Overwin jaloezie in 3 minuten #LOVElife

Is jaloezie positief?

Gevraagd door: Féline Brandt  |  Laatste update: 15 juli 2025
Score: 4.5/5 (48 stemmen)

Uit onderzoek blijkt dat jaloezie ervoor zorgt dat mensen minder loyaal en minder aardig worden. Een onprettige emotie dus, maar waarom bestaat deze dan? “Jaloezie is geen fijn gevoel, maar als u iets wilt bereiken is jaloezie wel weer goed, jaloezie laat zien wat u belangrijk vindt.

Is jaloers een positief woord?

Jaloezie en afgunst gaan beide gepaard met een gevoel van verlangen naar wat de ander heeft, maar jaloezie wordt meestal als negatiever beschouwd – het gaat vaak om wrok jegens de ander. Afgunst is ook een negatief gevoel – een mix van bewondering en ontevredenheid – maar het woord impliceert meestal geen vijandigheid.

Is jaloezie altijd negatief?

Op zich hoeft jaloezie niet negatief te zijn. Het zegt wel iets over jouw behoeftenpatroon. Er ligt een relatie tussen jouw behoeften en gevoelens. Maar jaloezie kan wel heel negatief worden als het doorslaat.

Is een beetje jaloezie gezond?

Een beetje jaloezie is soms gezond in een relatie. Jaloezie laat ons zien hoeveel we van onze partners houden. Maar er zijn natuurlijk wel grenzen aan verbonden. Wanneer de ene partner de ander voortdurend controleert, wanneer jaloezie een rol speelt in alles wat je samen doet, is er iets ernstigs mis.

Wat is een positief woord voor jaloezie?

De positieve kant van afgunst: Benijden

Het Engelse woord voor afgunst, envy, kan in het Nederlands ook vertaald worden met het woord benijden.

28 gerelateerde vragen gevonden

Kan jaloezie positief zijn?

Iemand benijden en daarbij wat jaloerse gevoelens ontwikkelen voelt soms wat onprettig, maar kan erg nuttig zijn. Onderzoekers van een Duitse universiteit vinden uit dat mensen die aangeven dat andermans successen hen motiveren om harder te werken, ook daadwerkelijk beter worden in wat zij doen.

Is jaloezie een teken van liefde?

Gezonde jaloezie

Het is dan ook een teken van liefde en betrokkenheid. In gezonde relaties komt er daarom ook jaloezie voor, maar dan op een milde manier. Het wordt vaak als lief beschouwd als je partner aangeeft een beetje jaloers te zijn.

Wat is het nut van jaloezie?

Jaloers gedrag is er dus op gericht om aandacht, bezit of positie af te dwingen. Niet zelden is iemand die jaloers is tot veel in staat om dit te bereiken. Het jaloerse gedrag kan ertoe leiden dat iemand probeert het gedrag van de ander naar zijn of haar hand te zetten. Dit alles om het doel te bereiken.

Is jaloezie een gezonde emotie?

Jaloezie is een gezonde emotie

“Jaloezie is een natuurlijke en gezonde emotie, waar net zoals de andere emoties niets mis mee is. Wat deze emotie moeilijk maakt, is dat we denken dat het niet oké is en het proberen te verstoppen voor anderen en onszelf. Maar hoe meer je je er tegen verzet, hoe erger het wordt.

Wat is jaloezie volgens de psychologie?

Je wenst wat een ander heeft. Als dit gebeurt, ontstaat er een mengeling van allerlei emoties, zoals onzekerheid, verdriet en boosheid die we jaloezie noemen. Jaloezie bestaat niet alleen uit gevoel, maar ook gedrag. Dit gedrag is vaak wat de problemen met jaloezie veroorzaakt.

Is jaloezie onzekerheid?

Vaak komt jaloezie voort uit onzekerheid en angst. Je bent onzeker over je eigen uiterlijk, prestaties of andere dingen in je leven. Je vriendin gaat bijvoorbeeld veel met een ander om. Je bent bang dat hij of zij jou minder leuk vindt.

Wat is erger, jaloezie of afgunst?

Afgunst is in feite de overtreffende trap van jaloezie. Bij afgunst wil je ook écht niet dat de ander heeft waar jij zo jaloers op bent. Je misgunt het diegene dus in feite. En dat kan soms zo ver gaan dat je er alles aan zou doen om die ander dat bezit te ontnemen.

Is jaloezie een red flag?

Veelvoorkomende red flags bij mannen zijn onder andere jaloezie, controlerend gedrag, gebrek aan communicatie, emotionele onbeschikbaarheid en manipulatie. Maar red flags kunnen zich bij iedereen anders uiten. Wat voor de een als een red flag voelt, hoeft dat voor een ander niet te zijn.

Is jaloers zijn een eigenschap?

Jaloezie is een menselijke emotie en karaktereigenschap die vaak wordt geassocieerd met gevoelens van ontevredenheid, afgunst en verlangen naar wat anderen hebben.

Wat is het tegenovergestelde van jaloers?

Compersie bestaat echter in vele vormen, van tolerantie tot aan sterk genot, en is niet noodzakelijkerwijs seksueel van aard. Jaliefgevoel wordt beschouwd als de tegenhanger van jaloezie.

Wat zeg je tegen iemand die jaloers is?

Tip 2.

Vertel in het gesprek wat je ziet, merkt en hoort. Hou het zo objectief mogelijk en vraag of je collega dit herkent. Vertel ook wat het gedrag van je collega met jou doet. Ga dan vooral niet oordelen, maar stel open vragen zodat je te weten komt waarom je collega zich gedraagt zoals hij zich gedraagt.

Kan jaloezie iets positiefs zijn?

Jaloezie kan je helpen bij het identificeren, kiezen en koesteren van gezonde intieme relaties . Afgunst kan je helpen bij het creëren van eerlijkheid, gelijkheid en een gezonde toegang tot middelen en erkenning. Jaloezie en afgunst werken vaak samen om jou – en anderen – een gunstige positie te geven in de sociale wereld.

Wat zegt jaloezie over jezelf?

Jaloezie voedt zich met jouw eigen onzekerheid of negatieve zelfbeeld. Als je niet positief denkt over jezelf of niet in jezelf vertrouwt, ervaar je dat anderen beter, mooier, slimmer, zekerder zijn dan jij. Dit kan dan het gevoel van angst, en daarmee jaloezie oproepen.

Is jaloezie een nutteloze emotie?

Maar jaloezie uitschakelen kan je emotionele gezondheid aanzienlijk verbeteren. Want uiteindelijk is jaloezie nooit nuttig . Veel negatieve emoties kunnen nuttig zijn – pijn vertelt ons dat er iets mis is, angst zegt ons dat we eerst moeten kijken voordat we iets doen – maar jaloezie, hoe jaloers we ook zijn, zal nooit helpen.

Wat is het nut van jaloezie?

Hoewel jaloezie een pijnlijke emotionele ervaring is, beschouwen evolutionaire psychologen het niet als een emotie die onderdrukt moet worden, maar als een emotie waar aandacht aan moet worden besteed. Het is een signaal of een wake-up call dat een waardevolle relatie in gevaar is en dat er stappen moeten worden ondernomen om de genegenheid van een partner of vriend terug te winnen .

Wat is het nut van jaloezie?

Jaloezie en afgunst worden beide vaak gebruikt om aan te geven dat iemand begerig is naar iets dat iemand anders heeft . Jaloezie draagt ​​echter de specifieke betekenis van ‘ijverige waakzaamheid’ met zich mee en wordt meestal uitsluitend toegepast op gevoelens van bescherming ten aanzien van de eigen voordelen of gehechtheden.

Wat is de spirituele betekenis van jaloezie?

Jaloers zijn creeert een vernauwing in je denken. Vanuit jaloezie maak je de ander in gedachten kleiner. Je wijst haar of hem allerlei slechte eigenschappen en onhebbelijkheden toe en 'slacht' diegene in gedachten af.

Waarom wordt iemand jaloers?

Waarom is iemand jaloers? Mensen die jaloers zijn, zijn dat omdat jij iets hebt (of kunt) wat hen ontbreekt. Het probleem is dat sommigen daar niet mee om kunnen gaan. Het zou makkelijk zijn als ze gewoon zouden zeggen: “Ik ben jaloers, want jij hebt iets wat ik niet heb.”

Is jaloezie gezond in een relatie?

Gezonde jaloezie houdt in dat je erkent en herkent dat je deze gevoelens hebt, en ze ook uitspreekt naar je partner. Niet op een beschuldigende manier, maar open en eerlijk. Zo kan het zelfs een compliment voor je partner zijn, wanneer je een steek voelde toen hij of zij onschuldig met iemand anders stond te praten.

Wat doet jaloezie met je lichaam?

Je kunt er lichamelijke klachten van krijgen, zoals hoofdpijn en buikpijn. Ook kun je paniekgevoelens en waanideeën krijgen, er kunnen gedachten ontstaan die je voor waarheid aanneemt (“Mijn vriendin neemt niet op, ze is met een ander”). Als je jaloezie niet meer in de hand hebt kan dit een vervelend gevoel geven.

Volgende artikel
Wat zijn leuke tegelspreuken?