Is There Pain after Catheter Ablation?

Is een ablatie pijnlijk?

Gevraagd door: bc. Britt Groenendaal MA  |  Laatste update: 24 november 2023
Score: 4.3/5 (59 stemmen)

De arts schuift een of meerdere elektrodekatheters (dunne, buigzame slangetjes) vanuit uw lies via een ader naar uw hart. Hiervoor krijgt u een verdoving in een of in beide liezen, deze injectie is vaak even pijnlijk. Van het schuiven van de katheters naar uw hart merkt u niets, hooguit een wat drukkend gevoel.

Is ablatie een zware ingreep?

Chirurgische ablatie wordt onder volledige narcose uitgevoerd en vaak in combinatie met een andere ingreep, zoals bijvoorbeeld een bypassoperatie of hartklepvervanging. De ablatie zelf duurt gemiddeld ongeveer een half uur. Ablatie hoeft niet te leiden tot verlenging van de opnameduur.

Heb je pijn na een ablatie?

Vlak na de ablatie kunnen mensen een wat branderig gevoel op de borst hebben. De klachten verdwijnen meestal snel. Eventueel kunt u hiervoor pijnstillers gebruiken. Er zijn ook mensen die zich wat misselijk of moe voelen.

Wat zijn de nadelen van ablatie?

Risico's van katheterablatie
  • losschieten van bloedstolsels door het werken met een katheter in de linkerboezem, met het risico op een beroerte.
  • ontstaan van een ritmestoornis.
  • een bloeding op de plaats waar de slagader of de ader is aangeprikt.

Hoe voel je je na een ablatie?

De eerste drie maanden na de ablatie kunt u nog klachten van ritmestoornissen ervaren zoals hartkloppingen of overslagen. Dit is niet ongewoon. Het gebied in het hart waar de ablatie heeft plaatsgevonden heeft een herstelperiode nodig. Deze klachten verbeteren in de loop van de tijd spontaan.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoelang thuis na ablatie?

Weer thuis

24 uur na het onderzoek mag u weer douchen en de eerste vier dagen mag u niet in bad of in de sauna. Wees voorzichtig met de insteekopening. Is er een Angio-Seal (plugje in de liesslagader) geplaatst, draag dan de eerste 3 maanden de Angio-Seal patiëntenkaart altijd bij u.

Hoeveel rust na ablatie?

Na de ablatie. Hoe lang moet ik rust houden na de ingreep? Na de ingreep moet u twee weken rust houden voor het herstel van de liezen. U mag dan niet sporten, persen of zwaar tillen.

Hoe lang pijn na ablatie?

Herstel. Na een katheterablatie kan het genezingsproces wel drie maanden duren, en na een chirurgische ablatie zelfs wel zes maanden. Vanwege dit genezingsproces kan het boezemfibrilleren de eerste tijd na de ablatie opnieuw optreden.

Hoe lang in het ziekenhuis na ablatie?

Voor deze behandeling wordt u twee dagen in het ziekenhuis opgenomen op de afdeling Hartziekten (C9-Q). Op de opnamedag wordt u voorbereid voor de ablatie die op dezelfde dag of op de volgende dag plaatsvindt. In principe mag u op de dag na ablatie weer naar huis, mits er geen complicaties optreden.

Hoe lang in ziekenhuis bij ablatie?

Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. Na de ingreep blijft u nog een nacht in het ziekenhuis. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u de volgende dag naar huis.

Hoe lang blijf je moe na ablatie?

Nazorg. Na een ablatie blijft u één nacht in het ziekenhuis en kunt u in principe de volgende dag naar huis. De eerste uren na een ablatie voelt u zich soms wat misselijk of moe, maar dergelijke klachten verdwijnen meestal snel.

Wat mag je wel en niet na een ablatie?

Na de ablatie

U mag meteen weer eten en drinken. Indien nodig wordt uw hartritme gevolgd op een monitor. U moet nog minstens 6 uur (voor een aderpunctie) of tot de volgende dag (voor een slagaderpunctie) in uw bed blijven liggen. Na minstens 6 uur (meestal de volgende dag) controleert een arts de prikplaats in de lies.

Welk ziekenhuis is gespecialiseerd in ablatie?

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste elektrofysiologisch centrum van Nederland. Jaarlijks worden duizenden mensen die last hebben van hartritmestoornissen behandeld.

Hoe lang duurt een ablatie?

Ablatie. Een katheterablatie kan in een half uur klaar zijn, maar het kan ook drie tot vier uur duren. Afhankelijk van het type ritmestoornis is het nodig om enkele, of soms ook flink wat, littekentjes te maken om zo de stoornis uit te schakelen.

Wie voert een ablatie uit?

Ablatie is een behandeling tegen ernstige ritmestoornissen die niet of onvoldoende reageren op medicijnen. Bij een ablatie schakelt de cardioloog gericht een klein gedeelte van het hartweefsel uit door middel van verhitting of bevriezing. Meestal volgt de ablatie aansluitend aan het EFO.

Hoe lang duurt een hart ablatie?

De procedure duurt ongeveer 2 – 3 uur. Een huidzone in de lies wordt geschoren en ontsmet, en er wordt een steriel laken op je gelegd. De ader in de lies wordt aangeprikt en via deze toegang worden elektrische katheters tot in het hart opgeschoven.

Wat kost een ablatie operatie?

De kosten voor de behandeling van boezemfibrilleren kunnen structureel omlaag door de behandeling katheterablatie. Na deze behandeling is de patiënt van zijn medicijnen voor de aandoening af. De kosten hiervan zijn zo'n 3000 euro per jaar per patiënt.

Waarom ablatie via de lies?

Een ablatie kan onder andere worden uitgevoerd als een minimaal invasieve ingreep via de lies. Met minimale impact bereiken we zo maximaal resultaat bij mensen die last hebben van hartritmestoornissen.

Waarom pantoprazol na ablatie?

Door de temperatuur in de slokdarm te meten met een kleine, flexibele thermometer en door u een maagzuurremmer (Pantomed®) te geven tijdens de eerste maand na de ablatie wordt dit risico nog verkleind. Het risico op overlijden wordt geschat op 1 op 1 000.

Hoe succesvol is ablatie?

Zo'n 80-90% van de ingrepen is succesvol. Een hybride ablatie is wel kostbaar, omdat er meerdere specialisten bij betrokken zijn en er een hybride operatiekamer nodig is met ruimte voor meerdere specialisten en apparatuur.

Welke soorten ablatie zijn er?

Er zijn verschillende soorten ablaties:
  • ablatie van ritmestoornis uit de hartboezem.
  • ablatie boezemfibrilleren (longaderen)
  • ablatie van ritmestoornissen uit de hartkamer.
  • ablatie van de bundel van His, net onder de AV-knoop.

Hoe lang werkonbekwaam na ablatie?

U bent 3 dagen werkonbekwaam. Gedurende een week na een ablatie mag u geen zware gewichten heffen of zware fysieke inspanningen doen.

Hoe lang moet je bloedverdunners gebruiken na ablatie?

De littekens op het hart moeten nog "verharden". Om deze reden zijn in de eerste drie maanden na de operatie nog medicijnen nodig om het hartritme rustig te houden en bloedverdunners om stolsels te vermijden.

Wat zijn gevaarlijke hartritmestoornissen?

Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.

Is antistolling nodig na een his ablatie?

U krijgt na de behandeling gedurende minimaal 6 weken antistolling of een lage dosering acetylsalicylzuur (Aspirine®). Dit voorkomt dat er stolsels op de ablatie-littekens komen. U komt een aantal keren naar de polikliniek voor controle. De eerste controle is meestal binnen 1 tot 2 maanden.

Vorige artikel
Hoe baby straffen?