wanneer je nog niet zolang in de overgang bent, is het mogelijk dat je toch nog een menstruatie hebt. Zo kan het dus zijn dat je na 2 jaar weer ongesteld bent.

Kan de huisarts zien of je in de overgang bent?

De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.

Wat doet de overgang met je relatie?

De overgang kan relaties flink op de proef stellen. Een vrouw krijgt te maken met allerlei lichamelijke veranderingen en ongemakken, die soms ook nog gepaard gaan met stemmingswisselingen, angsten en negatieve gedachten. Een man ziet zijn vrouw veranderen en begrijpt niet waar dit vandaan komt.

Wat voel je als je denkt dat je zwanger bent?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Hoe weet je of je niet ovuleert?

Om erachter te komen of je daadwerkelijk ovuleert kun je in eerste instantie een ovulatietest of vruchtbaarheidstest doen. Bij de drogist kun je een ovulatietest halen waarmee je kunt testen of je op dat moment daadwerkelijk vruchtbaar bent. Deze test is meestal ongeveer 2 dagen voor de ovulatie positief.

Heb je altijd een eisprong als je ongesteld wordt?

De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus die tussen 24 en 35 dagen ligt. Ongeveer een op de vijf vrouwen heeft een onregelmatige cyclus. Vrouwen die regelmatig, om de drie tot vijf weken ongesteld worden, hebben vrijwel altijd een eisprong en kunnen dus zwanger worden.

Wat is de beste leeftijd om te stoppen met de pil?

Gebruik dan wel een voorbehoedmiddel als je niet zwanger wil worden, bijvoorbeeld een condoom. Als je 1 jaar niet meer ongesteld bent geworden, kun je stoppen met voorbehoedmiddelen. Stop in elk geval met de pil als je 52 jaar bent. Artsen raden het af om de pil in de overgang te gebruiken.

Wat heeft een vrouw in de overgang nodig?

In zuivel, zoals kaas en melk, zit namelijk calcium, de belangrijkste bouwstof voor je botten. 10 microgram extra vitamine D vanaf je 50ste. Vanaf je 70ste is het advies om 20 microgram extra vitamine D te nemen. Door vitamine D bij te slikken, verminder je het risico op vallen en botbreuken als je ouder wordt.

Wat maakt een man meer vruchtbaar?

Heb een gezonde levensstijl en eet gezond en gevarieerd. Beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd. Voor het aanmaken van zaadcellen zijn vitamine C en zink belangrijk. Stop of beperk het gebruik van alcohol, sigaretten en drugs.

Vorige artikel
Wat is een direct familielid?
Volgende artikel
Hoe bewijs je laster?