Heidi Schouten is relatie-expert en vertelt over verlatingsangst, bindingsangst en codependentie

Kan bindingsangst worden veroorzaakt door een vorige relatie?

Gevraagd door: dr.h.c. Femke Korkmaz M  |  Laatste update: 11 juli 2025
Score: 4.3/5 (2 stemmen)

Oorzaken bindingsangst Maar ook een vervelende ervaring binnen een vorige relatie kan de oorzaak zijn. Als jong kind bouw je een band op met je ouders/verzorgers. Dit noemen we hechting. Wanneer hechting niet goed verloopt kan er onveilige hechting ontstaan.

Wat zijn de triggers van bindingsangst?

De belangrijkste trigger voor bindingsangst is de inperking van vrijheid. Voor je gevoel kan een relatie je vrijheid inperken, zowel fysiek, praktisch als emotioneel. Dit kan zich uiten in dat je voor je gevoel te veel compromissen moet sluiten.

Kan iemand met bindingsangst je missen?

Absoluut. Iemand met bindingsangst kan je missen en zelfs liefdesverdriet krijgen, maar dit proces verloopt vaak anders dan je verwacht.

Komt bindingsangst terug in een relatie?

Wat je vroeger (onbewust) hebt geleerd over relaties, kan later in volwassen relaties weer terugkomen. In hun latere relatieleven zijn mensen met bindingsangst vaak afstandelijk en vermijden zij situaties die te veel gevoel oproepen. Zij nemen dus vaak afstand als anderen emotioneel te dichtbij komen.

Kunnen twee mensen met bindingsangst een relatie hebben?

Twee partners met bindingsangst

Wanneer je bindingsangst hebt en je aangetrokken voelt tot iemand die ook bindingsangst heeft, kunnen jullie lang in de onderzoeksfase blijven. Deze relatie kan heel veilig voelen omdat je alle ruimte krijgt. Jouw partner heeft immers ook zijn eigen leven.

25 gerelateerde vragen gevonden

Is iemand met bindingsangst verliefd?

Iemand met bindingsangst voelt zich aangetrokken tot de liefde van iemand met verlatingsangst. Iemand met bindingsangst zal daarom alles geven in de momenten van verbinding. Iemand met verlatingsangst heeft continu liefde in overvloed, omdat hij of zij zó graag wilt.

Hoe win je iemand met bindingsangst terug?

5 Tips om een man met bindingsangst te veroveren
  • Bindingsangst. Het is eerst heel belangrijk om te kijken of je lover wel echt bindingsangst heeft. ...
  • Ontdek de oorzaak van zijn bindingsangst. ...
  • Zet hem niet onder druk. ...
  • Zet hem lager op je prioriteitenlijstje. ...
  • Doe zoveel mogelijk verschillende activiteiten samen. ...
  • Date met anderen.

Waarom gaat iemand met bindingsangst vreemd?

Vrijheid is een kernwaarde voor iemand met bindingsangst. Ze willen niets liever dan hun autonomie behouden. Ze hebben moeite met het idee dat een relatie ze beperkt. Vreemdgaan voelt als een manier om die vrijheid terug te winnen, om te voelen dat ze niet vastzitten.

Wat zijn de symptomen van extreme bindingsangst?

Mensen met bindingsangst herkennen vaak de meeste van onderstaande kenmerken:
  • Het moeilijk vinden om langdurig een verbinding aan te gaan met een ander.
  • Moeite hebben met intimiteit.
  • Moeite hebben met het vertrouwen van anderen.
  • Niemand echt leuk of interessant genoeg vinden.
  • Bang zijn dat de ander weer weggaat.

Wat zijn de fases van bindingsangst?

De vijf fases zijn: verliefdheid, angst voor verlies van vrijheid, afstand nemen, schuldgevoel, en herhaling van het patroon. Iemand met bindingsangst ervaart veel twijfel en zoekt veiligheid, maar is bang voor echte nabijheid.

Hoe gedraagt iemand met bindingsangst zich?

Als je bindingsangst hebt ben je bang om je te hechten aan iemand, omdat je vreest afgewezen, gekwetst of verlaten te worden. Deze angst zorgt ervoor dat iemand zich moeilijk kan binden aan iemand anders, zowel fysiek als psychisch. Voor zo'n iemand is het moeilijk om relaties lang in stand te houden.

Waarom neemt iemand met bindingsangst afstand?

Mensen met bindingsangst ervaren spanning bij nabijheid en houden liever afstand. Ze bouwen een 'muurtje' op door kritisch te zijn op hun partner. Ze hebben de tijd nodig om hun diepere gevoelens toe te vertrouwen aan de ander uit angst voor kwetsbaarheid en pijn.

Wat moet je niet doen bij bindingsangst?

Flirten met anderen, zelfs vreemdgaan, omdat je bang bent voor volledige toewijding. Miscommunicatie: je kunt je gevoelens niet uiten, of hebt het gevoel dat je partner je niet begrijpt. Verwijten: alles wat je partner doet irriteert je, en je vindt altijd wel iets om hem/haar de schuld te geven.

Kan iemand met bindingsangst een relatie verbreken?

Bindingsangst kan relatieproblemen veroorzaken of zelfs een relatie in de weg zitten. Je hebt moeite om binnen relaties de diepte in te gaan. Je krijgt het benauwd als je partner spreekt over samenwonen en trouwen. Of je komt in een relatie niet eens tot dat punt, omdat je voor die tijd de relatie verbreekt.

Wat zijn de symptomen van vluchtgedrag?

Kenmerken van vluchten
  • Je loopt weg of je loopt er voor weg.
  • Je kijkt weg en je maakt geen oogcontact: je ogen schieten wel alle kanten op en zoeken een vluchtroute.
  • Je gooit het gesprek over een andere boeg: je draait eromheen of je praat opeens over een ander onderwerp.
  • Je leidt behendig de aandacht af.

Hoe verover je een vrouw met bindingsangst?

Hoe win je het hart van een vrouw met bindingsangst?
  1. Begrijp haar bindingsangst. Ze wil jou. ...
  2. Stop met harder trekken, begin met loslaten. Je kunt haar niet overtuigen van jouw liefde. ...
  3. Zet grenzen met liefde. Veel mannen denken dat grenzen afschrikken. ...
  4. Focus niet op haar bindingsangst.

Kan iemand met bindingsangst verliefd worden?

Bij sommige mensen overstemt de bindingsangst zelfs altijd de verliefdheid. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in de pubertijd maar één keer echt verliefd bent geweest en daarna nooit meer. Natuurlijk, het is theoretisch mogelijk dat je nooit meer een goede persoon bent tegengekomen.

Kan bindingsangst op latere leeftijd zichtbaar worden?

Bindingsangst kan ook op latere leeftijd pas zichtbaar worden. ,,Tegenwoordig worden vrouwen niet meer heel jong moeder”, vertelt de liefdesverdrietpsycholoog. ,,Veel vrouwen zijn gericht op carrière maken en niet op het moederschap, waardoor ze zich ook niet binden aan een geschikte partner.

Hoe kan ik bindingsangst doorbreken?

De eerste stap is bewustwording. Zodra je weet dat je bindingsangst hebt, wordt het makkelijker om er iets aan te doen. Je kunt immers niet iets veranderen waar je je niet bewust van bent. Accepteer dat je bang bent en laat de gevoelens die je ervaart toe, in plaats van dat je jezelf ertegen verzet.

Wat is een vermijdende hechtingsstijl bij bindingsangst?

Bindingsangst is het patroon waarin je stapt als je een vermijdende hechtingsstijl hebt. Dit verandert als je op volwassen leeftijd alsnog leert om je veilig te hechten. Hiermee kun je de gevolgen van een onveilige hechting ombuigen. De relatie zelf wordt een plek om nieuwe, positieve, ervaringen op te doen.

Komt een man met bindingsangst terug in een relatie?

De persoon met bindingsangst stoot iemand af, waardoor de persoon met verlatingsangst extra hard gaat trekken. Je gaat nog meer je best doen om iemand te behouden, totdat je er klaar mee bent. En dan komt de persoon met bindingsangst weer terug, om je vervolgens weer af te stoten.

Wat zijn de signalen van bindingsangst bij vrouwen?

Een duidelijk signaal van bindingsangst bij vrouwen is het afremmen van fysiek contact. Niet omdat ze geen aanraking willen — maar omdat het te dichtbij komt. Als ze zich emotioneel niet veilig voelt, dan voelt haar lichaam dat ook. Een simpele aanraking kan dan ineens te veel zijn.

Hoe overtuig je iemand met bindingsangst?

Communiceer open en eerlijk met elkaar, ook over de bindingsangst, zonder te veel in patronen en emoties te gaan. Benoem dus gewoon jullie angsten en onzekerheden met elkaar. Misschien kunnen jullie er zelfs de humor van inzien en er grapjes over maken.

Wat zeg je tegen een man met bindingsangst?

Praat niet al te veel over de toekomst, samenwonen, kinderen, trouwen of samen blijven voor de rest van jullie leven. Dit kan iemand met bindingsangst een benauwend gevoel geven en zorgen dat hij/zij wilt vluchten. Neem de tijd en blijf met je aandacht in het hier en nu.

Hoe communiceren met iemand met bindingsangst?

De 5 beste tips wanneer je partner bindingsangst heeft
  • Stel je grenzen helder en geef ruimte.
  • Communiceer zonder oordeel.
  • Wees eerlijk over je gevoelens.
  • Zoek balans tussen verbinding en vrijheid.
  • Bouw stap voor stap aan (ver)binding.

Vorige artikel
Wat betekent "solo date"?