Iron Deficiency Anaemia In Pregnancy - Should You Be Worried?

Is bloedarmoede gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Jet de Jonge  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (54 stemmen)

Gevolgen bloedarmoede zwangerschap
Als bloedarmoede niet behandeld wordt, kan dat zeker bij een zeer lage Hb-waarde negatieve gevolgen hebben. Dan is er namelijk kans dat de foetus weinig zuurstof krijgt. Dat schaadt de ontwikkeling en leidt soms tot vroeggeboorte.

Wat te doen tegen bloedarmoede zwangerschap?

De behandeling van bloedarmoede hangt af van de oorzaak. Bij een ijzertekort kan je verloskundige ijzertabletten (ferrofumaraat) voorschrijven. Als je veel bijwerkingen hebt van ferrofumaraat kan ijzerbisglycinaat een goed alternatief zijn. In alle andere gevallen zal je huisarts een behandeling met je afspreken.

Is ijzertekort gevaarlijk voor baby?

Gevolgen ijzertekort zwangerschap

Bloedarmoede in lichte of tijdelijke vorm kan meestal geen kwaad, maar als het niet wordt behandeld kan dit gevaren en complicaties meebrengen voor de baby. De kans op een laag geboortegewicht en vroeggeboorte wordt hierdoor namelijk groter.

Is het normaal om bloedarmoede te hebben tijdens de zwangerschap?

Veel vrouwen missen de voldoende hoeveelheid ijzer die nodig is voor het tweede en derde trimester. Wanneer uw lichaam meer ijzer nodig heeft dan het beschikbaar heeft, kunt u bloedarmoede krijgen. Milde bloedarmoede is normaal tijdens de zwangerschap als gevolg van een toename van het bloedvolume .

Hoe herken je bloedarmoede tijdens zwangerschap?

Omdat de hoeveelheid bloed tijdens je zwangerschap toeneemt, heeft je lichaam meer ijzer nodig. Een ijzertekort (bloedarmoede) is vaak te herkennen aan vermoeidheid, een bleke huid, rusteloze benen en je bent snel buiten adem. IJzertekort kan ook ontstaan doordat je niet gevarieerd genoeg eet.

21 gerelateerde vragen gevonden

Waarom bloedarmoede bij zwangerschap?

Heel veel vrouwen krijgen last van bloedarmoede tijdens de zwangerschap, vooral in de laatste maanden. De oorzaak van bloedarmoede is een te laag hemoglobinegehalte (Hb) en een tekort aan ijzer en foliumzuur in het bloed.

Welke risicofactor verhoogt de kans op bloedarmoede bij zwangeren?

Risico op bloedarmoede

binnen een jaar na de geboorte van je vorige kind zwanger bent • als je vegetariër bent of juist weinig groenten eet • als jij of je ouders niet uit West-Europa komt • als je zwanger bent van een meerling • als je een bloedziekte als sikkelcelanemie of thalassemie hebt.

Wat zijn de nadelen van bloedarmoede?

Als het hemoglobinegehalte langere tijd te laag is, neemt je weerstand af en ben je meer vatbaar voor verkoudheid en andere infecties. Bij bloedarmoede heb je te weinig rode bloedcellen in het bloed of werken de rode bloedcellen niet goed.

Hoe schadelijk is bloedarmoede?

Is bloedarmoede gevaarlijk? Bloedarmoede kan ernstig zijn en is in sommige gevallen zelfs dodelijk doordat de organen te weinig zuurstof krijgen. Als je symptomen hebt die passen bij anemie, is het daarom belangrijk je bloed te laten onderzoeken en de onderliggende oorzaak op te sporen.

Hoe voelt bloedarmoede aan?

Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn.

Hoe lang duurt het om te herstellen van bloedarmoede?

Verschillende behandelingen kunnen worden gebruikt om bloedarmoede te behandelen. IJzersupplementen, ook wel ijzerpillen of oraal ijzer genoemd, helpen het ijzer in uw lichaam te verhogen. Dit is de meest gebruikelijke behandeling voor bloedarmoede door ijzertekort. Het duurt vaak drie tot zes maanden om je ijzergehalte te herstellen.

Wat te eten en drinken bij bloedarmoede?

Aanbeveling
  • rood vlees; Eet rood vlees hooguit één tot twee keer per week.
  • gevogelte;
  • vis;
  • peulvruchten, zoals: bruine en witte bonen; linzen; ...
  • groene groenten, zoals: broccoli; ...
  • Volkorenbrood;
  • Fruit; Fruit bevat vitamine C, wat de opname van ijzer verbetert.
  • Af en toe een handje notenmix. Dit zorgt voor extra foliumzuur.

Wat zijn de 3 belangrijkste oorzaken van bloedarmoede?

Bloedarmoede heeft drie hoofdoorzaken: bloedverlies, gebrek aan productie van rode bloedcellen en hoge percentages vernietiging van rode bloedcellen . Aandoeningen die kunnen leiden tot bloedarmoede zijn onder andere: Zware menstruaties. Zwangerschap.

Kan bloedarmoede een miskraam veroorzaken?

Nee. Bloedarmoede tijdens de zwangerschap veroorzaakt niet direct een miskraam , maar ernstige bloedarmoede kan zwangerschapscomplicaties veroorzaken.

Welk niveau van bloedarmoede is ernstig?

Licht: hemoglobine 10,0 g/dl tot ondergrens van normaal. Matig: hemoglobine 8,0 tot 10,0 g/dl. Ernstig: hemoglobine 6,5 tot 7,9 g/dl [1] Levensbedreigend: hemoglobine minder dan 6,5 g/dl.

Hoe voelt ernstige bloedarmoede?

Vermoeidheid - zich te moe voelen om uw activiteiten te beheren - is het meest opvallende symptoom van bloedarmoede. Andere symptomen kunnen zijn: Kortademigheid (kortademigheid): dit is het gevoel dat u niet op adem kunt komen of niet diep kunt ademen. Duizeligheid: Dit is een licht gevoel in het hoofd of wankel op uw voeten.

Hoe voelt vermoeidheid door bloedarmoede?

Bloedarmoede is een aandoening waarbij u onvoldoende gezonde rode bloedcellen mist om voldoende zuurstof naar uw lichaamsweefsels te transporteren. Als u bloedarmoede heeft, ook wel een laag hemoglobinegehalte genoemd, kunt u zich moe en zwak voelen.

Hoe laag Hb is gevaarlijk?

U ernstige bloedarmoede wanneer u veel van klachten heeft of uw Hb-gehalte lager is dan 6,2.

Wat gebeurt er als bloedarmoede onbehandeld blijft?

Verdere problemen. Als bloedarmoede door ijzertekort onbehandeld blijft, kan het u vatbaarder maken voor ziekte en infectie, omdat een gebrek aan ijzer het natuurlijke afweersysteem van het lichaam (het immuunsysteem) aantast.

Waar moet je opletten bij bloedarmoede?

Veelvoorkomende symptomen van bloedarmoede zijn:
  • zwakte.
  • vermoeidheid.
  • hartkloppingen.
  • kortademigheid (voornamelijk bij inspanning)
  • duizeligheid.
  • snel transpireren.
  • oorsuizen.
  • hoofdpijn.

Is bloedarmoede zelfde als ijzertekort?

De meest voorkomende vorm van bloedarmoede ontstaat door een ijzertekort. Dit tekort aan ijzer komt vooral voor bij overmatig bloedverlies bij de menstruatie.

Wat gebeurt er met de foetus als de moeder bloedarmoede heeft?

Ernstige bloedarmoede door ijzertekort tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op vroeggeboorte (wanneer de bevalling plaatsvindt vóór 37 volledige weken zwangerschap). Bloedarmoede door ijzertekort tijdens de zwangerschap wordt ook in verband gebracht met een baby met een laag geboortegewicht en postpartumdepressie.

Wie loopt het meeste risico op bloedarmoede?

Veel mensen lopen risico op bloedarmoede vanwege slechte voeding, darmaandoeningen, chronische ziekten, infecties en andere aandoeningen. Vrouwen die menstrueren of zwanger zijn en mensen met chronische medische aandoeningen lopen het grootste risico op deze ziekte. Het risico op bloedarmoede neemt toe naarmate mensen ouder worden.

Wat niet eten bij ijzertekort?

Adviezen bij een ijzertekort

Combineer je maaltijden niet met zuivelproducten, deze belemmeren de ijzeropname. Neem ze tussen de maaltijden door. Combineer je maaltijden niet met koffie of thee; deze belemmeren de ijzeropname.

Welk fruit zit veel ijzer?

Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.

Vorige artikel
Is kibbeling goed voor je?