Voortplanting - Menstruatiecyclus

Kan de eisprong later komen?

Gevraagd door: Berat Molenaar  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (71 stemmen)

Recent onderzoek leert dat de vruchtbare periode van de cyclus sterk kan schommelen, zelfs bij vrouwen met een heel regelmatige cyclus. De eisprong vindt plaats (ongeveer) 14 dagen voor de volgende menstruatie. Je bent gedurende een aantal dagen voor en na de eisprong vruchtbaar.

Kan je eisprong ook later komen?

Bij de meeste vrouwen zal uit deze curve blijken dat de eisprong inderdaad rond de 14 dagen voor de te verwachten menstruatie plaats vindt. Echter, het kan ook eerder of later plaats vinden.

Hoe laat kan eisprong zijn?

Als je zwanger wilt worden is handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Het verschilt per vrouw wanneer de eisprong precies plaatsvindt. Meestal vindt de eisprong tussen de 11 en 14 dagen voor de menstruatie plaats. Bij een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen is de eisprong vaak rond dag 14 van de cyclus.

Wat is een late eisprong?

Als een vrouw een onregelmatige eisprong heeft, heeft ze minder kans om zwanger te worden, omdat ze minder vaak ovuleert. Bovendien lijkt het erop dat late ovulatie geen eieren van de beste kwaliteit produceert, waardoor bevruchting ook minder waarschijnlijk wordt.

Kun je een eisprong hebben op dag 20?

Regelmatige cyclus van 23 dagen: de eisprong komt rond dag 9 van je cyclus. Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden. Regelmatige cyclus van 34 dagen: de eisprong komt rond dag 20 van je cyclus. Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.

27 gerelateerde vragen gevonden

Kan je 2 dagen voor je eisprong zwanger raken?

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert.

Is een eisprong altijd op dezelfde dag?

Regelmatige cyclus: de eisprong vindt elke cyclus ongeveer op dezelfde dag plaats. Onregelmatige cyclus: de eisprong vindt elke cyclus op een ander moment plaats.

Kun je een eisprong overslaan?

Deze kan door verschillende oorzaken verstoord raken. Een ontregelde hormoonhuishouding kan ervoor zorgen dat je geen eisprong hebt en dat je menstruatie uitblijft. Hierdoor is het mogelijk dat je niet ongesteld en niet zwanger bent. Op het moment dat je niet ongesteld wordt, vindt er geen eisprong plaats.

Is je eisprong altijd 14 dagen voor je menstruatie?

De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo'n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.

Wat is een Anovulatoire cyclus?

Cyclus waarin de eierstokken geen eicel afgeven. De eerste tekenen van anovulatie zijn onregelmatige maandstonden en moeilijk zwanger kunnen worden.

Welk moment van de dag eisprong?

Over het algemeen vindt de eisprong meestal halverwege de menstruatiecyclus plaats. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is dat rond dag 14. Maar veel vrouwen hebben een kortere of langere cyclus (van 23 tot wel 35 dagen) en ook het tijdstip van de eisprong binnen de cyclus kan variëren.

Hoe merk je dat je eisprong eraan komt?

De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.

Hoe weet je of er een eisprong is geweest?

Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.

Hoe verleng je luteale fase?

Gebruik eventueel progesteron (crème)

Is uit een bloedtest gebleken dat je progesteron laag is, dan zal je arts je hoogstwaarschijnlijk Utrogestan voorschrijven. Dat is natuurlijke progesteron. Dat zal je luteale fase verlengen.

Waarom ineens langere cyclus?

Oorzaken onregelmatige cyclus

Het zou kunnen dat medicijngebruik een onregelmatige menstruatie veroorzaakt. Dat komt doordat sommige medicijnen de aanmaak van oestrogeen en progesteron veranderen. Als dit vermoeden bestaat is het belangrijk om de bijsluiter goed door te lezen.

Is de luteale fase altijd 14 dagen?

De Luteale fase duurt namelijk bijna altijd 14 dagen, dus als je cyclus altijd 30 dagen is heb jij op dag 16 (gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie) eisprong gehad.

Hoeveel dagen minimaal tussen eisprong en menstruatie?

Een cyclus van 23 tot 35 dagen is helemaal niet vreemd. Zolang je een regelmatige cyclus hebt kun je gemakkelijk je eisprong voorspellen. Je eisprong vindt altijd plaats tussen 12 tot 15 dagen vóór je menstruatie.

Heb je altijd een eisprong als je ongesteld wordt?

Vrouwen die regelmatig, om de drie tot vijf weken ongesteld worden, hebben vrijwel altijd een eisprong en kunnen dus zwanger worden. Vrouwen met een cyclus die korter is dan 21 dagen, of langer is dan 42 dagen worden moeilijker zwanger.

Wat gebeurt er als je geen eisprong hebt?

Als er geen eisprong is, wordt ook geen progesteron aangemaakt. Je lijf krijgt dan domweg geen seintje dat de juiste dikte is bereikt. Het baarmoederslijmvlies blijft zich opbouwen en wordt te dik om nog vast te houden. Ook een tekort aan progesteron kan dus onbedoeld hevig vaginaal bloedverlies tot gevolg hebben.

Kun je alleen maar zwanger worden tijdens eisprong?

Wanneer je zwanger probeert te worden, is het belangrijk om de kalender in de gaten te houden. Per cyclus ben je namelijk maar een paar dagen vruchtbaar. Dit zijn de dagen voor je ovulatie (eisprong) tot een aantal uur na je ovulatie. Alleen als je tijdens deze dagen vrijt, kan je zwanger worden.

Kan je een maand geen eisprong hebben?

Als je menstruatie cyclus langer is dan 35 dagen of korter dan 21 dagen, is de kans groot dat je niet ovuleert. Officieel heet dit een 'anovulatoire cyclus'. Je hebt dan wel een bloeding, maar geen eisprong gehad. Maar juist die eisprong is nogal belangrijk voor je vruchtbaarheid, dat kun je zelf ook wel bedenken.

Is je eisprong iedere maand hetzelfde?

Bij een regelmatige cyclus is het bijna zeker dat je elke maand een eisprong hebt. Een regelmatige cyclus duurt ongeveer 28 dagen. Je ovulatie gebeurt meestal halverwege je menstruatiecyclus. Bij een regelmatige cyclus is dit tussen de 12 en 16 dagen voordat je volgende menstruatie begint.

Kun je een dubbele eisprong hebben?

Bij een twee-eiige tweeling is er sprake geweest van een dubbele eisprong. Normaal gesproken komt er tijdens de eisprong 1 eitje vrij, maar het kan dus voorkomen dat er een dubbele eisprong plaatsvindt met als gevolg 2 eitjes die beiden bevrucht kunnen worden.

Hoeveel tijd tussen LH piek en eisprong?

Deze stijging wordt ook wel LH- piek genoemd. Een ovulatietest toont aan wanneer de LH-piek aanwezig is. Gewoonlijk zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de ovulatie plaatsvinden, in deze periode bent u het meest vruchtbaar.