Tweede kamer wil gratis menstruatieproducten. Voor sommige mensen onbetaalbaar

Is de gynaecoloog gratis?

Gevraagd door: Justin van de Velden  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (44 stemmen)

Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is. Je kan hierover meer informatie inwinnen bij je ziekenfonds.

Is een gynaecoloog gratis?

Uitstrijkje en zelfafnameset zijn gratis

Ook het controle-uitstrijkje na 12 maanden en de zelfafnameset zijn gratis. Laat u een uitstrijkje maken in het ziekenhuis bij een gynaecoloog? Dan is het onderzoek niet gratis. U moet het dan (deels) zelf betalen, afhankelijk van uw zorgverzekering.

Wat kost een uitstrijkje bij de gynaecoloog?

De kosten voor een cervix cytologisch onderzoek (baarmoederhals uitstrijk) op indicatie zijn € 71,11. Dat geldt ook voor een herhalingsuitstrijk. Afhankelijk van de cytologische bevindingen of de vraagstelling door de huisarts, kan daarnaast een aanvullend HPV onderzoek worden uitgevoerd.

Hoe vaak moet je op controle bij de gynaecoloog?

We raden aan om op uw 25 jaar een eerste uitstrijkje te laten nemen. Na het eerste uitstrijkje adviseren we om er iedere drie jaar een te laten nemen. (Tussentijds) bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na seks kunnen een reden zijn om een extra uitstrijkje te laten nemen.

Kan je zelf een uitstrijkje aanvragen?

Hoe krijg ik een zelfafnameset? Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud krijgen automatisch iedere 5 jaar een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. U kunt dan ook een zelfafnameset aanvragen. Bijvoorbeeld als u het vervelend vindt om een uitstrijkje te laten maken.

42 gerelateerde vragen gevonden

Is het maken van een uitstrijkje pijnlijk?

Over het algemeen doet het maken van een uitstrijkje geen pijn. Het kan wel een vervelend gevoel geven als de eendenbek naar binnen gaat en als er cellen worden weggehaald.

Welke leeftijd laatste uitstrijkje?

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar.

Hoeveel kost een bezoek aan de gynaecoloog?

Bij de gynaecoloog betaal je 12 euro remgeld. Bij een niet-geconventioneerde arts betaal je vaak nog een supplement.

Kan je zonder verwijzing naar de gynaecoloog?

Je kunt zelf, geheel onafhankelijk, voor een gynaecologische check-up kiezen. Je hebt voor de gynaecologische check-up geen verwijzing van de huisarts nodig. Deze behandeling is daardoor ook geen verzekerde zorg, en komt daardoor geheel voor eigen rekening. De gynaecoloog zal je informeren over de kosten.

Is uitstrijkje gratis?

Met het bevolkingsonderzoek worden vooral voorstadia ontdekt. Door deze te behandelen, wordt voorkomen dat baarmoederhalskanker ontstaat. Deelname aan het bevolkingsonderzoek is gratis en vrijwillig.

Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?

“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Wie betaalt gynaecoloog?

Hoeveel kost dat allemaal? Je ziekteverzekering betaalt de meeste consultaties bij je gynaecoloog en je vroedvrouw terug. Wat je ziekteverzekering niet terugbetaalt, is meestal terugbetaald door een aanvullende verzekering.

Kan je zomaar naar een gynaecoloog?

U kunt zelf kiezen bij welke gynaecoloog of gynaecoloog in opleiding u een afspraak wilt. Onder het kopje 'Het behandelteam' leest u wie dat zijn. Een eerste afspraak begint meestal met een gesprek. De gynaecoloog vraagt u welke klachten u heeft en waarom u verwezen bent.

Hoe kan ik naar de gynaecoloog?

U doet er goed aan om eerst te rade te gaan bij uw huisarts die u een lijst met betrouwbare gynaecologen kan bezorgen. Ook vrienden en familieleden kunnen u goede raad geven. Stel uzelf wel de vraag of u zich op uw gemak zult voelen indien u bij dezelfde gynaecoloog gaat als iemand uit uw omgeving.

Wat draag je naar de gynaecoloog?

De arts zal je vragen je onderlichaam te ontkleden. Je kan je bovenkleding aanhouden. De slip en broek moeten uit, een wijde rok mag je aanhouden. Je gaat zitten op een gynaecologische tafel, en plaatst elk been in één van de voorziene steunen.

Hoe lang duurt eerste afspraak gynaecoloog?

Baarmoeder, eierstokken en eileiders liggen in de buikholte en zijn dus niet zichtbaar. Ze zijn wel te voelen bij inwendig onderzoek en kunnen ook worden gezien met een echo. De eerste afspraak bij de gynaecoloog Voor de eerste afspraak is gemiddeld 30 minuten tijd gereserveerd.

Kan de gynaecoloog zien dat je zwanger bent?

Na ongeveer 5 zwangerschapsweken kan bij inwendige echoscopie het vruchtje in de baarmoeder zichtbaar worden. Dat is ongeveer 3 weken na de menstruatie. Vanaf ongeveer 6 zwangerschapsweken wordt beoordeeld of het hartje klopt.

Hoe vaak moet je naar de gynaecoloog als je zwanger bent?

Tijdens zwangerschapscontroles controleert de gynaecoloog uw gezondheid en die van uw baby. Standaard komt u tijdens het eerste semester van de zwangerschap om de vier weken op controle (week 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks.

Hoe lang duurt het voordat je gynaecoloog bent?

De opleiding tot gynaecoloog duurt zes jaar en is als volgt samengesteld: De eerste twee jaar zijn niet-universitair (NU), waar de focus ligt op de basis laag-complexe zorg. Daarna volgen er twee jaar Universitair (U), waar de focus ligt op de basis matig-complexe zorg en academische vorming.

Waarom geen uitstrijkje na je 60e?

Waarom geen bevolkingsonderzoek na je 60e? Boven de 60 jaar is de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt en daar klachten door krijgt klein. Het kan dan zijn dat je baarmoederhalskanker tijdens het bevolkingsonderzoek ontdekt waar je anders nooit last van gehad zou hebben.

Kan een uitstrijkje als je ongesteld bent?

Als je ongesteld bent moet je het laten maken van een uitstrijkje uitstellen tot na de menstruatie. Door het bloed kunnen de cellen in het laboratorium niet goed onderzocht worden. Tijdens een zwangerschap is het laten maken van een uitstrijkje niet schadelijk.

Hoe vaak uitstrijkje vrouw?

Bij de meeste vrouwen zien de cellen er na 12 maanden weer normaal uit. Dan is er geen extra onderzoek nodig. Je krijgt dan na 5 jaar weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Ook vrouwen van 40, 50 en 60 jaar krijgen dan na 5 jaar weer een uitnodiging.

Volgende artikel
Hoe begint een baby te lopen?