Baby Friendly: When To Use Pacifiers (Courtney Barnes, MD)

Hoe lang mag je dezelfde speen gebruiken?

Gevraagd door: ing. Stijn Aslan M  |  Laatste update: 15 februari 2024
Score: 4.2/5 (23 stemmen)

Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.

Hoe lang dezelfde speen gebruiken?

Vervang de fopspeen van je baby iedere 6 weken. Dit is een Europese richtlijn. Na gemiddeld 6 weken ontstaan er haarfijne lijntjes die niet direct met het blote oog te zien zijn. Dit is het begin van grotere beschadigingen, die je natuurlijk wilt voorkomen.

Hoe vaak baby speen vervangen?

Wij adviseren de fopspenen iedere 4-6 weken te vervangen, zowel om hygiënische als om veiligheidsredenen. Let goed op veranderingen in het oppervlak, veranderingen in grootte en vorm en scheurtjes in het materiaal en vervang de fopspeen als je veranderingen opmerkt.

Waarom na 6 maanden andere speen?

Waarom moet je overstappen op een andere leeftijd? Het gezichtje van je kindje wordt steeds groter naarmate het ouder wordt. Ook worden de zuigkracht en kaken van je kindje steeds iets sterker. De Difrax fopspenen hebben verschillende maten.

Waarom geen BIBS speen?

Bibs speen slecht voor gebit

Bij veelvuldig en langdurig speengebruik ligt de tong van een kind vaak lager in de mond en dan drukt deze dus niet tegen het gehemelte aan. Die druk is juist belangrijk voor uit uitgroeien van die kaak in de breedte en is trouwens ook belangrijk voor een goede sliktechniek.

25 gerelateerde vragen gevonden

Welke speen is het minst slecht?

Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak.

Welke speen is niet goed?

Pas op met het gebruik van ronde fopspenen. Daarvoor waarschuwen deskundigen op het ouderplatform Famme. De spenen zouden leiden tot bijvoorbeeld kaakafwijkingen.

Waarom andere speen bij 3 maanden?

Waarom moet je overstappen op een andere leeftijd? Het gezichtje van je kindje wordt steeds groter naarmate het ouder wordt. Ook worden de zuigkracht en kaken van je kindje steeds iets sterker. De Difrax fopspenen hebben verschillende maten.

Hoe maak je een speen schoon?

1. Fopspeen steriliseren in kokend water:
  1. Spoel eerst de fopspeen af onder stromend water.
  2. Knijp in het rubberen deel om lucht te verwijderen.
  3. Vul een kleine steelpan met water en leg de fopspeen erin.
  4. Dek de steelpan af met een deksel en verhit het water tot het kookt.
  5. Kook de fopspeen gedurende 5-10 minuten.

Waarom overstappen grotere fopspeen?

Vooral bij de Newborn, 0-6 maanden en 6+ maanden speen zit er duidelijk verschil in de grootte van het schildje en het zuiggedeelte. Als je één of meer van deze signalen bij je kindje ziet, is het aan te raden om over te stappen op een grotere maat fopspeen.

Hoe vaak speen schoonmaken?

De eerste zes maanden moeten fopspenen elke dag gesteriliseerd worden. Nieuwe fopspenen moeten voor het eerste gebruik ook gekookt worden om ze te ontdoen van vuil en ziektekiemen.

Hoe vaak speen vervangen dr Brown?

Vervang spenen elke zes weken, of eerder als ze tekenen van slijtage vertonen.

Hoelang baby speen uitkoken?

Uitkoken van flessen en spenen

De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut.

Hoeveel speentjes heb je nodig?

Hoeveel fopspenen heb ik nodig? Doorgaans kom je wel toe met een 5-tal fopspenen. Kies per locatie een andere kleur of print, zo kan je in het bedje een effen bamboe fopspeen gebruiken, terwijl een fopspeenketting met mooie print dan weer leuk is om mee op stap te nemen.

Hoe snel gewend zonder speen?

Het weghalen is dus moeilijker dan voorheen. Hoe lastig het is, verschilt ook weer per situatie. Sommige kinderen zijn na 3 dagen gewend aan de situatie, terwijl het bij andere baby's ook 7 dagen kan duren voordat ze het accepteren. Het kan dus wel een week duren voordat je kind sneller stopt met huilen.

Waar bewaar je een speen in?

De spenen die je niet gebruikt, kun je in een speendoosje bewaren op een vaste plek, zoals op de commode, aan het bedje of in een speciaal vakje van de luiertas. Verder kun je ook in de woonkamer een mooi plekje zoeken, zoals aan de box.

Hoe lang kun je speen bewaren?

Controleer het schildje, de ring en het zuigdeel van de fopspeen iedere keer voordat je 'm aan je baby geeft op zwakke plekken, scheurtjes of bijtsporen. Trek even flink in alle richtingen aan het zuiggedeelte. Vervang de fopspeen van je baby iedere 6 weken.

Waarom dr Brown niet uitkoken?

De fabrikant van Dr. Brown-flessen waarschuwt dat deze flessen niet geschikt zijn voor uitkoken, omdat de flessen kunnen vervormen. Als je toch wil uitkoken, dan wordt aangeraden om het vuur uit te zetten zodra het water kookt.

Kan je bibs speen uitkoken?

De BIBS spenen van natuurrubber (latex) kun je beter niet uitkoken in de magnetron of vaatwasser. Natuurrubber breekt namelijk af bij een temperatuur boven de 100 graden Celcius. Siliconen spenen zijn daarentegen wel bestand tegen hogere temperaturen en kun je dus gewoon uitkoken.

Waarom naar speen 2?

Brown's heeft diverse soorten spenen. Het verschil zit in de snelheid waarmee de voeding doorstroomt. Fase 2 vloeit sneller door dan fase 1, fase 3 sneller dan fase 2, etc. In de tabel zie je precies welke speen geschikt is voor jouw kindje.

Hoe baby in slaap krijgen zonder speen?

Op langere termijn kan het juist een voordeel hebben. Baby's die nooit een speen hebben gehad, zullen er ook nooit afhankelijk van worden. Zij kunnen (uiteindelijk) prima zonder speen in slaap vallen. Meestal troosten of kalmeren ze zichzelf met een knuffel of een doekje.

Kan een baby met een speen slapen?

Het is een veelgestelde vraag: mag een baby met een speen slapen? Ja, dat mag! Een fopspeen heeft een kalmerend, verzachtend effect op je baby, dus vaak helpt een speen om in slaap te komen. Eventueel kun je ervoor kiezen om de speen uit de mond halen tijdens het slapen.

Hoe vaak bibs speen vervangen?

Wij adviseren de fopspenen iedere 4-6 weken te vervangen, zowel om hygiënische als om veiligheidsredenen.

Waarom zit er een gat in een speen?

Het is een speen die meestal bij pasgeborenen gebruikt wordt, omdat het een kleine korte speen is. Het kleine gaatje zorgt voor een lage flow, waardoor de zuigeling zich niet zo snel verslikt. Kinderen die weinig kracht hebben bij het zuigen zullen met dit speentje meer moeite hebben.

Waarom fopspeen vervangen?

Wanneer de speen te lang gebruikt wordt, dan kan deze vervormen door de zuigkracht van je baby. De speen wordt hierdoor iets groter, wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Ook vanwege de hygiëne en de erosie van het natuurlijke rubber of de siliconen wordt het aangeraden om de speen tijdig te vervangen.