Achterwaarts vs voorwaarts vervoeren van een kind in de auto

Is achterwaarts vervoeren verplicht?

Gevraagd door: dr.h.c. Amin Meijer Bsc  |  Laatste update: 10 december 2023
Score: 5/5 (71 stemmen)

Er is dus géén sprake van verplicht achterwaarts vervoeren tenzij het de R129 (i-Size) stoel betreft die tot 15 maanden wél tegen de rijrichting gebruikt moet worden. Maar óók daar komt uw kind niet meer voor in aanmerking en kunt u uw zoon gewoon op dezelfde wijze vervoeren zoals dat ook in Nederland verplicht is.

Waarom tot 15 maanden achterwaarts verplicht?

Ons advies is om je baby zo lang mogelijk achteruit te vervoeren. Want het nekje is bij jonge kinderen kwetsbaar, omdat het hoofd in verhouding zwaar is. Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd.

Hoe lang moet een kind achterwaarts vervoeren?

Ouders moeten hun baby's tot 15 maanden achterstevoren in een auto laten meerijden. Het is volgens deskundigen nóg beter om zelfs kinderen tot vier jaar omgedraaid te vervoeren. Hierdoor is hun overlevingskans bij een botsing vele malen groter, zegt de Consumentenbond in het AD.

Waarom moet een baby achterstevoren in auto?

Waarom moeten baby's achterstevoren in de auto vervoerd worden? Tegen de rijrichting in vervoeren van baby's is veiliger. Bij een aanrijding wordt de baby dan met zijn rug en hoofd in het stoeltje gedrukt. Als de baby met de rijrichting mee wordt vervoerd, komt et hoofdje en de nek met een flinke klap naar voren.

Is I-size verplicht?

Is i-Size verplicht? Hoewel steeds meer autostoelen beantwoorden aan de i-Size-norm, is de norm nog niet verplicht. De voorgaande norm 'R44 / 04' en de overeenkomstige groepindeling is nog steeds relevant. Geen probleem dus als je autostoel niet i-Size is.

25 gerelateerde vragen gevonden

Is een ISOFIX verplicht?

Vanaf november 2012 is Isofix verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix uitgerust zijn. Als het niet te zien is door een Isofix of 'i-Size ready' label, staat het altijd in de gebruiksaanwijzing van de auto.

Wat moet je verplicht bij je hebben in de auto?

Gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reserve lampen, rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart, Europees schadeformulier en het APK-keuringsrapport.

Hoe lang baby tegen rijrichting?

Als je een baby in een autostoeltje op de passagiersstoel (voorin de auto) vervoert, ben je verplicht de airbag op die plek uit te zetten.. Heb je een R129/i-Size autostoeltje, dan moet je baby tot de leeftijd van 15 maanden verplicht achteruit vervoerd worden, dus tegen de rijrichting in.

Hoe vervoer je baby in auto?

In Nederland ben je verplicht om je baby te vervoeren in een autostoeltje dat voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Goedgekeurde kinderautostoeltjes zijn voorzien van het ECE-label R44 of R129, de nieuwste veiligheidsstandaard die ook bekend staat als i-Size.

Waar moet baby zitten in auto?

Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.

Welke leeftijd mag een kind voorin de auto zitten?

Kinderen ouder dan 3 jaar en kleiner dan 135 cm mogen dan alleen maar achterin zitten. Iedereen die langer is dan 135 cm, mag voorin zitten.

Hoeveel kinderen mag je op de achterbank vervoeren?

Hoeveel kinderen mag je vervoeren? Er mogen zoveel kinderen mee als er zitplaatsen in de auto aanwezig zijn. Op het kenteken staat aangegeven hoeveel zitplaatsen de auto heeft. Iedereen moet een eigen veiligheidsriem dragen.

Welke leeftijd kinderzitje achterop?

Een baby mag in een fietszitje als het voor enige tijd zelfstandig rechtop kan blijven zitten. Gemiddeld is dit rond de 9 maanden. Er is geen verschil op welke leeftijd een baby in een voorzitje en op welke leeftijd een baby in een achterzitje mag.

Hoelang mag je met baby rijden?

Een lange autorit met je baby

Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Een advies voor de totale tijdsduur per dag is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden. Moet je toch een keer een lange rit maken?

Hoe baby vervoeren na bevalling?

Wanneer je na een bevalling in het ziekenhuis weer naar huis gaat met de auto, is het wettelijk verplicht om je baby in een maxicosi te vervoeren. Je mag niet met je kindje in de armen op de achterbank gaan zitten.

Hoe lang mag een baby in de Maxi-Cosi liggen?

Hoe lang mag een baby in maxi cosi slapen? Mag je je baby voor langere tijd in een maxi cosi laten slapen? Het algemene advies is om je baby niet langer dan twee uur in een maxi cosi te leggen.

Kunnen er 3 autostoeltjes op achterbank?

Alhoewel het zeker mogelijk is, kan het evengoed nog wel eens een lastige klus worden. Je wilt de kinderen natuurlijk altijd op een veilige manier vervoeren en daar zijn kinderzitjes voor nodig. Helaas zijn de meeste auto's echter niet geschikt om 3 kinderzitjes op de achterbank te kunnen plaatsen.

Kan je een baby even in de auto laten?

Laat je (slapende) baby nooit alleen in de auto achter

Laat je baby dan nooit alleen in de auto achter! Zeker als de auto in de zon staat is dat gevaarlijk. Kinderen krijgen het snel te warm: ze raken oververhit. Het heeft geen zin om een raam open te zetten in een auto die in de zon staat.

Hoe baby laten slapen in auto?

Een zitverkleiner voor baby´s zal je baby een veilige en comfortabele cocon bieden. Maak gebruik van raamblindering of een zonnekap op je autostoeltje om de ruimte donkerder te maken en je baby te stimuleren om te gaan slapen.

Wat is beter ISOFIX of gordel?

Een autostoeltje met Isofix zet je makkelijker vast in de auto. De kans is veel groter dat je het autostoeltje goed vastzet. Controleer wel altijd of je het stoeltje goed hebt vastgeklikt. Ze zijn over het algemeen veiliger, omdat het autostoeltje direct aan de auto vast zit.

Welke autostoel achterwaarts?

De kleinste zitjes, groep 0+ (0-13 kg), zijn altijd achteruitkijkend. Om goedgekeurd te worden voor de Europese markt moeten zitjes momenteel voldoen aan de ECE R44/04 - of i-Size standaard. i-Size (R129) is een nieuwe Europese regelgeving voor het veiliger vervoeren van kinderen in de auto.

Kan een reiswieg in de auto?

Er zijn steeds meer reiswiegen op de markt die je ook in de auto kan bevestigen. Ze beschikken over een eigen autogordelsysteem, voldoen ook gewoon aan de Europese richtlijnen en hebben de nodige crashtests ondergaan. Het bekendste model is de Maxi-Cosi Jade.

Is het legaal om in een auto te wonen?

Verbod op 'recreatief nachtverblijf'

Want hoewel je volgens de Nederlandse wet in principe overal langs de openbare weg in je auto mag slapen, heeft bijna elke gemeente dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden.

Is een brandblusser in de auto verplicht?

Ook al is een brandblusser in de auto niet verplicht in Nederland, het is altijd verstandig om er wél een te hebben. Hiermee stelt u zichzelf en anderen in veiligheid in het geval van nood. U kunt er letterlijk levens mee redden.

Wie mag rijden met mijn auto?

U mag uw auto uitlenen aan uw vrienden, kinderen of familieleden: uw BA-autoverzekering blijft gewoon tussenkomen. Maakt uw zoon of dochter regelmatig gebruik van uw wagen, dan moet u dat wel melden aan uw verzekeraar. Uw kind zal dan opgenomen worden in de polis als regelmatige of toevallige (occasionele) bestuurder.

Vorige artikel
Hoe lang duurt sprong 5?