How To Travel With Strollers #BCTransit

Hoe vervoer je een baby in de bus?

Gevraagd door: dr. Luuk Thatcher D  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (67 stemmen)

Kinderen tot 3 jaar tellen niet mee als passagier. Een baby mag op schoot worden vervoerd, mits de ouder een veiligheidsgordel draagt.

Hoe baby vervoeren in bus?

Het is het veiligst om je kind in een kinderwagen of buggy te vervoeren als je met het OV reist, mits je de wagen zo plaatst zoals hierboven beschreven. Je mag je kleintje overigens ook in een draagzak of draagdoek vervoeren.

Kan je met kinderwagen in de bus?

Kinderwagen. Je mag een kinderwagen meenemen in onze bussen. Plaats de kinderwagen tijdens de rit op de rolstoelplaats, mits deze niet bezet is. Een reiziger in een (elektrische) rolstoel heeft altijd voorrang op deze plek.

Hoe vervoer je een baby zonder auto?

Zolang je kind nog niet zelfstandig kan zitten, kan je met de baby gaan fietsen door een autostoeltje te gebruiken. Het autostoeltje kan met een speciale drager bevestigd worden op de fiets. Het stoeltje wordt zo bevestigd dat je baby jou aankijkt. Verder kun je een autostoeltje bevestigen in een fietskar of bakfiets.

Hoe vervoer je een baby?

Dit zijn 6 tips.
  • Zorg voor een autostoeltje voor je baby.
  • Kies bij voorkeur voor een plek achterin.
  • Gebruik een auto-spiegel voor je baby.
  • Kies voor je baby achteruit vervoeren.
  • Maak het autostoeltje voor je baby goed vast.
  • Maak de rit niet te lang.

38 gerelateerde vragen gevonden

Waarom baby achterwaarts vervoeren?

Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.

Hoe in taxi met baby?

Kleine kinderen mogen in een taxi vervoerd worden zonder kinderzitje, stoelverhoging of Maxi Cosi. Net als in het openbaar vervoer, stelt de Nederlandse wetgeving het niet verplicht om deze aanpassingen aan te brengen in een taxi.

Heb je een baby park nodig?

Is een park nodig of niet? Volgens sommige ouders is het een duidelijke must en anderen beweren dat hun kind er amper in heeft gelegen. Er bestaat dus geen eenduidig antwoord op de vraag of een park voor je baby een nuttige aankoop is of niet.

Hoe taxi nemen met baby?

In een taxi is een kinderzitje niet verplicht. Ook hier geldt dat kinderen kleiner dan 1.35 m verplicht achterin moeten als er geen aangepast beveiligingssysteem voorzien is. Zij moeten dan wel de gordel dragen.

Wat mag niet in de bus?

De volgende regels gelden in de trams en bussen.
  • Rook niet. Je mag niet roken in onze voertuigen.
  • Geldig vervoerbewijs. Heb je ingecheckt? ...
  • Geluidsoverlast. ...
  • Fiets niet toegestaan. ...
  • Uitzondering voor tram 26. ...
  • Niet eten en drinken. ...
  • Geen voeten op de bank. ...
  • Kinderwagen/rolstoel.

Hoeveel kinderwagens in de bus?

Bus. Kinderwagens mogen naar binnen door de voor- en achterdeur. Dit is aangegeven met een sticker op de deur. Er mogen maximaal twee uitgeklapte kinderwagens in de bus mee.

Wat mag je meenemen op de bus?

Handbagage (maximaal 2 koffers van normale grootte), kinderwagens, rolstoelen, caddies en dergelijke mag je gratis meenemen. Als het je medereizigers stoort of als het erg druk is, mag de chauffeur bagage weigeren. Nog vragen over dit onderwerp?

Hoe zus je een baby?

Wat kan helpen, is je kind langzaam laten wennen aan de situatie. En dan bij voorkeur al voor de baby is geboren. Vertel je kind dat er een baby in je buik zit, betrek hem of haar bij het kopen van babyspulletjes en lees boekjes voor over het krijgen van een broertje of zusje.

Welke leeftijd bus?

Er bestaat geen minimumleeftijd voor zelfstandig reizende kinderen. Houd er wel rekening mee dat jij als ouder/verzorger verantwoordelijk blijft voor je reizende kind. De chauffeur hoeft bijvoorbeeld niet de gordels van je kind te controleren of op te letten wanneer je kind moet uitstappen.

Hoe lang baby inzet Maxi-Cosi?

Er is geen specifieke leeftijd waarop de zitverkleiner uit het Maxi-Cosi autostoeltje moet worden verwijderd, dit is afhankelijk van de grootte van je kindje. Wanneer je ziet dat je kindje niet meer comfortabel ligt, is het beter om de zitverkleiner uit het Maxi-Cosi autostoeltje te halen.

Waarom baby niet in box laten slapen?

Maar baby's zijn het daar niet altijd mee eens. Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.

Waar leg je je baby overdag te slapen?

Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.

Hoe dagje weg met baby?

Op stap met je baby: dit zijn de leukste uitjes
  • Samen naar de kinderboerderij. Kleintjes zijn vaak dol op dieren! ...
  • Kleine kunstfanaatjes. Wist je dat veel moeders ook met hun kleintje naar het museum gaan? ...
  • Zwemmen met je uk. Houden jullie van water? ...
  • Spelen maar. ...
  • Naar het strand. ...
  • Boekjes lezen. ...
  • Samen op de fiets.

Welke leeftijd zonder kinderzitje?

Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto.

Waar zet je de baby in de auto?

De veiligste plek voor een autostoeltje is midden op de achterbank omdat deze plek het verst verwijderd is van de zij-airbags en mogelijke botsingen.

Hoe pasgeboren baby vervoeren?

Voor de veiligheid van je baby is het het beste om hem zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren. Je baby kijkt dan dus achteruit, tegen de rijrichting in. Door deze positie hebben het hoofd en de nek van je kind meer steun bij een frontale botsing.

Welke leeftijd autostoel draaien?

Volgens de wet mag je kind voorwaarts reizen in een ECE R44/04-goedgekeurd autostoeltje zodra ze 9 kg zijn, ongeveer vanaf 9 maanden.