'Hier zit geen zand'-Mina eerlijk over horror-jeugdzorg

Is jeugdzorg gratis?

Gevraagd door: Juul Vallenduuk MA  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.8/5 (66 stemmen)

Hulp om juiste zorg te vinden
Vraag de gemeente dan naar een cliëntondersteuner. Deze persoon is onafhankelijk en heeft kennis van zorg, jeugdhulp, wonen en onderwijs. Deze hulp is gratis.

Wie betaalt de jeugdzorg?

De gemeente waar een jongere staat ingeschreven, wordt verantwoordelijk voor de jeugdzorg die deze jongere krijgt. En betaalt de rekening. Het nieuwe woonplaatsbeginsel maakt een einde aan de onduidelijkheid die er nu soms toe leidt dat jongeren lang op zorg moeten wachten.

Wat kost een kind in de jeugdzorg?

De toename van 3.400 jeugdigen met verblijf vormen maar een klein aandeel in deze toename. Uit het AEF-rapport blijkt ook dat de jaarlijkse kosten per kind zijn toegenomen van 8.118 euro in 2015 naar 10.354 euro in 2019, een stijging van 16 procent.

Wat vergoed jeugdzorg?

Uw gemeente vergoedt geestelijke gezondheidszorg voor jongeren (jeugd-GGZ) en beschermd wonen voor jongeren. Dit staat in de Jeugdwet. Hierbij kunt u kiezen uit zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb) via de gemeente.

Hoe kom je in de jeugdzorg terecht?

Via de huisarts of jeugdarts

De huisarts, jeugdarts of medisch specialist kan uw kind een verwijzing geven voor bepaalde vormen van jeugdhulp. Met die verwijzing kunt u direct bij een jeugdhulp-aanbieder terecht.

43 gerelateerde vragen gevonden

Kun je jeugdzorg weigeren?

Is de gemeente verplicht om jeugdhulp te bieden? Ja, gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Dat betekent dat alle kinderen, jongeren (ook zonder verblijfstatus) en hun ouders hulp moeten krijgen als ze dat nodig hebben.

Wie heeft recht op jeugdzorg?

De Jeugdwet is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders die ondersteuning nodig hebben bij het opgroeien of bij de opvoeding. Het gaat hierbij om jongeren tot 18 jaar.

Hoe komt een kind bij jeugdzorg?

Aanvraag ondertoezichtstelling kind

Bij opvoedproblemen krijgt u meestal eerst te maken met lokale hulp die de gemeente organiseert. Bij huiselijk geweld en kindermishandeling kan uw gezin ook te maken krijgen met Veilig Thuis. Veilig Thuis of een instelling voor jeugdhulp helpt uw gezin.

Hoe vraag je jeugdzorg aan?

Neem contact op met uw gemeente voor jeugdhulp voor uw kind. Uw gemeente geeft advies over jeugdhulp. Ze bekijkt welke hulp het beste is. Dat doet ze samen met u en uw kind.

Wie schakelt jeugdzorg in?

Met de invoering van de Jeugdwet heeft de gemeenten de taak om de noodzakelijke jeugdhulp in te zetten voor hun jeugdigen, ook in acute situaties. Waar onmiddellijke actie nodig is, is de gemeente ervoor verantwoordelijk dat de jeugdhulp altijd direct bereikbaar en beschikbaar is (binnen en buiten kantooruren).

Hoe oud moet je zijn voor jeugdzorg?

Leeftijd. Jeugdzorg wordt in principe geboden aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Jeugdhulp en jeugdreclassering kunnen doorlopen tot maximaal het 23ste levensjaar, maar dan moet daartoe expliciet besloten worden door de gemeente (jeugdhulp) of de rechter (jeugdreclassering).

Welke kosten komen bij een kind?

Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent. Voor een eenoudergezin zijn die percentages hoger: één kind kost gemiddeld 23 procent, twee kinderen 31 procent, drie kinderen 37 procent en vier kinderen 42 procent.

Wat kost een kind van 0 tot 18 jaar?

De kosten stijgen met de leeftijd: een kind van 12 jaar oud kost gemiddeld 720 euro per maand, op achttienjarige leeftijd is dat al 864 euro. Met andere woorden: een kind opvoeden van 0 tot 18 jaar kost een gemiddeld gezin ongeveer 150.000 euro.

Hoe lang duurt jeugdzorg?

Een dossier jeugdhulp blijft minimaal 20 jaar bestaan na afloop van de zorg. Of langer als dit nodig is voor de hulpverlening. Dat staat in de Jeugdwet.

Is jeugdzorg vrijwillig?

In het vrijwillige kader wordt jeugdhulp op vrijwillige basis door of voor gezinnen verzocht en geaccepteerd. In het gedwongen kader worden gezinnen door middel van een door de rechter opgelegde kinderbeschermingsmaatregel verplicht om jeugdhulp te aanvaarden.

Wat is het verschil tussen jeugdzorg en jeugdhulp?

Met de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 spreken we over jeugdhulp. Hierbinnen vallen jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz- en verslavingszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, thuisbegeleiding, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg (maatwerkdeel).

Wat als je je kind niet meer aan kan?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Waar helpt jeugdzorg bij?

Hulp bij opvoed-, gedrags- en psychische problemen: Jeugdhulp. Jeugdzorg is er voor kinderen tot 18 jaar met psychische, gedrags- en ontwikkelingsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een eetstoornis, ADHD, autisme, drank of drugs, eenzaamheid of spijbelen. De ernst van de klachten bepaalt wie uw kind helpt.

Waarom ga je naar gesloten jeugdzorg?

Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen.

Kan jeugdzorg kind uit huis plaatsen?

Een uithuisplaatsing kan alleen als de doelen van de ondertoezichtstelling (OTS) niet bereikt kunnen worden als uw kind thuis blijft wonen. Alleen de kinderrechter kan toestemming voor een uithuisplaatsing geven, een jeugdbeschermingsorganisatie kan dat niet.

Kan een kind van 9 alleen thuis blijven?

Kinderen onder de 7 jaar alleen thuis laten wordt in ieder geval sterk afgeraden. Over het algemeen mag en kan een kind van 12 jaar meer dan 3 uur alleen thuisblijven overdag, en vanaf 16 jaar een hele nacht. Het is vooral bij de eerste keer belangrijk om je eigen kind(eren) in te schatten.

Kun je veilig thuis weigeren?

Ik wil niet met Veilig Thuis praten over mijn gezinssituatie. Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.

Wie controleert jeugdzorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Wie kan mij helpen tegen jeugdzorg?

Klacht indienen jeugdhulp

U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met Jeugdstem (vertrouwenspersonen AKJ). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.

Hoe wordt jeugdzorg geregeld?

Veel zorg en ondersteuning voor jongeren en kinderen is geregeld in de Jeugdwet. In sommige gevallen wordt jeugdzorg geregeld uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) of Wet langdurige zorg (Wlz). In de jeugdwet staat dat de gemeente verantwoordelijk is voor de meeste zorg en hulp voor kinderen en jeugdigen.

Vorige artikel
Hoe ontstaat Oedipus complex?
Volgende artikel
Wie maakt de 20 weken echo?