Is het normaal om je angstig te voelen voor de bevalling?
Gevraagd door: Sam Peeters | Laatste update: 9 juli 2025Score: 4.8/5 (75 stemmen)
Zenuwachtig zijn of op bepaalde momenten ook echt angstig voor de bevalling is normaal en komt heel veel voor. Maar soms kan deze angst zo groot worden dat je er dagelijks mee bezig bent, dat noemen we bevalangst.
Is het normaal om je angstig te voelen vóór de bevalling?
Angst voor de bevalling komt veel voor . De bevalling is een ingrijpende gebeurtenis, dus wees niet te streng voor jezelf vanwege deze gevoelens. Onthoud dat je de bevalling niet alleen doorstaat. Je verloskundige zal er zijn om je te steunen en voor je te zorgen.
Is het normaal om je angstig te voelen aan het einde van je zwangerschap?
Je maakt in een korte tijd grote lichamelijke en geestelijke (emotionele) veranderingen door. Dit kan ervoor zorgen dat je je niet altijd even gelukkig voelt tijdens de zwangerschap of in de periode daarna. Ook somberheid, angst en onzekerheid kunnen er af en toe bij horen. Dit is normaal en gaat meestal vanzelf over.
Hoe voel je je vlak voor de bevalling?
De weeën beginnen en zijn regelmatig
Je kunt het vergelijken met menstruatiepijn of lage rugpijn. Na verloop van tijd komen die krampen regelmatig terug en worden ze ook krachtiger. Echte weeën zijn overduidelijk te herkennen. Je kunt ook misselijk zijn tijdens weeën.
Hoe ga ik om met angst voor mijn bevalling?
Als je last hebt van bevalangst, kan je bij verschillende hulpverleners terecht voor hulp: Je verloskundige of gynaecoloog. Het belangrijkste advies is misschien wel om je angst met hen te bespreken. Zij zien dit vaker en kunnen je helpen en voorlichten over specifieke angsten waar je mee zit.
Hoe bereid je je mentaal voor op een bevalling?
Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden, zoals een zwangerschapscursus volgen, boeken lezen of informatieve podcasts luisteren. Ook kan het handig zijn om een geboorteplan te maken. Hoewel een goede voorbereiding helpt, is het geen garantie op een soepele bevalling.
Wat triggert de bevalling?
Overigens is het de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormonenfabriek in werking, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.
Wat is vaag voelen voor de bevalling?
Je voelt je bijzonder moe, misschien zelfs een beetje somber. Je buik wordt met de dag zwaarder, wat het gevoel van vermoeidheid versterkt. Bewegen vraagt nu een bovenmenselijke inspanning en je droomt van maar één ding: slapen!
Is het normaal om te huilen vlak voor de bevalling?
Deze stemmingswisselingen zijn normaal en kunnen zelfs een voorteken zijn van de naderende bevalling. Je raakt sneller geëmotioneerd en huilt vaker dan normaal.
Is een baby druk voor de bevalling?
Vaak worden baby's kort voor de bevalling rustiger. Ze slapen veel en dan bewegen ze soms wat minder. Zo sparen ze energie voor de bevalling, want ook voor baby's is dat een hele inspanning.
Wat zijn voortekenen van bevalling?
- Regelmatige weeën en krampen. Een van de eerste tekenen dat de bevalling begint, zijn regelmatige weeën of krampen. ...
- Rugweeën. ...
- Verlies van de slijmprop. ...
- Drang om naar het toilet te gaan. ...
- Breken van de vliezen. ...
- Andere symptomen.
Is het normaal om angstig te zijn na de bevalling?
Veel vrouwen kunnen zich in de eerste 10 dagen na hun bevalling negatief, prikkelbaar of over emotioneel voelen. Je wordt dan plots overweldigd door je emoties, je hebt huilbuien, ervaart angst- en spanningsklachten en je slaapt slecht. Deze huildagen zijn heel normaal en gaan meestal binnen de paar dagen voorbij.
Hoe voelt je lichaam voor de bevalling?
Al voor de start van de bevalling, kan je vaak aan je lichaam merken dat het zich voorbereidt. Je kan bijvoorbeeld de slijmprop verliezen (een stukje taai slijm uit je vagina). Ook kan je voorweeën hebben. Die komen nog niet regelmatig, duren kort en voelen vaak alleen vervelend, maar niet pijnlijk.
Wat is fijn tijdens de bevalling?
Een bevalling is hard werken dus je kunt flink gaan zweten. Ga daarom voor een shirt van katoen of een andere luchtige stof. Fleece en andere synthetische stoffen zijn geen goed idee. Doe bijvoorbeeld een topje aan onder je shirt en leg een vest klaar.
Hoe blijf je rustig tijdens de bevalling?
Gedurende de nacht zijn weeën voor je lichaam al erg vermoeiend. Het is vaak beter om het dan zo rustig mogelijk aan te doen en lekker in bed te blijven. Probeer zo lang mogelijk rustig te ademen, kort door je neus in en lang uit door de mond. Leg je handen op je buik en probeer daar naar toe te ademen.
Waarom huilen na de bevalling?
Doordat je na je bevalling emotioneel even uit balans bent, kun je plotseling last van huilbuien krijgen. Dit worden ook wel kraamtranen genoemd. Vaak weet je niet eens waarom je moet huilen en is het een manier om spanning te ontladen. Kraamtranen beginnen meestal drie tot vijf dagen na de bevalling te stromen.
Welke 3 kenmerken kondigen het begin van de bevalling aan?
- het verliezen van bloed of de slijmprop;
- het breken van de vliezen (en verlies van vruchtwater);
- regelmatige pijnlijke weeën, voelbaar in de buik en/of onderrug.
Wat te doen tegen angst voor bevalling?
- Maak je angsten bespreekbaar. Bespreek je angsten met je verloskundige of gynaecoloog. ...
- Bereid je voor. Zorg dat je kennis hebt over de bevalling. ...
- Heb vertrouwen. Laat je niet teveel beïnvloeden door ervaringen of meningen van anderen. ...
- Maak een bevalplan.
Hoe voel je je laatste dagen voor de bevalling?
De samentrekkingen, ofwel contracties, kunnen in de laatste dagen voor de bevalling sterker worden en overgaan in voorweeën of oefenweeën die de baarmoedermond helpen voorbereiden. Dit kan een zwaar gevoel geven in je (onder)buik en onderrug, en sommige vrouwen ervaren dit als pijnlijk.
Wat maakt bevalling makkelijker?
Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Dit kunt u al tijdens de zwangerschap in verschillende cursussen leren. Door geconcentreerd weeën 'weg te zuchten', komt u in een ritme waarbij het lichaam zelf endorfinen aanmaakt. Warmte helpt bij ontspannen en de aanmaak van endorfinen.
Hoeveel rust moet ik nemen voor de bevalling?
Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen voor de bevalling, zorg dat je niet alle klusjes nog in je verlof moet doen, maar neem ook dagen de tijd om je lichaam en je gedachten rust te geven. Oefen ook alvast met ademhalingstechnieken, dit helpt je straks tijdens de weeën omdat je al weet hoe je moet ademen.
Hoe voelt het als je gaat bevallen?
Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert.
Wat is rommelen voor de bevalling?
In de laatste weken van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen 'last van hun buik'. Dat wil zeggen dat de ene vrouw een zeurderig gevoel heeft, de ander een stekende pijn, weer een ander harde buiken. Wij noemen dit 'rommelen'. Dit rommelen is zeker niet voor niets.
Hoe voelt het einde van de zwangerschap?
Naast harde buiken en zeurende buikpijn, kun je met 39 weken zwanger ook druk van onderen voelen. Dit is het hoofdje van je baby, dat diep in je bekken ligt. Of je hebt al voorweeën. Dit zijn onregelmatige krampen in je onderbuik, die niet in heftigheid toenemen.
Waarom moet je gaan liggen als je vliezen breken?
Als je vliezen voor 37 weken zwangerschap breken en je niet weet of de baby al is ingedaald, moet je direct gaan liggen om te voorkomen dat de navelstreng uitzakt of tussen de baby en de baarmoedermond bekneld raakt.
Hoeveel zwaarder tijdens de eisprong?
Wat zijn populaire merken onder jongeren?