Zwangerschapssymptomen: Vaginale afscheiding - DE VLOGKUNDIGE

Heb je afscheiding tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Justin Sardjoe  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (69 stemmen)

Tijdens je zwangerschap heb je waarschijnlijk meer afscheiding dan normaal. Hoe langer je zwanger bent, hoe meer afscheiding je hebt. De afscheiding is bovendien dunner en wateriger tijdens je zwangerschap. Net als voor je zwangerschap maakt je lichaam deze afscheiding aan om je vagina en baarmoeder te beschermen.

Kan je aan je afscheiding zien of je zwanger bent?

Een vaginale afscheiding is meestal niet een teken dat je zwanger bent, maar tijdens de eerste dagen van een zwangerschap kan je wat lichte bloedvlekjes in je ondergoed tegenkomen. Dit is implantatiebloeding en kan voorkomen wanneer het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies nestelt.

Wat voel je als je denkt dat je zwanger bent?

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Hoe weet je of de bevruchting is gelukt?

Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.

Hoe ziet afscheiding eruit na bevruchting?

Afscheiding na bevruchting

Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen. Daardoor kan de afscheiding roze of roestbruin van kleur zijn. Daarnaast merken veel vrouwen tijdens hun zwangerschap dat de hoeveelheid afscheiding toeneemt. Deze is vaak iets dunner en wateriger.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe hoort afscheiding eruit te zien?

Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.

Wat is abnormale afscheiding?

Maar wat is abnormale afscheiding? Dat weet u zelf vaak als geen ander. Het is abnormaal als de hoeveelheid, kleur of geur anders is dan u gewend bent. Daarnaast heeft u wellicht ook jeuk of irritaties in of rond de vagina.

Wat is de normale kleur van afscheiding?

Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur. Vaak wordt dit omschreven als melkachtige afscheiding. Veel vrouwen hebben een geurloze of zure afscheiding. Dit is volkomen normaal.

Waarom is mijn afscheiding geel?

Gelige of grijswitte afscheiding door bacteriële vaginose

Je vagina heeft een bepaalde zuurgraad. Zodra het zure milieu uit evenwicht raakt, krijgen bacteriën de kans om te groeien. Je herkent bacteriële vaginose meestal aan grijswitte of gelige afscheiding. Het gaat soms gepaard met gasbelletjes.

Kan Trichomonas vanzelf weggaan?

Trichomonas zorgt voornamelijk bij vrouwen voor een infectie. Mannen kunnen de parasiet ook bij zich dragen, maar in de meeste gevallen veroorzaakt deze soa bij hen geen klachten en gaat deze soa vanzelf over.

Wat heb je als je gele afscheiding hebt?

Wanneer je afscheiding groen of geel is kan dit duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een soa wordt meestal veroorzaakt door het hebben van onbeschermde seks. De soa's die als symptoom gele of groene afscheiding kunnen hebben zijn gonorroe, chlamydia en trichomoniasis.

Wat is dikke witte afscheiding?

Naast de structuur en geur van je afscheiding kan ook de kleur van je afscheiding veranderen. Die kan veranderen van doorzichtige, witte dikke afscheiding naar roze, groen en zelfs bruin. Vaak is er dan sprake van een hormonale disbalans of infectie.

Wat kun je doen tegen veel afscheiding?

Als je last hebt van abnormale vaginale afscheiding kun je het beste altijd contact opnemen met je huisarts. Om de precieze oorzaak te achterhalen is er een onderzoek van je huisarts nodig. In de meeste gevallen gaat het om een onschuldige infectie die goed te behandelen is. Geen zorgen dus.

Hoe ziet afscheiding eruit voor eisprong?

Enkele dagen voor de eisprong produceren de kliertjes in de baarmoederhals een speciaal soort slijm. Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar.

Kan je 3 dagen na bevruchting al symptomen?

Meer betrouwbare signalen voor een eventuele zwangerschap zijn de eerste zwangerschapssymptomen. Deze kan je al vroeg in de zwangerschap ervaren. Vanaf twee weken na de conceptie kan je deze klachten al opmerken. Sommige vrouwen hebben zelfs na een aantal dagen al last van zwangerschapsklachten.

Kun je de bevruchting van de eicel voelen?

Zodra de eicel bevrucht is, vervolgt hij langzaam zijn weg naar de baarmoeder. Als het baarmoederslijmvlies voldoende dik is, kan de eicel innestelen. Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn.

Hoeveel dagen na de bevruchting kan je testen?

De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.

Wat voor afscheiding vlak voor menstruatie?

In een 28 daagse cyclus zal je rond dag 8-10 merken dat je afscheiding oftewel cervixslijm, wat natter en wit of zelfs gelig van kleur wordt. Het kan eerst wat dikker en stugger zijn en naarmate je verder in je cyclus komt wat meer crème achtig. Het is kleverig maar niet elastisch van structuur.

Waaraan kan je zien dat je een miskraam hebt?

Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Ook kun je bloedstolsels verliezen. Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo.

Wat voor kleur urine heb je als je zwanger bent?

Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies. Daarom dat dit verwarrend kan zijn. Toch is de kleur wel te onderscheiden, hoewel urine vaak een gelige kleur heeft is vruchtwater helder.

Kan je plas anders ruiken als je zwanger bent?

Je urine kan ook tijdens een zwangerschap anders gaan ruiken. En dat komt dan meestal ook nog eens omdat je reuk verandert en niet je plas. Let erop dat je voldoende drinkt en houd de kleur en geur van je plas in de gaten. Bij een zoetige geur even naar de huisarts om zwangerschapsdiabetes uit te sluiten.

Kan je urine anders ruikt als je zwanger bent?

Een blaasontsteking komt tijdens zwangerschap meer voor dan daar buiten en de symptomen zijn vaak wat minder duidelijk. Klachten zijn: een zeurderig gevoel in je onderbuik, branderig gevoel tijdens of na het plassen, heftige aandrang maar kleine plasjes, troebele of sterk ruikende urine.

Wat voor kleur moet je urine zijn?

Doorzichtig en strokleurig zijn gezonde urinekleuren als het op hydratatie aankomt. Dit is juist meestal niet het geval als je plas donkerder is. Uitdroging kan de oorzaak zijn van donkere urine. De 'bruinige' en 'oranje' kleuren op onze urinekleurenkaart geven aan dat je gedehydrateerd bent.

Kun je een miskraam hebben zonder het te weten?

De mate van buikpijn en de hoeveelheid bloedverlies worden meestal onderschat. Aan de andere kant kan een miskraam ook zonder aanwijzing verlopen, of gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn. Een echo vanaf zeven weken kan meestal constateren of dat de zwangerschap vitaal is of niet goed is.

Hoe herken je een miskraam in de eerste maand?

Meestal zien we echter een verloop zoals hieronder beschreven: Eerste dag(en): in eerste instantie verlies je maar een klein beetje bloed. Dit neemt toe tot ongeveer de hoeveelheid van een of twee menstruaties. De kleur is meestal helderrood en er kunnen (grote) stolsels tussen zitten.