Hoe gebruik ik de pil?

Is het ongezond om de pil door te nemen?

Gevraagd door: bc. Timo Bruggeman BA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (52 stemmen)

Je mag de pil (of pleister of vaginale ring) gewoon doornemen zonder hormoonvrije periode. Voor sommige vrouwen met ernstige menstruatiegebonden klachten kan dit een hele opluchting zijn. De maandelijkse bloeding in de pilvrije week is niet nodig om gezond te blijven.

Hoe vaak mag je pil doorpakken?

Als je de pil doorneemt, las je best elke drie maanden een stopweek van maximum 7 dagen in. Als je de pil langer dan 3 maanden wil doornemen, overleg dit dan eerst met je arts: niet elke pil is hiervoor immers geschikt. Je last ook best een stopweek in van maximum 7 dagen als je een doorbraakbloeding krijgt.

Wat doet de pil op lange termijn?

AMSTERDAM - De pil heeft op lange termijn geen schadelijke effecten. Dat concluderen Britse onderzoekers, die 46 000 vrouwen gedurende 25 jaar volgden. De wetenschappers bevestigen de resultaten van eerder onderzoek: op korte termijn krijgen pilgebruiksters minder vaak eierstokkanker, maar vaker baarmoederhalskanker.

Wat zijn de nadelen van stoppen met de pil?

Er kunnen klachten ontstaan als:
  • Buikpijn.
  • Hoofdpijn.
  • Misselijkheid.
  • Veranderingen in je gewicht.
  • Acne in je gezicht of hals.
  • Gevoelige tepels en borsten.
  • Stemmingswisselingen.
  • Een onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan.

Waarom de pil niet goed voor je is?

De pil zorgt voor een licht hoger risico op bloedklonters, slagaderverkalking en hart- en vaatziekten. Daarom is de pil geen goed idee als: Je ouder dan 35 bent.

43 gerelateerde vragen gevonden

Kan je de pil onbeperkt doorslikken?

Om de menstruatie uit te stellen kun je inderdaad de pil een week doorslikken. In principe kun je doorgaan met een nieuwe strip en deze geheel afmaken. Er zal in de regel geen menstruatie volgen. Je kunt ook kiezen om een week door te slikken en dan een stopweek in te lassen.

Is een stopweek nodig?

De Pil flexibel slikken

Eerder gebruikten de meeste vrouwen “de Pil” in een ritme van 3 weken slikken, 1 week stoppen. Dit ritme is niet verplicht. Je mag ook langer dan 3 weken achter elkaar slikken. Het verkorten van de stopweek tot een stop4daagse verhoogt de betrouwbaarheid van de pil.

Hoe lang mag er maximaal tussen de pil zitten?

Minder dan 12 uur na je vaste tijd van slikken: neem de pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op de normale tijd en ga door met je pilstrip. Dan blijf je tegen zwangerschap beschermd. 12 uur of langer na je vaste tijd van slikken: dan ben je minder goed beschermd.

Kun je seks hebben zonder condoom als je de pil slikt?

De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.

Kun je zwanger worden als je 1 keer de pil vergeet?

1 pil vergeten tussen de 2e en 21e pil

Neem de vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op het normale tijdstip en maak de strip af. Je bent dan tegen zwangerschap beschermd. Extra maatregelen, zoals de morning-afterpil of een condoom zijn niet nodig.

Is het erg als je de pil 4 uur later slikt?

Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.

Kan je de pil 3 maanden doorslikken?

Kun je dan tot in lengte van dagen de pil slikken? In theorie: ja. De praktijk wijst echter uit dat veel vrouwen last krijgen van krampen en een opgeblazen gevoel wanneer ze 'm langer dan drie maanden doorslikken. Luister daarom vooral naar je lichaam en slik de pil door zolang 't voor joú goed voelt.

Heeft de pil invloed op je vruchtbaarheid?

Die mythe, die diep in ons gedachtegoed geworteld is, doet menige vrouw huiveren. Toch werden al meerdere studies uitgevoerd die dat bijgeloof ontkrachten. De pil zou inderdaad de vruchtbaarheid beïnvloeden, maar slechts tijdelijk en dus niet voorgoed.

Is het erg als je niet bloed in je stopweek?

Het is volkomen onschuldig (en soms zelfs een welkome bijwerking) als je niet ongesteld wordt in de stopweek van je pil. 'Wanneer je gestopt bent met de pil, kan het soms ook enkele maanden duren voordat je weer ongesteld wordt.

Is het erg als je de pil slikt zonder water?

'Als er geen vloeistof aanwezig is in de maag waarin de pillen kunnen oplossen, dan gaat een groot deel ervan via het maag-darmkanaal zo weer naar buiten. De werkzame stof is niet eens vrijgegeven. Op die manier medicatie slikken heeft weinig tot geen effect. '

Kan je je stopweek een week uitstellen?

Stopweek overslaan

Als je de éénfasepil, vaginale ring of anticonceptiepleister gebruikt, dan kun je je menstruatie uitstellen door simpelweg de stopweek over te slaan.

Wat is beter de pil of een spiraal?

Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.

Is de prikpil beter dan de pil?

Stop je met de prikpil? Dan kan het zes tot twaalf maanden duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Dit is anders dan bij het gebruik van de anticonceptiepil, waarbij je als je stopt meestal meteen weer je normale menstruatie krijgt en dus meteen zwanger kunt worden.

Wat gebeurt er met je eicellen als je aan de pil bent?

Hoe werkt de pil? De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er géén eicel vrijkomt. Ook zorgen ze ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Verder wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen minder goed kunnen doordringen.

Welke leeftijd moet je stoppen met de pil?

Op welke leeftijd kan ik stoppen met de pil? In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein.

Hoe vaak kun je de stopweek overslaan?

Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies.

Kun je tijdelijk de pil slikken?

Het is veilig om de pil 1 jaar lang zonder stopweek te gebruiken. De hormoonring of pleister kun je tot 6 weken achter elkaar gebruiken zonder stopweek. Je blijft tegen zwangerschap beschermd. Er zijn daarbij geen extra risico's voor je gezondheid ontdekt.

Welke week van de pil ben je vruchtbaar?

Als je begint met het slikken van de pil op de eerste dag van je menstruatie dan ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Begin je op een andere dag, dan ben je niet direct beschermd tegen een zwangerschap. Gebruik in dat geval de eerste 7 dagen een extra voorbehoedsmiddel zoals een condoom.

Wat merk je als je stopt met de pil?

Je hebt minder last van stemmingswisselingen

Dat kan best door de pil komen. Het is algemeen bekend dat veel vrouwen last hebben van mood swings tijdens het slikken van de pil. Als je stopt met de pil voel je je minder down, maar ook een stuk zelfverzekerder en energieker.

Hoe groot is de kans om zwanger te worden met de pil?

De pil houdt de eisprong tegen en maakt het slijm van de baarmoedermond minder doorgankelijk voor zaadcellen. Ook wordt het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Betrouwbaarheid De kans op zwangerschap is 0,3% per jaar.

Vorige artikel
Is ongeboren kind erfgenaam?
Volgende artikel
Hoeveel dagen werken is 80%?