Je kinderen alleen thuis laten

Is het strafbaar om je kind alleen thuis te laten?

Gevraagd door: Bas van den Wittenboer  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (66 stemmen)

Het is in Nederland niet wettelijk bepaald vanaf welke leeftijd je een kind alleen thuis mag laten. In artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht staat echter wel dat het verboden is om iemand 'tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging' je verplicht bent 'in hulpeloze toestand' achter te laten.

Kan een kind van 13 alleen thuis blijven?

11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht of in de vroege avond. 13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuis blijven, maar niet 's nachts.

Kan een kind van 14 alleen thuis zijn?

In Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn. De wet zegt alleen dat je een hulpbehoevend persoon niet alleen thuis mag laten.

Kan een kind van 12 alleen thuis blijven?

Er is geen wet die zegt vanaf welke leeftijd je je kind alleen thuis mag laten. Wel verbiedt Het Wetboek van Strafrecht (artikel 255) het 'in hulpeloze toestand' achterlaten van een kind. Oftewel: zolang je kind nog niet (deels) voor zichzelf kan zorgen (handelsbekwaam zijn heet dat), mag je hem niet alleen thuislaten.

Hoe oud moet een kind zijn om alleen thuis te blijven?

In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoe laat moet een kind van 12 thuis zijn?

Gemiddeld gaat een kind tussen de 4 en 6 jaar tussen 19.00 en 19.30 uur naar bed. Voor kinderen van 11 tot 12 jaar is dit tussen 20.30 uur en 21.00 uur. "Maar tussen klasgenootjes onderling zitten soms grote verschillen.

Hoe laat moet een kind van 14 thuis zijn?

Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel).

Wat is het leukste leeftijd van je kind?

Tevredenheid. Op je 23e mag je dan wel het gelukkigst zijn, maar op je 69e ben je het meest tevreden. Je kijkt op deze leeftijd het mooist op je leven terug, wat ook een vorm van geluk is. Daarnaast blijkt uit Duits onderzoek dat veel vijftigers niet hadden verwacht dat ze zo gelukkig zouden zijn op hun 60e.

Welke leeftijd mogen kind kiezen bij echtscheiding?

Een kind mag vanaf zijn 12e verjaardag dus niet zelf kiezen waar hij/zij gaat wonen of hoe vaak hij/zij naar de andere ouder gaat. Pas vanaf het moment dat een kind volwassen is, vanaf zijn/haar 18e verjaardag, mag een kind zelf keuzes maken.

Hoe lang kan een kind zonder ouders?

Hoeveel uur kan een kind van 1 jaar zonder zijn moeder zonder emotionele schade? Ik weet dat het aangeraden wordt een baby onder de 12 maanden max 24uur zonder zijn moeder te laten.

Wat zijn de rechten van een 12 jarige?

Je kunt een bankrekening openen zonder toestemming van je ouders. Je kunt alimentatie op je eigen rekening ontvangen. Onder bepaalde voorwaarden kun je je voor- of achternaam laten veranderen. Je mag, als je je rijbewijs hebt gehaald, nu ook zonder begeleider in een auto rijden.

Wat mag je als je 12 bent?

Wat mag of moet ik vanaf mijn 12 jaar?
 • Je gaat nu naar het secundair onderwijs. ...
 • Je moet je toestemming geven in de jeugdhulp, zoals het CLB, het JAC, enz.
 • Je mag je dossier bij het CLB en andere jeugdhulporganisaties inkijken en beslissen of de gegevens mogen worden getoond of doorgegeven aan anderen.

Kan een moeder haar kind weghouden bij vader?

Recht op omgang met je kind is dus een wettelijk recht voor vaders. De wet geeft aan dat alleen in uitzonderlijke gevallen dit recht van vader op een omgangsregeling kan komen te vervallen. Moeder kan niet zomaar een omgangsregeling van vader weigeren en het kind weghouden bij vader.

Wat is de moeilijkste leeftijd?

De moeilijkste leeftijd bij kinderen? Volgens Amerikaans onderzoek is dat 12 tot 14 jaar. Waar kleine kinderen vooral fysiek veel van hun ouders eisen, wordt het op die leeftijd eerder mentaal zwaar.

Wat is de moeilijkste fase van een baby?

Alle sprongen beginnen met een moeilijke periode waarin de drie H's domineren (Hangerigheid, Huilerigheid en Humeurigheid), maar de sprongen in het tweede jaar van je kind zijn wel héél lastig.

Hoe laat moet een kind van 14 naar bed?

9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.

Hoe lang mag 14 jarige uitgaan?

Normale uitgaanstijden zijn er eigenlijk niet. Veel jongeren gaan vaak eerst bij elkaar thuis zitten en pas later de stad in. Daardoor zijn ze vaak ook laat thuis. Sommige kroegen en discotheken zijn zelfs tot 05.00 of 06.00 uur open.

Wat te doen met een probleem puber?

Hoe ga je om met je eigenwijze puber?
 1. Luister naar je puber. In plaats van meteen zeggen wat ze moeten doen, kun je pubers beter zelf laten bedenken wat ze kunnen doen.
 2. Leg uit waarom je iets wilt. ...
 3. Onderhandel samen over regels. ...
 4. Laat pubers zelf de gevolgen van hun gedrag ontdekken. ...
 5. Beloon je puber.

Hoelang moet een kind van 12 zijn?

Groei tussen de 12 en 15 jaar

Jongens zijn meestal tussen de 140 en 170 centimeter lang als ze 12 jaar zijn. Ze wegen ongeveer tussen de 30 en 55 kilo. Dat hangt ook van de lengte af. Meisjes zijn meestal tussen de 142 en 168 centimeter lang als ze 12 jaar zijn.

Wat doen met dochter 12 jaar?

10 dingen die pubers wel leuk vinden om te doen
 • Gamen, gamen en gamen! En oja, Netflixen. ...
 • Jongleren (ook handig voor je eigen billen) ...
 • Een instrument leren bespelen (bijvoorbeeld de ukelele!) ...
 • Buitenspelen is back. ...
 • De (ver)makers. ...
 • Ja maar…. ...
 • Pingpongen kun je overal (en samen) ...
 • Sporten.

Heeft een moeder meer rechten dan vader?

Veelal zal dit ook worden toegekend. De hoofdregel is namelijk dat gezamenlijk gezag in het in het belang van het kind is. Conclusie is dat vaders net zoveel recht op gezag hebben als moeders.

Wat te doen als vader kind niet mag zien?

Als de kinderrechter geen omgangsverbod heeft opgelegd, heeft u het recht om uw kind te zien. Uw kind heeft ook het recht om u te zien. Ouders kunnen samen, of met hulp van een gezinsvoogd/jeugdbeschermer, een omgangsregeling afspreken.

Kunnen ze zomaar je kind afpakken?

Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn.

Kan een rechter omgang verplichten?

In principe heeft elke (gescheiden) ouder recht op omgang met zijn kind. Alleen in uitzonderlijke situaties kan een rechter in het belang van het kind bepalen dat een van de ouders geen omgang met zijn kinderen mag hebben.