De uitdrijving van je baby tijdens de bevalling - 24BabyTV

Kan een baby nog draaien na indalen?

Gevraagd door: Megan Bellemans  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (4 stemmen)

Het indalen van je kind heeft voordelen: De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren. Ligt het dus al mooi met het hoofdje in je bekken, dan is de kans op stuitligging erg klein. De baby kan nog wel 'om de as draaien' en dus op zijn/haar andere zijtje gaan liggen.

Hoe weet je dat je baby is ingedaald?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

Hoe lang duurt het nog als de baby is ingedaald?

Daalt je kleine al bij 30 weken in? Dan is het nog steeds mogelijk dat hij bij ruim 41 weken pas naar buiten komt. En andersom geldt dat een baby die bij 39 weken pas indaalt, al binnen een paar dagen geboren kan worden.

Hoe voelt het als een baby draait?

Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.

Waar voel je beweging bij stuitligging?

Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat voel je als je baby niet meer leeft?

Er is sprake van een missed abortion als de embryo of foetus niet meer leeft, zonder dat je dit in de gaten hebt. De meest gangbare symptomen van een miskraam zoals heftige krampen en bloedverlies, blijven dus uit.

Kan je zelf voelen of je baby is ingedaald?

Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen. De verloskundige voelt regelmatig of je buikbaby ook daadwerkelijk is inge- daald. Soms kun je het zelf ook voelen.

Wat kan ik doen om de baby te laten indalen?

Je kunt je baby helpen met indalen door oefeningen te doen die je baby de ruimte geven. Het is belangrijk dat je je bekken ontspant waardoor er meer ruimte ontstaat.

Kan je het voelen als je ontsluiting hebt?

Zodra je baarmoedermond 'rijp' is, kunnen de weeën zorgen voor ontsluiting. Ontsluiting is het openen van je baarmoedermond. Met twee vingers voelen we als verloskundige hoe ver je baarmoedermond geopend is.

Hoe weet je of je baby goed ligt?

Dit doet de verloskundige wederom door voorzichtig op verschillende plekken in je buik te drukken, ook wel de Leopold-handgrepen genoemd. Door te voelen hoeveel weerstand je buik op bepaalde plekken heeft, kan de verloskundige bepalen hoe je kindje ligt.

Hoe kom je erachter of je ontsluiting hebt?

Door te toucheren voelt de verloskundige hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Dit doet zij met twee vingers in je vagina te brengen en een ronddraaiende beweging te maken. De verloskundige draagt hierbij steriele handschoenen.

Hoe lang rondlopen met 4 cm ontsluiting?

Het is vrij normaal dat je bij een tweede al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.

Hoe weet je of je baarmoedermond verweekt is?

In deze fase zal de baarmoedermond eerst zacht worden (verweken) en korter worden (verstrijken) en zijn goede positie innemen: wijzend naar voren. Als dit gebeurd is kan de ontsluiting beginnen, het open gaan van de baarmoedermond. Verweken en verstrijken zijn belangrijke processen, maar duren vaak erg lang.

Hoe voelt Indalingspijn?

Indalingsweeën kan je voelen als een scherpe, zeurende, stekende of trekkende pijn in je onderbuik of liezen. Veel vrouwen voelen ze ook als steken in de vagina of als een menstruatieachtige pijn. Indalingspijn gaat vaak samen met harde buiken.

Kun je het hoofdje voelen?

Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester. Vaak ligt het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken rond de 36 tot 38 weken. Je kan dan meer harde buiken/indalingsweeën/voorweeën ervaren; je kunt dit al rond 30 weken ervaren.

Kan bevalling beginnen zonder indalen?

Het maakt voor de bevalling niet uit of een kindje al voor, of pas tijdens de weeën indaalt. Het is wel van belang als de vliezen breken. Als het hoofdje níet is ingedaald is er nog ruimte tussen het hoofdje en het bekken en zou er met het breken van de vliezen een navelstreng voor de hoofdje kunnen zakken.

Kan het hartje zomaar stoppen?

Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het embryo waardoor de groei stopt, het hartje niet meer klopt en het kindje wordt afgestoten, soms vrij vlot nadat het hartje niet meer klopt, maar soms duurt het nog enige tijd.

Hoe groot is de kans dat het hartje niet klopt?

Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.

Kun je een missed abortion voelen?

Een missed abortion is een niet-intacte zwangerschap zonder tekenen van bloedverlies of buikkrampen. Er kunnen duidelijke zwangerschapsverschijnselen aanwezig zijn. Het lichaam heeft in feite niet door dat het vruchtje zich niet goed ontwikkeld heeft. Dit kan alleen worden vastgesteld met het maken van een echo.

Wat als baarmoedermond niet verweekt?

Manieren rijpen baarmoedermond. Wanneer de baarmoedermond onrijp is en er toch een dwingende reden is om de bevalling op gang te brengen, kan de verloskundig zorgverlener adviseren de baarmoedermond 'rijp' te maken. In medische termen spreekt men dan van 'primen' ('to prime' is Engels voor 'voorbereiden').

Hoe snel kan baarmoederhals verstrijken?

Eens je actieve arbeid begonnen is, ontsluit je gemiddeld één centimeter per uur. Zo heb je ongeveer een idee van hoe lang het kan duren voordat je 10 cm ontsluiting hebt. Elke arbeid en bevalling is natuurlijk anders en uniek voor elke mama, waardoor de duurtijd bij elke bevalling verschilt.

Hoe voelt de baarmoedermond bij beginnende zwangerschap?

Je vindt hem dan wat hoger en hij staat een beetje open. Soms staat hij zelfs zo hoog dat je hem haast niet meer kunt voelen! Ook komt er rond deze periode steeds meer slijm eromheen te zitten.

Hoe verstrijkt de baarmoedermond?

Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd. Het wordt meestal uitgedrukt in centimeter. Als je baarmoederhals nog 4 cm lang is, ben je nog helemaal niet verstreken.

Hoe lang duurt het tot volledige ontsluiting?

Ontsluiten gebeurt tijdens de eerste drie fases van je bevalling. Het verschilt per bevalling hoelang dit duurt. Meestal duurt het ontsluiten langer bij je eerste kindje, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Gemiddeld duurt een eerste bevalling ongeveer 10-16 uur, maar dit kan per persoon sterk verschillen.

Hoe lang nog na 3 cm ontsluiting?

Bij 3 cm worden de weeën steeds krachtiger, pijnlijker en gaan langer duren. Bij een eerste bevalling kan de latente fase in het totaal wat langer duren. Bij een tweede of derde kindje gaat deze fase vaak veel sneller. Met 4 centimeter tot en met 7 centimeter ontsluiting spreken we van de actieve ontsluitingsfase.

Vorige artikel
Hoe lang duurt buikkramp baby?