Bloedarmoede - Symptomen en behandeling

Is yoghurt goed voor ijzertekort?

Gevraagd door: Dewi Spring in ‘t Veld  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (65 stemmen)

Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.

Wat moet je niet eten als je ijzertekort hebt?

Voedingsstoffen die de opname van non-heemijzer vermoedelijk afremmen:
 • Tannine in rode wijn, thee en druiven.
 • Voedingsvezels.
 • Oxaalzuur in rabarber.
 • Fytinezuur in granen en peulvruchten.
 • Polyfenolen in thee of koffie.

Waarom geen zuivel bij ijzer?

Calcium, wat onder andere in zuivel zit, remt inderdaad de opname van heemijzer (ijzer uit dierlijke producten). Zorg er daarom voor dat je voldoende ijzer uit plantaardige producten binnenkrijgt zoals rauwe noten, groene bladgroenten en peulvruchten.

Wat blokkeert ijzer opname?

De opname van ijzer wordt beïnvloed door verschillende voedingsstoffen. Tannine (in rode wijn, thee en druiven) en voedingsvezel remmen de opname. Andere stoffen, zoals oxaalzuur in rabarber, zorgen dat het ijzer een onoplosbare vorm krijgt, waardoor de opname in het lichaam wordt bemoeilijkt.

Wat te eten en drinken bij bloedarmoede?

Aanbeveling
 • rood vlees; Eet rood vlees hooguit één tot twee keer per week.
 • gevogelte;
 • vis;
 • peulvruchten, zoals: bruine en witte bonen; linzen; ...
 • groene groenten, zoals: broccoli; ...
 • Volkorenbrood;
 • Fruit; Fruit bevat vitamine C, wat de opname van ijzer verbetert.
 • Af en toe een handje notenmix. Dit zorgt voor extra foliumzuur.

43 gerelateerde vragen gevonden

Welke voeding remt ijzeropname?

Er is een aantal stoffen dat de ijzeropname remt (calcium is er daar één van, maar ook fytaat in granen en peulvruchten en polyfenolen in thee of koffie). Mensen die staalpillen gebruiken hebben een tekort aan ijzer.

Welk fruit zit veel ijzer?

Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.

Welk drinken zit ijzer?

IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kip, wordt beter in het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen zoals brood, groente en peulvruchten. Veel thee, koffie en mogelijk ook melkproducten kunnen de opname van ijzer verminderen.

Hoe krijg ik mijn ijzer omhoog?

Kies ook voor ijzerrijke voeding
 1. Rund- of lamsvlees.
 2. Eieren.
 3. Gedroogd fruit.
 4. Appelstroop.
 5. Walnoten en cashewnoten.
 6. Peulvruchten.
 7. Volkoren producten.
 8. Groenten zoals courgette, tuinkers, broccoli, peterselie, andijvie, veldsla en natuurlijk spinazie!

Is chocolade goed voor ijzertekort?

Onder het motto save the best for last: ook donkere chocolade is een goede bron van ijzer. Met één portie heb je ongeveer 20 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Neem een stukje chocolade na je avondeten, maar geen heel pak.

Hoelang geen melk na ijzer?

Neem een halfuur na innemen van dit medicijn geen melk of melkproducten. De kalk in melkproducten zorgt dat minder ijzer in uw bloed komt.

Welke thee wel bij ijzertekort?

Rooibosthee en ijzeropname

Thee remt namelijk de opname van ijzer uit de voeding of uit supplementen. In vergelijking met gewone thee heeft rooibos minder nadelig effect op de opname.

Is appelstroop goed bij bloedarmoede?

Een portie appelstroop voor op brood (ongeveer 20 gram) bevat zo'n 2,5 mg ijzer. Een volwassen man heeft 9 milligram nodig, een vrouw iets meer. Appelstroop helpt dus zeker om aan je ijzerbehoefte te voldoen, maar andere producten kunnen dat net zo goed en bevatten minder suiker.

Hoe kom je snel van bloedarmoede af?

Bij een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kan dit vaak in de vorm van pillen of injecties worden toegediend. Bij milde erfelijke vormen van bloedarmoede kan er geen behandeling worden gegeven. Bij ernstige erfelijke vormen is het vaak nodig om levenslang bloedtransfusies te geven.

Wat is het verschil tussen ijzertekort en bloedarmoede?

De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. Hierdoor wordt bloedarmoede in de volksmond ook wel 'een ijzergebrek' genoemd. Je kunt een ijzertekort krijgen door extreem bloedverlies (door verwonding, operatie, bevalling of zware menstruatie) of verkeerde voeding.

Is melk goed voor ijzer?

Een ijzerpreparaat mag u nooit met melkproducten innemen. Melk bemoeilijkt de opname van ijzer uit de voeding. Het gebruik van koffie en thee kunt u het beste beperken; ook koffie en thee bemoeilijken de ijzeropname door het lichaam.

Wat moet je doen als je ijzer te kort komt?

Als u een ijzertekort heeft, is het belangrijk om via voeding meer ijzer op te nemen. Sommige producten bevatten veel ijzer, zoals: Vlees. Peulvruchten, bijvoorbeeld bruine en witte bonen, linzen en sojabonen.

Hoeveel Roosvicee Ferro per dag?

Roosvicee ferro is een limonadesiroop. Deze siroop kunt u het beste oplossen in vruchtensap vanwege de 'roestige' smaak en de bevordering van opname van het ijzer door vitamine C. De aanbevolen dosering is een eetlepel per dag. Dit dekt de dagelijkse behoefte aan ijzer.

Hoeveel ijzer zit er in appelstroop?

In appels zit nauwelijks ijzer. In appelstroop zit zo'n 13 milligram ijzer per 100 gram. Op een boterham smeer je ongeveer 20 gram appelstroop, dus 2,5 milligram ijzer. Een volwassen man heeft 11 milligram ijzer nodig, een volwassen vrouw die menstrueert 16 milligram.

Hoe laag mag je ijzer zijn?

Voor mannen is een ijzerwaarde tussen de 14 en 35 micromol per liter normaal, voor vrouwen is het normaal om tussen de 10 en 25 micromol per liter ijzer in het bloed te hebben.

Is te weinig ijzer gevaarlijk?

Hartproblemen en hoger risico op laag geboortegewicht

Een breed scala aan gezondheidsproblemen kan worden veroorzaakt door een ijzertekort, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, haaruitval en rusteloze benen. Ook kan ijzertekort andere aandoeningen verslechteren, zoals die van het hart.

Hoe snel herstelt IJzertekort?

Bij een ijzertekort zal ijzer toegediend worden. Het duurt 2 tot 3 maanden om de ijzervoorraden te herstellen. Bij sommige groepen patiënten (nierziekten, kanker) zal toediening van EPO overwogen worden. Bloedtransfusie gebeurt enkel bij personen met zeer ernstige bloedarmoede.

Welke ziektes veroorzaken IJzertekort?

IJzertekort kan ook ontstaan bij chronische ziekten, zoals reuma, ontsteking in bot, maagzweer, kwaadaardige aandoeningen waaronder, maag- of darmkanker en bij een acute infectie zoals van de luchtwegen, urinewegen of maag-darmstelsel.

Wat is het beste middel tegen bloedarmoede?

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en is onder andere nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan foliumzuur in het lichaam kan worden aangevuld door het gelijknamige geneesmiddel foliumzuur te slikken, waardoor de bloedarmoede zal verdwijnen.

Volgende artikel
Wat betekent thuiswonend kind?