Did my water break? - Amniotic fluid or urine?

Is het urine of vruchtwater?

Gevraagd door: Stefan Willems Msc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (69 stemmen)

Het verschil tussen urine en vruchtwater is soms moeilijk te zien. Het grootste verschil tussen vruchtwater en urine is dat vruchtwater een zoete geur heeft en soms rozig of troebel van kleur is als er bloed of ontlasting van de baby bij zit. Neem bij verlies van vruchtwater direct contact op met de verloskundige.

Hoe voelt het om vruchtwater te verliezen?

Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt. Alsof je een klein beetje urine verliest terwijl je sport of lacht. Dat vocht kan in kleine beetjes komen en misschien denk je in het begin niet eens aan gebroken vliezen en vruchtwater.

Is dit vruchtwater?

Helder vruchtwater is waterig, grijs-wit troebel van kleur, soms met wat witte of rozige vlokjes. Vruchtwater heeft een zoetige geur (niet zurig zoals urine of wee als afscheiding). Als de vliezen gebroken zijn, blijft het vruchtwater meestal aflopen en heb je de hele tijd een natte onderbroek.

Kun je vruchtwater verliezen tijdens het plassen?

Hoewel een bevalling in veel gevallen begint met weeën kan het ook zijn dat eerst de vliezen breken. Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies.

Hoe weet je zeker dat je vliezen gebroken zijn?

Meestal voel je wel het inwendig onderzoek, maar het vliezen breken geeft geen pijn. Ook de baby voelt geen pijn. De hoeveelheid vruchtwater die naar buiten komt verschilt. Soms is het maar een klein golfje en andere keren blijft het vruchtwater stromen.

29 gerelateerde vragen gevonden

Is mijn vruchtwater gebroken?

Zijn mijn vliezen gebroken? Wanneer je vliezen breken, zal je dit herkennen aan het vrijkomen van vruchtwater. Dat vruchtwaterverlies kan in kleine beetjes komen, maar ook in een grote golf vruchtwater. De vliezen kunnen op meerdere plekken breken.

Hoelang kan je rondlopen met gebroken vliezen?

Er wordt meestal maximaal 72 uur na het breken van de vliezen afgewacht of er vanzelf weeën op gang komen, omdat de bevalling dan over het algemeen beter verloopt. Gebeurt dat niet, dan wordt de bevalling ingeleid in het ziekenhuis.

Wat als je een beetje vruchtwater verliest?

Als het zeker is dat de vliezen gebroken zijn, dan wordt het wachten tot de weeën komen. Over het algemeen mag je 24 uur thuis afwachten of je spontaan weeën krijgt. Daarna moet je naar het ziekenhuis omdat het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn.

Hoe lang verlies je vruchtwater?

Zolang alles goed is zullen ze nog 24 tot 48 uur afwachten of je spontaan weeën krijgt. 95% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 72 uur na het breken van de vliezen. Terwijl het andere ziekenhuis direct na 24 uur gebroken vliezen zal gaan inleiden.

Hoe controleer je of je vliezen zijn gebroken?

In een glas of bakje kun je goed de kleur van het vruchtwater zien. Helder vruchtwater kan er verschillend uitzien. Meestal is het doorzichtig als water met witte vlokjes, soms kan het wit of roze zijn door een klein beetje bloed. Als je vliezen eenmaal zijn gebroken, blijft er telkens wat vruchtwater lopen.

Kun je vruchtwater horen?

Door middel van een echo kan je echoscopiste erachter komen hoe het met de hoeveelheid vruchtwater gesteld is. In de meeste gevallen is er geen sprake van een afwijkende hoeveelheid, maar als dit zo is zal je dit altijd gelijk te horen krijgen.

Kun je vruchtwater ophouden?

Vruchtwater is over het algemeen een heldere, witte of roze vloeistof, maar het kan ook witte vlokjes (vernix) bevatten. Je kan vruchtwater niet ophouden zoals urine en het ruikt zoetig. Vruchtwater verlies je continu. Zodra jij of je kindje beweegt zal er weer vruchtwater komen.

Hoe snel naar ziekenhuis als water breekt?

Kom naar het ziekenhuis als je gedurende 1 uur om de 4 à 5 minuten weeên hebt. Of als: je vaginaal bloed verliest. je vruchtwater verliest, ook al heb je nog geen weeën.

Is vruchtwater helder?

Het vruchtwater is normaal gesproken helder/grijs-wit van kleur met witte vlokjes erin. Wanneer er bijmenging van ontlasting van het kind optreedt kan het vruchtwater groen of bruin verkleuren. Een rode verkleuring ontstaat door bijmenging van wat bloed.

Kan vruchtwater geurloos zijn?

Overtuig jezelf er eerst van dat het echt vruchtwater is en geen urine of vaginale afscheiding. Vruchtwater is kleurloos en geurloos. Er kunnen witte vlokjes in zitten of er kan wat bloed meekomen.

Hoe merk je te weinig vruchtwater?

Een tekort aan vruchtwater (oligohydramnion) kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld omdat de vliezen zijn gebroken, door serotiniteit (als de zwangerschap te lang duurt) of als de foetus niet genoeg urine aanmaakt (door niet goed aangelegde nieren of omdat de urine niet door de plasbuis kan).

Kan je water breken zonder weeën?

Je water kan ook breken zonder dat de weeën begonnen zijn. Maar dat is slechts een kwestie van uren! Neem contact op met je vroedvrouw of kraamkliniek. Om elk risico op infectie te voorkomen, wordt de bevalling ingeleid als je binnen de 12 tot 48 uur na het scheuren van de zak geen contractie ervaart.

Kan water breken door beweging baby?

De manier waarop het water eruit komt, hangt af van de positie van je baby. Zijn hoofdje kan namelijk dienstdoen als 'kurk' waarbij hij de baarmoederhals afschermt. Als je kindje zich dan beweegt, kan er meer vruchtwater vrijkomen. Eens je weeën hebt, kan je nog meer vruchtwater verliezen tot dat je baby geboren is.

Wat zijn de voortekenen van een bevalling?

Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling: Het begin van de weeën. Verlies van slijmprop. Vliezen breken.

Waarom moet je gaan liggen als je vliezen breken?

Als het hoofdje nog niet goed was ingedaald, dan is dit aan je verteld. Wanneer je vliezen breken en het hoofdje is nog niet (goed genoeg) ingedaald, dan is het belangrijk om direct de verloskundige te bellen en te gaan liggen. We komen dan langs om te controleren of het hoofdje goed is ingedaald.

Hoe weet je dat je je slijmprop verloren bent?

Vaak is het wittig, maar het kan ook wat gemengd zijn met bloed en hierdoor wat rood/rozig gekleurd zijn. Donkerbruine aders in het slijm is ook vrij normaal, dat is oud bloed wat met het slijm vermengt is. Het verlies van de slijmprop kan gepaard gaan met wat helderrood bloedverlies afkomstig van de baarmoedermond.

Wat is het verschil tussen vruchtwater en afscheiding?

Vruchtwater is helder en kleurloos maar kan wel witte vlokken bevatten. Geur: afscheiding ruikt niet sterk, soms een beetje zurig maar niet zoet, vruchtwater ruikt zoet. Structuur: de afscheiding is altijd een beetje slijmerig, het vruchtwater is vloeibaar en niet plakkerig.

Doet vruchtwater verliezen pijn?

Als wij de vliezen breken doet dit geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Ook daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit 'droog' ligt. Als je nog geen sterke weeën hebt mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie.

Kan vruchtwater plakken?

Gelukkig kun je afscheiding en vruchtwater goed uit elkaar houden. Het grootste verschil: afscheiding is slijmerig en plakkerig, terwijl vruchtwater juist waterig is. Afscheiding blijft tussen je vingers plakken, terwijl vruchtwater al snel verdampt.

Wat voor kleur heeft vruchtwater?

Meestal is vruchtwater doorzichtig of lichtroze met eventueel witte vlokjes. Als het kindje in het vruchtwater gepoept heeft, is het vruchtwater geel, groen of bruin van kleur.

Vorige artikel
Hoe baby in kinderwagen winter?