Ryan en Jay zitten in een jeugdgevangenis

Is Jeugdzorg verplicht?

Gevraagd door: mr. Sami Kok Bsc  |  Laatste update: 10 februari 2024
Score: 4.8/5 (12 stemmen)

U en uw kind zijn verplicht deze hulp te accepteren. Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van een ots die de kinderrechter oplegt. Gemeenten maken hiervoor afspraken met gecertificeerde instellingen die in hun regio de maatregel uitvoert.

Kan ik jeugdzorg weigeren?

Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).

Is Jeugdhulp verplicht?

Jeugdhulpplicht gemeenten

Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.

Kan je OTS weigeren?

U mag ervoor kiezen helemaal niets te doen. Alleen beslist de kinderrechter dan over een OTS zonder te weten wat u vindt. U krijgt de beslissing van de kinderrechter na een aantal weken per post.

Hoe kom je af van jeugdzorg?

Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.

24 gerelateerde vragen gevonden

Kan de jeugdzorg je kind afnemen?

Wanneer mogen ze je kind afpakken? Een kind wordt pas weggehaald door Jeugdzorg, als de kinderrechter daartoe beslist heeft. Er bestaat een Richtlijn Uithuisplaatsing die gaat over kinderen of jongeren die gedwongen of vrijwillig uit huis worden geplaatst.

Kan jeugdzorg kind uit huis plaatsen?

Vrijwillige uithuisplaatsing

Als het niet goed gaat thuis, kunt u hulp krijgen om een uithuisplaatsing te voorkomen. Kijk bij het Nederlands Jeugdinstituut welke hulp mogelijk is. Een kind wordt alleen uit huis geplaatst als er geen andere oplossingen zijn voor de problemen thuis.

Is OTS verplicht?

Dit is niet verplicht. Besluit de kinderrechter uw kind onder toezicht te stellen? Dan voert een gecertificeerde instelling de maatregel uit en zorgt ervoor dat er een gezinsvoogd komt. U en uw kind zijn verplicht deze hulp te accepteren.

Hoe kom je af van OTS?

Einde of verlenging OTS

Als de jeugdhulporganisatie vindt dat de OTS niet eerder kan worden opgeheven, maar u als ouder of verzorger vindt van wel, dan kunt u opheffing van de OTS aan de kinderrechter vragen. Een kind van 12 tot 18 jaar mag dit ook vragen.

Hoe voorkom je OTS?

Tips: Hoe voorkom ik een ondertoezichtstelling van mijn kinderen!
  1. Tip 1: Hou de betrokken instanties te vriend. ...
  2. Tip 2: Regel concrete hulp in een vrijwillig kader. ...
  3. Tip 3: Ontken niks, maar praat mee. ...
  4. Tip 4: Schakel een gespecialiseerde jeugdrecht advocaat in.

Kan je ingrijpende Jeugdhulp weigeren?

Je kan die ook zelf weigeren. Ben je minderjarig, maar toch bekwaam, dan moeten je ouders wel altijd meebeslissen over ingrijpende jeugdhulp, bijvoorbeeld over hulp waarbij je uit huis geplaatst wordt, of waarvoor de toegangspoort moet tussenkomen. Wanneer je niet bekwaam bent, beslissen je ouders in jouw plaats.

Kan ik jeugdzorg aanklagen?

U kunt bij Het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) ook met klachten over jeugdhulp terecht. Wij geven informatie en advies. Het is afhankelijk van de inhoud van uw klacht naar wie wij u doorverwijzen. In het overzicht hieronder leest u welke verschillende organisatie er zijn binnen de Jeugdhulp.

Hoe oud moet je zijn voor jeugdzorg?

Leeftijd. Jeugdzorg wordt in principe geboden aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Jeugdhulp en jeugdreclassering kunnen doorlopen tot maximaal het 23ste levensjaar, maar dan moet daartoe expliciet besloten worden door de gemeente (jeugdhulp) of de rechter (jeugdreclassering).

Kan school jeugdzorg inschakelen?

Nee, een school moet ouders altijd informeren over het doen van een zorgmelding. In de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de verplichtingen vastgelegd van beroepskrachten die met kinderen en jongeren werken.

Waarom moeten kinderen naar gesloten jeugdzorg?

Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.

Hoeveel jongeren hebben jeugdzorg nodig?

Door het aantal jongeren met dit percentage te verhogen, ontstaat een betere raming. Op basis van deze opgehoogde cijfers verwachten we dat 456 duizend jongeren in 2021 jeugdhulp hebben gehad. Dat zou betekenen dat 1 op elke 9,7 jongere tot en met 22 jaar en 1 op de 7,5 jongeren tot en met 17 jaar jeugdhulp krijgt.

Wat mag een jeugdbeschermer niet?

Advies. Een gezinsvoogd of jeugdbeschermer heeft, anders dan de ouder(s) of voogd van een kind, geen gezag over het kind waarop hij toeziet. Dat betekent dat u een gezinsvoogd geen toegang mag geven tot het medisch dossier van het kind.

Wat mag je verwachten van een gezinsvoogd?

Wat is de rol van de gezinsvoogd? De gezinsvoogd begeleidt het kind en helpt ouders bij het oplossen van opvoedingsproblemen. Hij of zij geeft zo nodig aanwijzingen die ouders moeten opvolgen. Het is de taak van de gezinsvoogd om het welzijn van het kind in de gaten te houden en in te grijpen wanneer dat nodig is.

Wat kost een OTS per jaar?

Voor elke ondertoezichtstelling (ots) krijgt de jeugdbescherming tussen de 9500 tot 11.000 euro per kind per jaar. Wanneer de jeugdbescherming er niet in slaagt er met de ouders uit te komen, kan deze ots (meermaals) worden verlengd, waardoor de kosten voor gemeenten verder oplopen.

Wat gebeurt er als OTS niet werkt?

Wat gebeurt er als OTS niet werkt? Jeugdzorg kan de rechter telkens verzoeken om de OTS met een jaar te verlengen. Als u het als ouder niet eens bent met deze verlenging, dan kunt u hiertegen in verweer gaan bij de rechter.

Kunnen ouders zelf OTS aanvragen?

Ja, het is mogelijk om als ouder een verzoek te doen aan de rechter om je kind onder toezicht te laten stellen. Dit volgt uit art. 1:255 lid 2 BW.

Wat is het verschil tussen OTS en voogdij?

Bij een OTS ligt het gezag bij de ouders, maar dat is meestal wel beperkt. De gezinsvoogd neemt samen met de ouders de beslissingen, maar de gezinsvoogd kan ook beslissingen nemen als de ouders het daar niet mee eens zijn. Een voogd heeft ook het gezag over een kind. De ouders hebben dan geen gezag meer.

Waar kijkt jeugdzorg naar?

Je hulpverlener legt uit welke hulpmogelijkheden er zijn en welke voor- en nadelen die hebben. Samen spreek je af wat er moet veranderen en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Steeds kijken jullie of de thuissituatie verbetert en of je kind nog veilig is en zich goed ontwikkelt.

Wat moet je doen als je kind geen hulp wilt?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Wie controleert jeugdzorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houden toezicht op de zorg. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert zorgondernemingen op grond van de Mededingingswet.

Volgende artikel
Hoelang mag een luier droog zijn?