Motivatie vs Discipline - Hoe blijf je gemotiveerd tijdens het behalen van je doelen? #discipline

Wat is het verschil tussen motivatie en discipline?

Gevraagd door: Lucy Pham  |  Laatste update: 4 juli 2025
Score: 4.7/5 (44 stemmen)

Het verschil tussen motivatie en discipline zit in de tijd. Motivatie heb je nodig om te beginnen. Enthousiasme, er zin in hebben betekent motivatie. Discipline betekent volhouden en consistent zijn, ook als het even tegenzit.

Is motivatie en discipline hetzelfde?

Hoewel motivatie en discipline twee verschillende dingen zijn, heb je beide nodig om je doelen te bereiken. Motivatie helpt je om te beginnen met werken aan je doelen en houdt je geïnteresseerd en enthousiast. Discipline is nodig om door te zetten als de motivatie afneemt of als je het druk hebt met andere dingen.

Wat is het verschil tussen motivatie en discipline op het werk?

Motivatie geeft je de eerste duw, maar discipline houdt je op koers . Wie puur op motivatie vertrouwt, zal struikelen op dagen dat de motivatie ontbreekt – discipline is hoe dan ook wat je op de been houdt. Succes op de lange termijn komt niet voort uit enthousiasme, maar uit consistente actie.

Wat valt er onder discipline?

Betekenis en definitie: discipline

afspraken, regels, waarden en normen. Vaak heeft discipline een negatieve uitleg in de zin van: onder dwang iets doen of nalaten. gedwongen worden of je aan afspraken te houden.

Is discipline beter dan motivatie?

Voor consistente resultaten op de lange termijn is discipline belangrijker dan motivatie . Motivatie is proberen zin te krijgen om iets te doen; discipline is het doen, zelfs als je er geen zin in hebt. Discipline is, kortom, een systeem, terwijl motivatie vergelijkbaar is met doelen.

16 gerelateerde vragen gevonden

Is discipline belangrijker dan motivatie?

Laten we eerlijk zijn, we willen niet altijd het moeilijke doen. Maar wanneer we ons ertoe verbinden – en het consequent doen – dan groeien we echt. Discipline zal altijd belangrijker zijn dan motivatie . Dus begin met het ontwikkelen van die gewoontes, houd ze vol en zie hoe je harde werk je leven transformeert.

Wat is de valkuil van discipline?

Er zijn ook valkuilen wanneer iemand te veel discipline heeft voor een bepaald doel of er in door slaat. Je hebt dan vaak een bepaald doel voor ogen en je kunt er niet van afwijken en er is geen ruimte voor andere oplossingen. Je bent niet flexibel en je kan je met niks anders bezig houden dan dat bepaalde doel.

Wat valt onder discipline?

Discipline is de manier om eerlijk, hardwerkend, gemotiveerd en aangemoedigd te zijn gedurende het hele leven . Deze karaktereigenschap is erg belangrijk in iemands leven, omdat het helpt om gedrag te behouden. Heiligen en monniken die mediteren, beoefenen ook eerst de kunst van discipline. Iemand die goed gedisciplineerd is, is op het goede spoor en heeft orde in het leven.

Hoe noem je iemand met discipline?

Het is inmiddels wel duidelijk wat discipline is, maar hoe gedisciplineerd ben jij eigenlijk? Dat ontdek je makkelijk aan de hand van onze checklist met voorbeelden. Gedisciplineerde mensen: Kennen afspraken en regels en houden zich hieraan.

Welke drie soorten disciplines zijn er?

De drie typen: Preventieve discipline - maatregelen die worden genomen om wangedrag te voorkomen door leerlingen betrokken te houden. Ondersteunende discipline - maatregelen die worden genomen om leerlingen te helpen zichzelf te beheersen door ze te helpen zich weer op de taak te richten. Corrigerende discipline - maatregelen die worden genomen wanneer leerlingen zich niet aan de regels van het klaslokaal of de school houden.

Welke 3 soorten motivatie zijn er?

Er zijn drie vormen van motivatie te onderscheiden, intrinsieke motivatie, extrinsieke motivatie en A-motivatie. Het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie is breed bekend en wordt ook op de wikipedia over motivatie netjes uiteengezet, A-motivatie is minder bekend.

Wat is discipline zonder motivatie?

In tegenstelling tot motivatie is discipline niet gekoppeld aan onze emoties. In plaats daarvan belichaamt het ons vermogen om door te zetten en actie te ondernemen, ongeacht hoe we ons voelen . Door discipline te oefenen, krijgen we meer grip op ons leven.

Is discipline en doorzettingsvermogen hetzelfde?

Iemand met discipline heeft geen moeite met het naleven van regels of opvolgen van orders van anderen. Ook kan je jezelf regels opleggen en je daar aan houden. Een doorzetter kan zichzelf goed motiveren om een doel te bereiken, maar staat niet snel open voor feedback en denkt vooral aan zichzelf.

Wat betekent discipline boven motivatie?

Motivatie zal je inspireren om zinvolle doelen te stellen en een wenselijk resultaat te visualiseren. Aan de andere kant verdeelt discipline deze doelen in beheersbare stappen en helpt het je om op koers te blijven met gerichte en consistente inspanning .

Wat is goede discipline?

Betekenis discipline

Iemand die gedisciplineerd is, houdt zich aan protocollen en volgt regels goed op. Hij of zij doet zonder morren wat er verwacht wordt, ook al is dat met tegenzin. Gedisciplineerd zijn wil dus zeggen dat je doet wat je moet doen en je niet laat verleiden door andere dingen.

Is discipline een eindige hulpbron?

Je moet erkennen dat zelfdiscipline beperkt is . Stel prioriteiten en gebruik vervolgens doelen om je capaciteit te vergroten en efficiënter met je tijd om te gaan, zodat je meer uit je zelfdiscipline haalt.

Wat is het verschil tussen discipline en motivatie?

Belangrijk om te weten: motivatie en discipline zijn niet hetzelfde. Motivatie betekent dat je inziet waarom je iets doet en daardoor de behoefte voelt om stappen te zetten. Discipline betekent dat je daadwerkelijk actie onderneemt om dat grotere doel te bereiken.

Wat is een beter woord voor discipline?

Enkele veelgebruikte synoniemen voor discipline zijn kastijden, tuchtigen, kastijden, corrigeren en straffen . Hoewel al deze woorden "een straf opleggen als vergelding voor wangedrag" betekenen, impliceert discipline een straf of bestraffing om kinderen onder controle te krijgen. Ouders moeten hun kinderen disciplineren.

Hoe disciplineer ik mezelf?

7 praktische tips om discipline aan te leren
  1. Begin klein. Start met een simpele, haalbare gewoonte. ...
  2. Stel duidelijke doelen. ...
  3. Creëer een routine. ...
  4. Wees consequent. ...
  5. Gebruik reminders en triggers. ...
  6. Beloon jezelf. ...
  7. Wees mild voor jezelf.

Hoe ontwikkel ik discipline?

Als je meer discipline wilt opbouwen dan is het belangrijk dat je je wilskracht ontwikkelt. Dat je het traint, iedere dag opnieuw. Dat doe je door jezelf te pushen om iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Hoe vaker je dat doet, des te sterker je discipline wordt.

Is discipline een kwaliteit?

Ze worden niet alleen beloond met acceptatie binnen de eigen groep, maar verkrijgen ook een betere positie in de maatschappij. Maar zelfdiscipline ontstaat alleen vanuit individueel belang. Kwaliteit kan niet zonder discipline, maar discipline alleen is geen kwaliteit.

Waarom is discipline belangrijk?

Waarom is discipline belangrijk? Discipline helpt dus om onze doelen te behalen. Het is sterker dan de afhankelijkheid van onze wisselende verlangens en is meer dan enkel motivatie. Met discipline doen we wat er van ons verwacht wordt, of wat we van onszelf verwachten, ook als het even niet leuk is.

Wat is het tegenovergestelde van discipline?

Het tegenovergestelde van discipline is anarchie: je weigert je aan regels te houden. Door zo'n houding ben je eigenlijk in geen enkele functie te handhaven, behalve misschien als wereldvreemd landschapsschilder in een hutje op de hei.

Is discipline een vaardigheid?

Gedisciplineerde mensen volgen regels van anderen op, mensen met zelfdiscipline leggen zichzelf regels op. Discipline is een competentie, geen vaardigheid. Je kunt deze competentie zowel in je cv, sollicitatiebrief als sollicitatiegesprek aantonen via de STARR-methode.

Waar komt gebrek aan discipline vandaan?

We kunnen alleen onze discipline ontwikkelen als we weten wat we écht willen. Een gebrek aan discipline wordt veroorzaakt door een gebrek aan concrete doelen. Door jezelf heldere doelen te stellen weet je beter wat je wel en niet wilt doen. Vervolgens kun je bepalen of je voldoende redenen hebt om in actie te komen.