Is het verplicht om een erfenis via de notaris te regelen?
Gevraagd door: kand. Annemijn van de Veen D | Laatste update: 2 juli 2025Score: 4.6/5 (6 stemmen)
Het is verstandig om hulp te vragen aan een notaris bij het regelen van een erfenis. Dit is niet verplicht.
Is het verplicht om een erfenis via een notaris te regelen?
De wet bepaalt dat in sommige situaties een notaris (notariële akte) verplicht is bij de verdeling. Behoort bijvoorbeeld onroerend goed tot de nalatenschap en wordt dit in het kader van de verdeling aan een van de erfgenamen toebedeeld, dan dient die verdeling en levering via een notariële akte plaats te vinden.
Hoe kan ik een erfenis regelen zonder notaris?
In principe is het niet nodig om een notaris in te schakelen bij het verdelen van een erfenis. De erfgenamen kunnen onderling zelf een verdeling maken of de verdeling wordt gemaakt door de aangewezen executeur. Zonder executeur kunnen de erfgenamen samen besluiten dat één van de erfgenamen de verdeling maakt.
Kan je erven zonder notaris?
Kan ik mijn aangifte van nalatenschap alleen opstellen, zonder notaris? Ja, u kunt altijd zelf een aangifte van nalatenschap opstellen. Er is geen wettelijke verplichting om hiervoor een notaris in te schakelen, aangezien het niet om een notariële akte gaat.
Is een notaris noodzakelijk bij een overlijden?
Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.
Wanneer moet ik naar de notaris na een overlijden?
Wanneer je naar een notaris gaat na overlijden bepaal je zelf. Er is hiervoor geen regel die bepaalt hoe snel je die moet inschakelen. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Zeker in het begin, tijdens de rouwperiode, kan de notaris je veel financiële en juridische zaken uit handen nemen.
Is een verklaring van erfrecht verplicht?
Je hoeft dus niet na ieder overlijden verplicht een verklaring van erfrecht op te laten stellen. Als niemand erom vraagt, dan is het niet nodig. De erfgenamen regelen dan helemaal zelf de afhandeling van de nalatenschap.
Wie regelt erfenis na overlijden?
Heeft u de erfenis aanvaard, dan moet de erfenis vervolgens worden afgewikkeld en verdeeld. U kunt dan als erfgenaam te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.
Wie contacteert erfgenamen?
Contacteer een notaris om de verdeling van de nalatenschap minnelijk te proberen regelen. De notaris kan voor jou de andere erfgenamen opsporen en contacteren. Ook kan de notaris nagaan of de overledene een testament maakte. Meestal zal de notaris een inschatting kunnen geven over wat je kan verwachten van de erfenis.
Is een boedelvolmacht verplicht?
Een boedelvolmacht wordt vaak door de notaris opgemaakt maar dat is niet verplicht. De erfgenamen kunnen ook zelf een document opstellen.
Wie is de executeur als er geen testament is?
Een erflater kan een executeur alleen bij testament benoemen. Als er geen testament is, kan er dus ook geen executeur zijn. De erfgenamen moeten de nalatenschap dan samen afwikkelen. Wel is het mogelijk dat aan één van de erfgenamen (of aan een derde) een volmacht wordt gegeven voor de afwikkeling van de nalatenschap.
Wat kost verwerpen van een erfenis bij de notaris?
Wat zijn de kosten om een erfenis te verwerpen? De kosten voor het verwerpen van een erfenis zijn €130,- en gebeurt in de vorm van griffierecht. Na inleveren van het formulier en de betaling, ontvang je van de rechtbank een 'akte nalatenschap'.
Kan ik een erfenis afhandelen zonder een notaris?
Een erfenis verdelen zonder de inzet van een notaris is mogelijk. Alleen zijn er wel een aantal voorwaarden: Als de erfenis een onroerend goed (koophuis, appartement of grond) of aandelen in een BV bevat moet er een notaris ingeschakeld worden voor de verkoop / verdeling hiervan (notariële akte).
Hebben erfgenamen recht op inzage van een bankrekening?
Als erfgenaam heb je dus recht op inzage en/of afschrift van de hele administratie van erflater. Indien één van de andere erfgenamen over die administratie beschikt, betekent dat dus dat je van die andere erfgenaam kunt verlangen dat hij die inzage of dat afschrift ervan aan je verstrekt.
Hoeveel tijd zit er tussen overlijden en erfenis?
De aangifte van nalatenschap indienen
De aangifte van nalatenschap moet binnen de 4 maanden na het overlijden opgestuurd worden naar Vlabel. Indien het overlijden heeft plaatsgevonden in het buitenland krijgt men meer tijd (5 of 6 maanden, afhankelijk van het land).
Kan ik mijn nalatenschap regelen zonder notaris?
Aangifte nalatenschap invullen zonder notaris
Een notaris inschakelen hoeft niet, maar het blijft wel een complexe procedure. Het document volledig en correct invullen vereist heel wat werk: Alle erfgenamen uitzoeken en bepalen. De juiste documenten van de overledene en de erfgenamen verzamelen.
Wie erft er automatisch?
Volgorde erfgenamen
Eerste groep: kinderen en echtgenoot/geregistreerd partner. Als je kinderen niet meer leven, dan erven je kleinkinderen in hun plaats. Tweede groep: ouders, broers en zussen. Als je broers of zussen niet meer leven, dan erven de kinderen van je broers of zussen in hun plaats.
Is er altijd een notaris nodig bij overlijden?
Moeten erfgenamen altijd naar de notaris na het overlijden? Het korte antwoord is: nee, dit hoeft niet altijd. Of je de diensten van een notaris nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals de hoogte van het banksaldo en de aanwezigheid van een eigen woning.
Wat zijn de kosten van een notaris voor een erfenis?
De kosten van een bewijs van erfrecht kunnen variëren per notaris en zijn afhankelijk van de complexiteit van de nalatenschap. Over het algemeen kan je rekening houden met een bedrag tussen de 325 en 700 euro voor het opstellen van een verklaring van erfrecht.
Wie regelt de erfenis als er geen testament is?
Als de overledene geen testament heeft gemaakt en dus geen erfgenamen heeft aangewezen, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dit wordt de wettelijke verdeling genoemd. Ben jij erfgenaam, dan heb je niet alleen recht op een deel van de erfenis, maar ben je ook verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis.
Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?
In Nederland moet de afwikkeling van een erfenis binnen vier maanden na het overlijden van de overledene beginnen. Als de erfgenamen niet binnen deze termijn beginnen met de afhandeling van de erfenis, kunnen zij worden gedagvaard door de rechtbank.
Heeft de belastingdienst een verklaring van erfrecht nodig?
Ook bij de aangifte erfbelasting is een verklaring van erfrecht niet nodig. Deze aangifte wordt ingediend namens uzelf als erfgenaam. Hier is dus geen machtiging voor nodig. Ook worden er in de aangifte erfbelasting geen gegevens van anderen vooringevuld, waardoor extra beveiliging niet nodig is.
Wat als je overlijden niet meldt bij de bank?
Wat als u overlijden niet meldt bij de bank? Wanneer een overlijden niet wordt gemeld door de erfgenamen, terwijl u wel toegang heeft tot de bankrekening (bijvoorbeeld omdat u als zoon of dochter gemachtigd was tijdens het leven van de overledene), vervalt deze machtiging automatisch op het moment van overlijden.
Hebben broers en zussen recht op erfenis?
Erfdeel broers en zussen
De broers en zussen erven voor gelijke delen. Dus iedereen evenveel. Het erfdeel van een halfbroer of halfzus is net even anders. Zij zijn erfgenamen, maar erven de helft van wat ze zou erven als ze een hele broer of zus was geweest.
Hoeveel miskramen gemiddeld?
Wat is de 12 dagen regeling?