Vocht vasthouden

Is vocht vasthouden gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Nova van Leeuwen  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (60 stemmen)

Is vocht vasthouden gevaarlijk? Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo'n 2 kilo aan omdat je vocht vasthoudt. Het vasthouden van vocht kan in principe geen kwaad, zolang je bloeddruk normaal blijft.

Kan vocht vasthouden kwaad zwanger?

Houd je wel heel plotseling ineens heel veel vocht vast en heb je ook andere klachten hebt zoals hoofdpijn of misselijkheid, neem dan voor alle zekerheid contact op met je verloskundige/arts. Plotseling veel vocht vasthouden kan een teken zijn van hoge bloeddruk in de zwangerschap.

Wat werkt vochtafdrijvend tijdens zwangerschap?

Vaker plassen zorgt ervoor dat het overtollige vocht wordt afgevoerd. Probeer zo min mogelijk zout te eten. Zout zorgt ervoor dat je meer vocht gaat vasthouden, en dat wil je nu juist voorkomen. Leg voor het slapen een kussen onder je benen.

Hoe gevaarlijk is vocht vasthouden?

Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.

Hoeveel kilo vocht kun je vasthouden tijdens zwangerschap?

Je lichaam kan tijdens de zwangerschap (naast de gebruikelijke extra zwangerschapskilo's) wel 2 tot 3 kilo aan extra vocht gaan vasthouden! Dit overtollige vocht trekt na de zwangerschap gelukkig wel vanzelf weer weg. Wanneer je vocht vasthoudt merk je dit vooral in je benen, enkels en voeten.

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel liter vruchtwater is normaal?

Vruchtwater: 800 g

Het volume van het vruchtwater neemt toe naarmate de zwangerschap vordert. Op 16 weken bedraagt het volume vruchtwater 150 ml, na 7 maanden 1.000 tot 1.500 ml en op 37 tot 40 weken 700 tot 800 ml.

Hoe merk je dat je vocht vasthoud?

Bekende oorzaken zijn onder andere lang staan of zitten en zwangerschap. Ook kunnen ernstige aandoeningen vochtophoping veroorzaken. Kenmerken zijn dikke voeten/enkels en gezwollen onderbenen. Andere klachten zijn vermoeide of zware benen en spataderen.

Hoe gevaarlijk is vocht in de buik?

Het vocht in de buikholte kan op de verschillende organen gaan drukken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. De lever is vaak vergroot en pijnlijk doordat bloed niet weg kan uit de lever. De druk in andere lichaamsaderen neemt toe.

Is een oedeem gevaarlijk?

Oedeem kan serieuze complicaties geven, zoals ontstekingen, gewrichtsklachten en huidklachten. Het is dus belangrijk om het teveel aan vocht zo goed mogelijk af te voeren. Uw huisarts of specialist kan u een verwijzing geven waarmee u bij Huidkliniek Linskens terecht kunt.

Hoe krijg ik het vocht uit mijn lichaam?

7 tips voor vocht afdrijven
  1. Een voedingspatroon voor vochtafdrijving. ...
  2. Gebruik wilde kruidensoorten. ...
  3. Drink water en vochtafdrijvende thee. ...
  4. Lekker naar de sauna gaan. ...
  5. Je lichaam droog borstelen met een sisal handschoen. ...
  6. Voeg natriumbicarbonaat toe bij het baden. ...
  7. Of een speciaal voetenbadje nemen.

Wat te doen tegen gezwollen benen zwangerschap?

Koel je voeten af. Laat je voeten afkoelen in koud water of leg een ijszak op de gezwollen delen. Leg je voeten wat hoger. Wanneer je neerzit of ligt, leg je je benen best wat hoger op een kussen of voetsteuntje.

Wat zijn de symptomen van zwangerschapsvergiftiging?

Wanneer bellen als ik zwangerschaps-vergiftiging heb?
  • hoofdpijn.
  • pijn boven in je buik of aan de zijkant van je buik.
  • pijn in je rug of boven in je rug.
  • misselijk zijn.
  • overgeven.
  • sterretjes zien of wazig zien.
  • trekkingen van armen en benen.
  • dikker gezicht, handen of enkels (vocht vasthouden)

Wat zijn de voortekenen van een bevalling?

Voorweeën

Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Deze heten ook wel oefenweeën en voelen aan als een soort spanning in je buik. Merk je een verandering in deze harde buiken? Dan is dit misschien een van de symptomen dat je bevalling eraan komt.

Wat gebeurt er als je oedeem niet behandeld?

Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.

Is oedeem te genezen?

Er bestaan vele mengvormen van oedeem. Dit bepaalt mede de behandeling. Normaal gesproken lost het lichaam het oedeem zelf op. Maar wanneer u een ongeval heeft gehad of geopereerd bent, dan kunnen er lymfeknopen of -vaten beschadigd zijn en moet het vocht een andere uitweg zoeken.

Wat kun je zelf doen tegen oedeem?

Wat kun je zelf doen tegen oedeem?
  • Zuinig te zijn met zout eten. Hierdoor houd je minder vocht vast en daalt je bloeddruk.
  • Voldoende te bewegen. ...
  • Warm en koud water af te wisselen tijdens het douchen, nadat je hebt gewandeld, gefietst of gesport. ...
  • Steun- of compressiekousen te dragen.

Hoe lang leven met ascites?

De gemiddelde overleving van patiënten met maligne ascites is 20 weken vanaf het moment waarop de ascites wordt vastgesteld. Na 1 jaar is nog 10% in leven. De levensverwachting van patiënten met ascites is echter sterk afhankelijk van de aard van de onderliggende maligniteit en de mogelijkheden tot behandeling daarvan.

Wat zijn de symptomen van vocht in de buik?

Als er teveel vocht in je buikholte zit, kun je last krijgen van:
  • dikke buik.
  • buikpijn.
  • zwaarder worden.
  • geen zin hebben in eten.
  • snel vol zitten na het eten.
  • opkomend maagzuur.
  • misselijkheid en/of overgeven.
  • kortademigheid.

Hoe krijg ik vocht uit mijn buik?

vocht via een naald en een slangetje uit de buikholte halen (punctie) vocht via een slangetje uit de buik laten lopen (drain). In sommige gevallen blijft de drain weken tot maanden zitten (verblijfsdrain), er kan dan regelmatig vocht aflopen. medicijnen (plaspillen)

Wat is Lymphoedeem?

Lymfoedeem is de opstapeling van lymfevocht in de weefsels waardoor zwelling kan ontstaan op verschillende plaatsen in het lichaam. Die vochtophoping komt voor als de opname, het transport of de afvoer van het lymfevocht verstoord is.

Wat zijn huilende benen?

Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.

Hoe kun je oedeem meten?

Hiertoe wordt de (systolische) bloeddruk aan de enkel gedeeld door de (systolische) bloeddruk aan de arm. De bloeddruk aan de enkel wordt gemeten met het manchet van de bloeddrukmeter om het onderbeen, terwijl een (klein) doppler-apparaat wordt gebruikt om te meten bij welke druk de doorstroming verdwijnt.

Hoeveel vruchtwater is teveel?

Gelukkig komt te veel vruchtwater maar voor bij 1% van de zwangerschappen, en gaat het meestal vanzelf weer voorbij, maar dat ligt aan de oorzaak van deze complicatie. Een teveel aan vruchtwater kan indien nodig worden afgevoerd door middel van een vruchtwaterpunctie.

Hoe weet je of je kleine beetjes vruchtwater verliest?

Vruchtwater verlies / gebroken vliezen

Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden. Soms verlies je in een keer een hele plens, maar vooral als de baby al goed is ingedaald, zullen het steeds kleine beetjes vocht zijn die je verliest.

Hoeveel vruchtwater verlies je als je vliezen breken?

Verlies je vruchtwater of urine? Het is soms moeilijk om te constateren dat je vliezen gebroken zijn. Veel zwangeren denken dat als de vliezen breken dat gepaard gaat met een hele plons vruchtwater ineens. Maar als het hoofdje diep is ingedaald verlies je meestal druppels vruchtwater en niet een hele plons in 1 keer.

Volgende artikel
Hoe lang na indalen bevallen?