6 weetjes over penissen die jij ABSOLUUT wil weten

Is het erg als je voorhuid niet naar achter kan?

Gevraagd door: Hamza Bruggeman  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (10 stemmen)

Bel uw huisarts als u uw voorhuid niet goed naar achter kunt schuiven en u 1 of meer van deze klachten heeft: Uw voorhuid, eikel of penis doet pijn. U krijgt koorts (38 graden of hoger).

Welke leeftijd voorhuid naar achter?

De voorhuid komt vanzelf los. Bij veel jongens als ze 4 jaar zijn. Maar soms ook pas als ze 10 jaar zijn. Tot het 10e jaar is het dus normaal dat de voorhuid niet terug geschoven kan worden.

Wat te doen als voorhuid niet over je eikel krijgt?

Als uw voorhuid klem zit achter uw eikel, koel dan meteen uw penis met een koude natte doek of coldpack met een handdoek erom. Daarna kunt u uw voorhuid vaak weer naar voren schuiven. Lukt dit niet? Bel dan meteen uw huisarts of de huisartsenpost.

Kan je seks hebben zonder dat je voorhuid over je eikel gaat?

De eikel is dan bloot, als een kale knots. Als je onbesneden bent hoef je niks te doen met je voorhuid als je seks gaat hebben. Wanneer je naar binnen gaat of als je het condoom omdoet verschuift je voorhuid vanzelf. En als je piemel stijf is trekt de voorhuid zich vaak zelf al wat terug.

Hoe hoort de voorhuid te zitten?

De voorhuid zit aan de achter- kant met een 'riempje' vast aan de penis. Bij de meeste jongens van 10 jaar kan de voorhuid worden teruggeschoven waardoor de eikel bloot komt te liggen. De voorhuid ziet er bij iedere jongen anders uit. Er zijn jongens die nauwelijks een voorhuid hebben.

45 gerelateerde vragen gevonden

Wat is beter besneden of niet?

Geen medische voordelen

Medische voordelen heeft de besnijdenis hoegenaamd niet, vult kinderuroloog De Jong aan. Een gekortwiekte penis is hooguit iets hygiënischer, maar dat vindt hij geen argument in een maatschappij waar iedereen over een douche beschikt. Besneden mannen hebben minder urineweginfecties, dat wel.

Hoeveel mensen hebben een te strakke voorhuid?

Bij 1% van de jongens en mannen blijft de voorhuid te nauw. Dit is dan een aangeboren voorhuidvernauwing. Naast de aangeboren vernauwing kan de voorhuid ook te nauw worden door een ontsteking van de eikel en de voorhuid. Na de ontsteking vormt zich namelijk littekenweefsel.

Kan je op latere leeftijd besnijden?

Bij een volwassen man zal meestal gekozen worden voor een volledige besnijdenis. De eikel zal in dat geval zowel bij een erectie als bij de penis in slappe toestand geheel bloot liggen. De meest voorkomende reden om dit soort ingreep te laten uitvoeren, is een fimosis of vernauwing van de voorhuid.

Hoe haal je voorhuid weg?

Meestal komt de voorhuid met het ouder worden vanzelf (losser en wijder) los van de eikel. Als uw zoon rond de 10-12 jaar is en de voorhuid is nog steeds vernauwd, kan de arts besluiten deze los te maken. Zo wordt voorkomen dat de voorhuid zo vast komt te zitten aan de eikel dat hij niet meer losgemaakt kan worden.

Hoe weet je of je besneden moet worden?

De meest voorkomende reden voor een besnijdenis is een te nauwe voorhuid. Gevolg hiervan kan zijn dat er moeilijkheden optreden bij plassen, pijn tijdens erectie en geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de eikel of voorhuid. Ook schrijven bepaalde godsdiensten besnijdenis van jongens voor.

Hoe ontstaat een te strakke voorhuid?

Vaak is een strakke voorhuid aangeboren, maar op latere leeftijd kan een strakke voorhuid ontstaan door: Slecht schoonmaken van de penis. Een piercing in de penis. Een ontsteking van uw eikel of voorhuid.

Hoeveel mannen hebben geen voorhuid?

Circumcisie, mannenbesnijdenis of jongensbesnijdenis is het rondom verwijderen van de voorhuid (preputium) van de menselijke penis. Volgens schattingen was in 2006 circa 30% van alle mannen wereldwijd besneden (circa 665 miljoen mannen).

Hoeveel kost een besnijden?

De ingreep wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de kosten (gedeeltelijk) vanuit de aan aanvullende verzekering. De besnijdenis van een jongen kost ongeveer €260, van een volwassen man €360.

Hoeveel kost het om je te besnijden?

Op basis van een medische indicatie wordt een besnijdenis wel vergoed uit het basispakket. Een besnijdenis kost in een speciale kliniek doorgaans 265 euro. In een ziekenhuis wordt soms wel 2000 euro gevraagd.

Wat is de beste leeftijd om te besnijden?

Leeftijd, pijn en angst

Wanneer de ouders hun zoon willen laten besnijden, dan adviseren wij om dit op zeer jonge leeftijd te laten doen. Een zuigeling die slechts enkele weken of maanden oud is, merkt – behalve van het prikje voor de verdoving – weinig van de besnijdenis. Daarom: hoe jonger, hoe beter!

Hoe lang geen seks gescheurd toompje?

“Als het toompje is gescheurd is het belangrijk dat de penis goed schoongehouden wordt en met rust gelaten wordt. Hoe lang je er last van blijft houden verschilt per persoon, maar ga uit van enkele dagen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om het te laten helen.

Kan je voorhuid scheuren?

Een scheur in de voorhuid ontstaat vaak door wrijving, bijvoorbeeld tijdens masturbatie of seks. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtigheid, bijvoorbeeld door glijmiddel te gebruiken.

Hoe weet je of je voorhuid te strak is?

Bij een strakke voorhuid lukt het niet om de voorhuid naar achter te schuiven. Dit komt omdat de opening van de voorhuid klein is. Het geeft vaak pijn. De voorhuid is een rekbaar stukje huid dat over de punt van de penis (de eikel) zit.

Hoe is seks na besnijdenis?

De eerste 6 weken na de operatie mag u geen seks hebben. Anders is de kans groot dat de wond weer open gaat. De ingreep verandert uw gevoel bij seks meestal niet of nauwelijks. Het is ook beter om de eerste 2 weken niet te sporten, baden en zwemmen.

Heb je minder gevoel als je besneden bent?

Er was geen verschil in gevoeligheid te bespeuren. Besneden en onbesneden piemels voelden allebei evenveel. Én: de voorhuid lijkt even gevoelig te zijn als andere lichaamsdelen, zoals de onderarm, terwijl de eikel en de schacht wel een stuk gevoeliger zijn – en dat geldt voor elke penis, besneden en onbesneden.

Hoe lang geen erectie na besnijdenis?

Bij een normale genezing zonder problemen is de penis na 3 tot 4 weken geheeld. Het is belangrijk dat de patiënt vanaf de tweede dag na de besnijdenis elke dag in bad of onder de douche gaat, waarbij de besnijdeniswond goed wordt schoongespoeld.

Doet je laten besnijden pijn?

Als na de ingreep de verdoving is uitgewerkt, zegt de publicist, heeft een volwassen man vaak veel pijn. Ook zonder complicaties zijn urineren en erecties pijnlijk. Dat geldt ook voor het verwijderen van niet-oplossende hechtingen, die bovendien littekens achterlaten.

Is een besnijdenis gratis?

Een besnijdenis op basis van medische indicatie wordt vergoed uit de basisverzekering. U krijgt deze vergoeding als u naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling gaat.

Is besneden goed?

Besnijdenis kent, anders dan vaak wordt gedacht, ook risico's op complicaties. Met name bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen komen regelmatig voor. Ook sterfgevallen zijn gerapporteerd. Op latere leeftijd ontwikkelen besneden mannen veel vaker seksuele problemen.

Wat is het nut van de voorhuid?

De voorhuid beschermt de eikel. Het is een losse huidflap die je naar achteren kunt schuiven zodat de eikel helemaal te zien is. Sommige mannen hebben een te strakke voorhuid. Daardoor is de eikel niet helemaal te zien en niet goed schoon te maken.