Want to Be a Doctor? Why I Chose Osteopathic Medicine

Is een osteopaat een dokter?

Gevraagd door: Janne Hermans  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (28 stemmen)

Nee. Osteopaten in Nederland zijn geen arts. Tenzij zij geneeskunde hebben gestudeerd en deze opleiding hebben afgerond.

Waar valt een osteopaat onder?

Osteopathie valt binnen de alternatieve geneeswijzen onder beweegzorg. Het is gericht op het vinden en behandelen van klachten die ervoor zorgen dat je minder goed kunt bewegen.

Wat moet je studeren om osteopaat te worden?

Een osteopaat is vaak van origine een manueel therapeut of fysiotherapeut. Osteopaten hebben vaak na een medische of paramedische opleiding nog een vijf- of zesjarige opleiding gedaan tot osteopaat. In Nederland bestaan momenteel twee erkende opleidingen tot osteopaat, één in Amsterdam en één in Zeist.

Wat is beter osteopaat of chiropractor?

Osteopathische artsen hebben een veel breder bereik dan chiropractors, omdat zij naast hun manuele therapietechnieken ook traditionele medische behandelingen kunnen toepassen, zoals medicijnen en operaties. Osteopaten richten zich meer op preventieve zorg en minder op symptoomgerichte behandelingen dan chiropractors.

Wat is beter fysio of osteopaat?

De fysiotherapeut maakt gebruik van handtechnieken, maar eventueel ook van apparaten en rektechnieken. Hiermee worden oefeningen gedaan om de bewegelijkheid te verbeteren. Osteopaten werken tijdens een behandeling alleen met de handen. Het doel is om het herstellend vermogen van je lichaam te stimuleren.

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel dagen rust na osteopaat?

Het is het beste om de dag van de behandeling enige rust in acht te nemen. Licht bewegen zal eerder gunstig werken, zware inspanning niet. Na de behandeling heeft het lichaam energie en tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

Is een osteopaat nuttig?

Osteopathische behandelingen hebben een positief effect op de bloedsomloop, het lymfe- en het zenuwstelsel. Ze brengen het lichaam weer in een beter evenwicht en in optimale gezondheid. In combinatie met een correct voedings- en houdingsadvies bevordert osteopathie het welzijn van de patiënt.

Kunnen klachten verergeren na osteopaat?

De osteopaat geneest niet, maar nodigt uw lichaam (u) uit om zelf te genezen door de blokkades die de genezing in de weg staan, op te heffen. Het is dus goed mogelijk dat er na de behandeling, in eerste instantie, een verergering van de klacht optreedt.

Is osteopathie erkend?

Gediplomeerde osteopaten zijn dus erkend door de mutualiteiten maar (nog) niet door de staat (ic het “RIZIV”). De opleiding tot osteopaat is 5 jaar weekend-onderwijs, na de studies kinesitherapie of geneeskunde. Elk jaar dienen examens afgelegd te worden.

Waarom ga je naar een osteopaat?

Het doel van osteopathie is om de gezondheid te bevorderen middels het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid van het lichaam. Dat kan gebeuren in het bindweefsel van o.a. spieren en gewrichten, organen (viscerale systeem) en zenuwen (craniosacrale systeem).

Is een osteopaat een medisch beroep?

Een ministeriële brief maakt het duidelijk: alternatieve beroepen zoals chiropractor en osteopaat hebben medisch gezien geen nut.

Wie mag zich osteopaat noemen?

Osteopathie is een beschermd beroep, maar iedereen kan zich osteopaat noemen.

Hoe lang duurt de opleiding osteopathie?

Een mogelijkheid voor studenten zonder een medische vooropleiding is het voltijds-onderwijs (4 jaar Bachelor-niveau) of het deeltijd-onderwijs Osteopathie (7 jaar in deeltijd). Dit is de mogelijkheid, die geaccrediteerd is door het NRO (Nederlands Register voor Osteopathie).

Welke klachten kan een osteopaat behandelen?

Met welke klachten kan ik bij een osteopaat terecht?
  • (chronische) (lage-) rugklachten.
  • prikkelbare darmsyndroom.
  • bekkeninstabiliteit.
  • langdurige sportblessures.
  • oorsuizen.
  • hoofdpijn (migraine, spanningshoofdpijn), duizeligheidsklachten.
  • bewegingsbeperkingen van gewrichten zoals een “frozen shoulder”

Hoeveel betaal je voor een osteopaat?

Een bezoek aan een osteopaat kost gemiddeld tussen de 50 tot 80 euro. Een behandeling duurt meestal een half uur. De aanvullende ziekteverzekering van het VNZ voorziet in een terugbetaling bij een behandeling door osteopaten met een erkenningsnummer.

Wat fort een osteopaat?

Een osteopaat is een professioneel die zich bezighoudt met de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn.

Hoe lang werkt osteopathie door?

Gemiddeld is na vier behandelingen uw klacht verholpen of is een duidelijke verbetering vast te stellen. Soms is dit na de eerste behandeling al het geval en soms duurt het traject wat langer. Mocht er geen verbetering optreden dan zal uw therapeut u andere mogelijkheden voorstellen.

Welke verzekering vergoedt osteopathie?

Osteopathie voor kinderen en volwassenen wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing.

Is osteopathie veilig?

Osteopathie is absoluut veilig. Een osteopaat is er in opgeleid om een goede differentiaal diagnose te maken. Dit houdt in dat onderliggende ziektes en afwijkingen herkent worden. In zo'n geval zal er niet behandeld worden en met uw toestemming contact worden opgenomen met uw arts.

Waarom veel water drinken na osteopathie?

Osteopathie werkt op de doorstroming van je hele lichaam. Door vooral na de behandeling 1 of 2 glazen water te drinken, bevorder je het effect van de behandeling omdat water een positieve invloed heeft op je lichamelijke herstel.

Waarom moe na osteopaat?

Waarom ben ik vermoeid na een behandeling? Wanneer het werk van de osteopaat erop zit begint het werk voor uw lichaam. Het lichaam gaat zich auto-reguleren en gaat het verdwijnen van de spanningen gebruiken om de andere betrokken zones van uw lichaam te verlichten en los te maken.

Wat doet een osteopaat bij stress?

Wat osteopathie kan betekenen bij stress(klachten)

Jouw osteopaat gaat op zoek naar dit bewegingsverlies en herstelt de beweeglijkheid. Zo wordt een overprikkeld orthosympathisch zenuwstelsel gedempt of het parasympathische zenuwstelsel actiever. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans.

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een manueel therapeut?

Osteopathie is een behandelingswijze die zowel het bewegingsapparaat (botten, spieren, het skelet en gewrichten) als de organen en het zenuwstelsel behandelt. Manueel therapie behandelt uitsluitend het bewegingsapparaat.

Kan een osteopaat helpen bij lage rugpijn?

De osteopaat bekijkt altijd het gehele lichaam om de rugpijn te kunnen behandelen en verhelpen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat osteopathie in veel gevallen effectief is bij de behandeling van (lage) rugklachten.

Kan een osteopaat helpen bij spierpijn?

Een osteopaat kan je klachten aanzienlijk verminderen of ze zelfs helemaal wegnemen. Voor een goed functionerend lichaam is het noodzakelijk dat de vele spieren en gewrichten soepel bewegen. Wanneer dit niet het geval is, kunnen er klachten ontstaan.

Vorige artikel
Hoelang zitten babys in maat 1?