Benefits and Side-Effects Eating Spinach During Pregnancy

Is spinazie goed tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: kand. Annabel Koning  |  Laatste update: 6 januari 2024
Score: 4.4/5 (28 stemmen)

Vegetarische pasta met romige spinazie Natuurlijk is spinazie ontzettend goed voor een zwangere vrouw vanwege het hoge ijzer gehalte.

Is spinazie Gezond zwanger?

Ja, het kan geen kwaad om diepvries spinazie te eten tijdens je zwangerschap. Sterker nog, spinazie bevat voedingsstoffen die een goede gezondheid tijdens de zwangerschap kunnen ondersteunen, zoals foliumzuur (B9) en vitamine K.

Welke groenten zijn goed tijdens zwangerschap?

Deze groenten zijn in ieder geval erg goed om te eten tijdens je zwangerschap omdat ze veel antioxidanten bevatten:
  • Broccoli.
  • Witlof.
  • Bloemkool.
  • Spruitjes.
  • Witte kool.
  • Bessen en bosvruchten.
  • Boerenkool.
  • Asperges.

Hoe vaak spinazie eten zwanger?

Pas op met nitraatrijke groenten, iedereen wordt geadviseerd deze maximaal 2 x per week te eten. Dit geldt overigens niet alleen voor de zwangeren, maar voor iedereen.

Kun je spinazie opwarmen zwanger?

De hoeveelheid nitrieten die je via je voeding kan opnemen, is echter héél laag; zeker voor volwassenen is er nagenoeg geen probleem, zeggen experts. Enkel baby's met maagproblemen kunnen er eventueel last van ondervinden. In principe mag je in elk ander geval restjes spinazie met een gerust hart verwarmen.

28 gerelateerde vragen gevonden

Kun je feta eten als je zwanger bent?

Feta, witte en Mediterrane kaas

Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.

Waarom moet je een ei eten bij spinazie?

Stroeve tanden

Dit komt door het oxaalzuur dat spinazie bevat. Oxaalzuur reageert snel op calcium en dat veroorzaakt dat gevoel. Hier heeft trouwens niet iedereen last van. Je kunt het stroeve gevoel voorkomen door krijt een scheutje room/melk of een ei aan je spinazie toe te voegen.

Wat je niet mag eten als je zwanger bent?

Niet eten
  • Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. ...
  • Leverproducten, smeerworst of leverpaté. ...
  • Rauwe vis, schaal- en schelpdieren en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. ...
  • Kaas van rauwe melk ('au lait cru'), rauwe eieren en rauwe melk.

Waarom niet te veel spinazie?

Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.

Wat mag je niet met spinazie eten?

Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.

Wat is heel gezond als je zwanger bent?

Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten, ei en melkproducten. Kook met verse producten. Eet rauwe groente vers. Drink geen alcohol.

Wat moet je veel eten als je zwanger bent?

De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis. Je krijgt voldoende jodium binnen als je bijvoorbeeld elke dag 5 boterhammen en 3-4 porties (in totaal ongeveer een halve liter) zuivel binnenkrijgt en 2 keer per week vis eet.

Hoe krijg je een gezonde baby?

Adviezen om de kans op een gezond kind groter te maken
  • Slik elke dag een pil foliumzuur van 0,4 of 0,5 milligram.
  • Begin hiermee voordat je stopt met een voorbehoedmiddel. ...
  • Ga door met foliumzuur slikken tot en met de tiende week van je zwangerschap.
  • Zo maak je de kans op een kind met een open rug extra klein.

Hoe vaak mag je spinazie eten per week?

Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.

Hoeveel spinazie mag je per dag eten?

150 gram per persoon. Kinderen hebben over het algemeen minder nodig. Een portie van ca. 100 gram zal voldoende voor hen zijn.

Wat mag je op brood als je zwanger bent?

Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst. Gebraden vleeswaren zijn gebraden fricandeau en gebraden gehakt. Ook grillworst en beenham kun je gerust nemen.

Wat is beter rauwe of gekookte spinazie?

Ze is van mening dat - ondanks de nitraat - verhitte spinazie net zo gezond is als rauwe spinazie. Het voordeel van verhitten is namelijk dat het lichaam een grotere hoeveelheid calcium, ijzer en magnesium uit deze groente zou kunnen opnemen.

Is zalm met spinazie gezond?

Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.

Is spinazie gezond elke dag?

Spinazie is een super gezonde bladgroente om dagelijks toe te voegen aan je soep, salade of smoothie. Dankzij de hoge en diverse voedingswaarde van spinazie, staat deze groente hoog in de top 10 van gezondste groente. Zo haal je hier je bèta-caroteen, verschillende B vitamines en een meerdaagse hoeveelheid vitamine K.

Waarom mag je geen peper tijdens zwangerschap?

Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.

Welke pizza mag je eten als je zwanger bent?

Pizza en zwanger: welke pizza's kan ik eten? Een pizza met salami, mozzarella of een sappige pizza quattro formaggi zijn dus helemaal oké tijdens de zwangerschap. Tonijn wordt daarentegen wel afgeraden. Ook wordt het geadviseerd om niet te veel pesto te eten; pesto vind je op onze Caprese pizza.

Waarom mag je geen kaneel als je zwanger bent?

Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.

Waarom geen yoghurt na spinazie?

Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.

Waarom mag je spinazie niet opnieuw opwarmen?

Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.

Kun je spinazie nog een keer opwarmen?

Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.