Deep-Vein Thrombosis: A Patient's Journey

Is trombosebeen spoed?

Gevraagd door: ir. Zoey van der Linden LLB  |  Laatste update: 14 januari 2024
Score: 5/5 (73 stemmen)

Een trombose kan levensgevaarlijk zijn. Neem bij vermoeden van een trombose altijd direct contact op met uw (huis)arts of bel 112.

Wat te doen bij vermoeden trombosebeen?

Een dik, rood en pijnlijk onderbeen kan een trombosebeen zijn. Bel met deze klachten uw huisarts. Trombose betekent dat er een bloedklont in een bloedvat zit.

Hoe ernstig is een trombosebeen?

Een niet behandeld trombosebeen kan ernstige gevolgen hebben en leiden tot een longembolie en/of posttrombotisch syndroom. Een longembolie kan dodelijk zijn wanneer er longweefsel afsterft als er niet snel genoeg medische behandeling volgt.

Hoe lang doorlopen met trombosebeen?

De klachten beginnen meestal kort na de trombose. Maar het kan ook een paar maanden duren. Meestal krijgt u last binnen een jaar na de trombose. Soms gaan de klachten niet meer over.

Kun je lopen met een trombosebeen?

Mag ik lopen met een trombosebeen? U mag gewoon lopen met een trombosebeen. Bedrust is niet nodig. Als het been meer pijn gaat doen of dikker wordt tijdens of na het lopen, dan moet u rust nemen.

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je trombose in je been hebt?

Wit been. Zeer pijnlijk been. Het gevoel een zweepslag te hebben in de kuit. Pijn in de benen bij lopen, die afneemt bij stilstaan.

Hoe voelt trombose in je been?

Hoe dichter de klonter bij de kniekuil of de lies zit, hoe groter de kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar de aders van het diepe systeem. Dan kan zelfs het hele been gezwollen zijn en warm aanvoelen.

Wat als je een trombosebeen niet behandeld?

Als een trombosebeen niet wordt behandeld, kan het stolsel in de ader van het been groter worden en er kunnen stukjes van het stolsel afbreken. Deze brokstukjes kunnen vervolgens worden meegevoerd met de bloedstroom en via de holle ader door het hart in de longslagader terechtkomen.

Kan trombose vanzelf weggaan?

In veel gevallen is er een bloedpropje aanwezig waar u niets van merkt. Uw lichaam lost dit deeltje vanzelf weer op. Als het niet vanzelf over gaat, blijft het bloedpropje meestromen in de bloedbaan. Zolang het een klein propje is, hoeft ook dit geen klachten te geven.

Wat mag je niet doen met een trombosebeen?

Hoewel het lopen de eerste dagen vaak pijn doet, mag dit wel. Overbelast uw been alleen niet. In het begin is het belangrijk om, als u zit, het been wat hoger te leggen. Ook kunt u zorgen dat uw bloed beter doorstroomt door met uw enkel te draaien en uw tenen naar u toe te trekken.

Kan je zomaar trombose krijgen?

Soms is helemaal geen aanleiding te vinden en ontstaat spontaan een stolsel. Vanaf 65 jaar neemt het risico op trombose toe. Maar ook jonge en sportieve mensen krijgen soms te maken met trombose.

Waardoor krijg je trombosebeen?

Oorzaken. Trombose ontstaat vaak zonder duidelijke oorzaak. Toch zijn er veel factoren die een rol kunnen spelen. Voorbeelden zijn immobiliteit (lang stilzitten), zoals bij lange vliegreizen en gips om het been, een recente operatie, kanker, roken, overgewicht, spataderen en het gebruik van de anticonceptiepil.

Hoe kom je van trombose af?

Bij trombose krijg je antistollingsmiddelen. Dit zijn medicijnen die ervoor zorgen dat het stolsel niet groter wordt of losraakt en doorschiet naar de longen. In de eerste dagen krijg je die in het ziekenhuis soms via een injectie.

Hoe lang zwachtelen bij trombosebeen?

- bij trombose boven kuit lange steunkous voor de periode dat het bovenbeen zwelling/stuwing heeft; daarna te vervangen door een onderbeens-steunkous voor minimaal 2 jaar.

Welke leeftijd komt trombose voor?

Trombose is zeker leeftijdgerelateerd, dus hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt. Als je jong bent is de kans op trombose ongeveer 1 op 10.000 en als je boven de 60 bent is het 1 tot 2 op 1000. Trombose is een volksziekte. De kans op een longembool ligt ongeveer ook in die orde.

Is trombose altijd dodelijk?

Het grootste gevaar van een trombose is een longembolie. Dit gebeurt wanneer het stolsel, of een deel ervan, naar de longen schiet. Kleine longembolieën zijn meestal niet dodelijk, maar een groot stolsel kan een acute dood veroorzaken. Een trombose moet dan ook altijd behandeld worden om dit te voorkomen.

Hoe lang duurt een trombose been?

Hoe lang dit duurt is per persoon verschillend; dit wisselt van ongeveer 1 tot 6 weken. Zodra het been niet meer gezwollen is, krijgt u op de polikliniek Dermatologie een afspraak voor het aanmeten van een steunkous.

Hoe voelt het als je aders verstopt zijn?

Door slagaderverkalking, een stolsel of een medische ingreep kan een slagader opeens dicht gaan zitten. U krijgt plotseling heftige pijn in uw been. Het been wordt bleek, koud, voelt doof aan en verliest kracht. U moet dan snel naar het ziekenhuis en krijgt daar direct een infuus met stollingsremmende medicijnen.

Is wandelen goed tegen trombose?

De voordelen van bewegen

Sporten of bewegen is niet alleen leuk; het kan ook goed zijn voor uw gezondheid. Zo kan het de kans op een (nieuwe) trombose verkleinen, uw bloeddruk verlagen, en de kans op botontkalking verminderen.

Hoe vaak zwachtelen trombosebeen?

Zwachtelen kan nodig zijn bij een trombosebeen, vocht (oedeem) en/of wonden aan de benen. De zwachtels geven een gecontroleerde druk op de bloedvaten en de weefsels in uw been. Gemiddeld wordt u 2 keer per week gezwachteld. Het is belangrijk om de regels rondom zwachtelen goed te volgen.

Welk verschijnsel wijst op een diep veneuze trombose?

Symptomen van een diepe veneuze trombose
  • een zeurende, knagende pijn.
  • roodheid of blauwe verkleuring van de huid.
  • een gevoel van spanning en zwelling.

Heb je pijn bij trombose?

Trombose in de beenslagaderen

De spieren in uw benen ontvangen dan minder bloed en dus minder zuurstof. Tijdens het lopen ervaart u een stekende pijn, welke overgaat als u stilstaat.

Is aderontsteking hetzelfde als trombose?

Bij u is een oppervlakkig veneuze trombose vast gesteld, in de volksmond ook wel tromboflebitis of aderontsteking genoemd.

Wat is het gevaar van trombose?

Bij een trombose raakt een bloedvat in het lichaam verstopt door een bloedstolsel. Dit is gevaarlijk, omdat het de bloeddoorstroming belemmert of blokkeert. Trombose kan in alle bloedvaten ontstaan en leiden tot ernstige, blijvende klachten en zelfs tot overlijden. wond het bloeden stopt.

Kun je een trombosebeen krijgen als je bloedverdunners slikt?

Het korte antwoord: ja, dat kan.

Vorige artikel
Is ontbijtkoek goed voor je?