What to know if you’re attempting to restart lactating during the formula shortage

Is Borstvoedingspauze betaald?

Gevraagd door: Nina van Saksen  |  Laatste update: 6 december 2023
Score: 4.4/5 (74 stemmen)

Wanneer u bent bevallen en nadat u weer aan het werk bent gegaan, kunt u borstvoedingspauzes nemen. Een borstvoedingspauze is een werkonderbreking die u toelaat om uw baby borstvoeding te geven of melk af te kolven. Uw ziekenfonds vergoedt die borstvoedingspauzes.

Is Borstvoedingsverlof betaald?

Borstvoedingsverlof dat individueel wordt toegestaan is een gunst van de werkgever, geen recht. Het kan wel zijn dat je er recht op hebt op grond van een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Individueel borstvoedingsverlof is in principe onbezoldigd, tenzij anders bepaald in een CAO.

Hoelang heb je recht op Borstvoedingspauze?

U hebt recht op borstvoedingspauzes tot 9 maanden na de geboorte van uw kind. De pauzes worden niet betaald door de werkgever maar geven recht op een vergoeding door het ziekenfonds. Meer informatie over de borstvoedingspauze vindt u op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Kan werkgever Borstvoedingspauze weigeren?

Je meldt idealiter twee maanden vooraf aan je werkgever dat je borstvoedingspauzes wil nemen. Je werkgever mag zo'n pauzes in principe niet weigeren, maar het is uiteraard wel zo aangenaam om samen de praktische gang van zaken even te bespreken.

Wie betaalt profylactisch verlof?

Wie betaalt mij tijdens mijn profylactisch verlof? Wanneer je verplicht profylactisch verlof moet nemen, word je arbeidsongeschikt verklaard en ben je ten laste van het ziekenfonds. Dat wil zeggen dat je een uitkering krijgt die 78,237 % van je brutodagloon bedraagt.

34 gerelateerde vragen gevonden

Kan Borstvoedingsverlof geweigerd worden?

Na de moederschapsrust kan de werkneemster soms aanspraak maken op borstvoedingsverlof. Het lastige is dat er op dit moment geen enkele algemene wettelijke bepaling bestaat rond dit verlof. Je hebt dus in principe nog altijd de goedkeuring van de werkgever nodig.

Wat is een Borstvoedingspremie?

Verwacht je binnenkort een kindje? Dan heb je misschien al nagedacht over de voeding die je je baby zal geven. Omdat borstvoeding heel wat voordelen heeft voor moeder en kind, ontvang je een borstvoedingspremie tot 375 euro.

Wie betaald Borstvoedingspauze?

Een borstvoedingspauze is een werkonderbreking die u toelaat om uw baby borstvoeding te geven of melk af te kolven. Uw ziekenfonds vergoedt die borstvoedingspauzes. U kunt deze pauzes opnemen tot 9 maanden na de geboorte van uw kind.

Hoe Borstvoedingspauze aanvragen?

Hoe aanvragen?
  1. Verwittig je werkgever minstens 2 maanden voor je je borstvoedingspauzes wil opnemen. Voeg een getuigschrift van het consultatiebureau of een medisch getuigschrift toe.
  2. Elke maand levert je werkgever je een attest af. ...
  3. Als alle gegevens in ons bezit zijn, kunnen wij je uitkering berekenen en betalen.

Wat is beter kolven of aanleggen?

Redenen om te gaan kolven:

Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.

Is borstvoeding geven verplicht?

Het gaat om het recht, niet de plicht, om borstvoeding te geven. Dit is een recht voor moeders en kinderen en verdient daarom bescherming.

Hoeveel recht op pauze tijdens zwangerschap?

Tijdens uw zwangerschap en tot 6 maanden na uw bevalling heeft u recht op aangepaste werktijden: extra pauzes (maximaal 1/8e deel van uw dagelijkse werktijd); regelmatige werktijden en rusttijden; een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank);

Waar heb je recht op na bevalling?

Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.

Hoe werkt 9 weken betaald ouderschapsverlof?

U neemt de 9 weken op in het eerste levensjaar van het kind. U krijgt een uitkering van 70% van uw dagloon, tot 70% van het maximum dagloon. Uw werkgever vraagt dit voor u aan bij UWV. Dit kan pas nadat u met verlof bent.

Hoeveel loon na bevalling?

Dan ontvang je: 82 % van het brutoloon tijdens de eerste 30 dagen. 75 % van je tot de loongrens begrensde brutoloon gedurende de rest van je moederschapsverlof. 78.24 % van je loon als je moet stoppen met werken omwille van een hoger risico op beroepsziekten.

Hoeveel weken verlof heb je na de bevalling?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Kan een man ook borstvoeding geven?

Tepels zijn bedoeld om een baby mee te voeden. Maar borstvoeding geven, dat kan een man niet. Waarom heeft hij dan toch van die fopspenen op zijn borst? Het mannenlichaam en het vrouwenlichaam zijn in het begin van de zwangerschap nog hetzelfde.

Kan iedere vrouw borstvoeding geven?

Kan elke vrouw borstvoeding geven? De meeste vrouwen die stoppen met borstvoeding geven, doen dat omdat ze denken dat ze te weinig melk hebben. Toch klopt dat meestal niet: slechts 2% van het vrouwelijke deel van de wereldbevolking heeft te weinig melk.

Kun je zomaar borstvoeding geven?

Wanneer je baby er is, kun je hem of haar met de beschikbare melk op verzoek voeden. Soms is het nodig dat je baby bijvoeding krijgt. Daarvoor kun je een borstvoedingshulpset gebruiken. Via de hulpset kun je je eigen melk geven, donormoedermelk of kunstmatige zuigelingenvoeding, totdat je eigen productie toereikend is.

Hoeveel borstvoeding per maand?

Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.

Heb je recht op een vrije dag bij geboorte kleinkind?

Is er ook een wettelijke afstammingsband met de vader of meemoeder, dan is er enkel een recht op geboorteverlof in hoofde van die vader of meemoeder en geniet de meeouder die geen afstammingsband heeft met het kind geen geboorteverlof.

Welke premies krijg je bij geboorte?

Wat is het Startbedrag (geboortepremie of kraamgeld)?

Bij een geboorte ontvang je éénmalig een geboortepremie. Daarmee kan je het nest waarin je jouw kleintje zal verwelkomen alvast knus maken. Je krijgt voor elk kind hetzelfde Startbedrag van 1.214,49 euro.

Wat krijg je van Helan bij geboorte?

Geboortepremie. Bij een geboorte of adoptie horen geschenken. Daarom geeft Helan: Een premie van 150 euro cadeau per aangesloten ouder.

Hoe werkt Borstvoedingsthee?

Borstvoedingsthee is onder meer bedoeld om de melkproductie te helpen. Vaak zit er venkel of anijs in en daarin zit estragol, een stofje dat in bepaalde concentraties giftig kan zijn. Via de moeder kan een baby deze stof ook binnenkrijgen en risico's voor het kindje kunnen niet worden uitgesloten, zegt het BuRo.

Kan ik mijn zwangerschapsverlof verlengen?

Als u na de uitgerekende datum bevalt, wordt uw zwangerschapsverlof verlengd met het aantal dagen dat u later bevalt. De dagen die u later bevalt dan de uitgerekende bevallingsdatum tellen wij op bij uw zwangerschapsverlof. In totaal duren uw zwangerschaps- en bevallingsverlof dan samen langer dan 20 weken.