Alles over zwangerschap - Symptomen, voedingsstoffen & foliumzuur | Deskundig advies

Is 1600 mcg foliumzuur te veel tijdens de zwangerschap?

Gevraagd door: Amber van den Nieuwenhuijsen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (54 stemmen)

Tijdens de zwangerschap kan vitamine A in de aanbevolen dosering van 800 microgram per dag (2640 IE) worden gebruikt. Bij gebruik tot 3000 microgram of 10.000 IE per dag zijn tot nu toe geen schadelijke effecten gezien. De hoeveelheid foliumzuur in de voeding, is vaak onvoldoende.

Kan je teveel foliumzuur slikken tijdens zwangerschap?

Wat voeding betreft kan een 'overdosis' foliumzuur voor zover bekend geen kwaad. Maar de vorm van foliumzuur die in tabletten zit, heeft bij hoge inname wel een vervelende bijwerking: die kan een vitamine B12-tekort maskeren.

Is te veel foliumzuur schadelijk?

Als je per dag enorm veel groente groenten eet een daardoor veel foliumzuur op een natuurlijke manier binnenkrijgt, is dit niet schadelijk. Maar als je te veel synthetisch foliumzuur binnenkrijgt, uit supplementen of verrijkte voedingsproducten, dan kan dit wel nadelige gevolgen hebben.

Welke dosering foliumzuur?

Volwassenen (incl. ouderen) Aanvankelijk 0,5–1 mg per dag. Na verdwijnen van de klinische symptomen: onderhoudsdosering 0,25–0,5 mg per dag; maximaal 1 mg per dag, zo mogelijk verdeeld over 2 giften.

Kun je te lang foliumzuur slikken?

"Er is geen reden om foliumzuur door te blijven slikken, dus stop gewoon na twaalf weken", zegt ze tegen RTL Nieuws. Ook is het volgens de onderzoekster niet nodig om zonder medische indicatie een multivitamine te slikken. "Dat hoeft alleen als er tekorten zijn.

39 gerelateerde vragen gevonden

Welke risico's verminderen tijdens de zwangerschap bij het innemen van foliumzuur?

Het innemen van voldoende foliumzuur is belangrijk voor de normale ontwikkeling van de baby. Het vermindert bovendien het risico op aangeboren misvormingen, vooral wat we 'neuraalbuisdefecten' noemen, zoals een open rug en een open schedel. De aanbreng van foliumzuur via de voeding is laag.

Hoe lang moet een zwangere vrouw foliumzuur nemen?

Slik elke dag foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent. Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid per dag. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.

Is het erg als je geen foliumzuur slikt?

Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.

Wat is de beste foliumzuur voor zwangerschap?

Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap? Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig.

Welk tijdstip van de dag foliumzuur innemen?

Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.

Wat zijn bijwerkingen van foliumzuur?

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
  • Overgevoeligheid voor foliumzuur. Dit kunt u merken aan huiduitslag, galbulten, jeuk en koorts. Waarschuw dan uw arts. ...
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, weinig eetlust, winderigheid en een opgezette buik. Meestal helpt het als u dit medicijn met wat voedsel inneemt.

Hoeveel mcg foliumzuur per dag?

Hoeveel foliumzuur heb je per dag nodig? Voor volwassen mannen en vrouwen is de Referentie Inname (RI)* door de Gezondheidsraad vastgesteld op 300 microgram per dag. Voor vrouwen die zwanger willen worden, is dit 400 microgram per dag, ongeacht de hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via voeding.

Hoeveel microgram foliumzuur?

Voor foliumzuur is de Referentie Inname (RI) voor volwassenen 200 µg (microgram) per dag. Voor specifieke groepen beveelt de Gezondheidsraad een hogere dosering aan. Zo is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die borstvoeding geven 400 µg (microgram) per dag.

Welk fruit is rijk aan foliumzuur?

Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat groenten. Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Hoeveel foliumzuur per dag zwanger worden?

Als u gezond en afwisselend eet, krijgt u normaal voldoende foliumzuur binnen. Maar wanneer u zwanger wilt worden, heeft u in het begin van uw zwangerschap er wat extra van nodig. U moet er dan op letten dat u elke dag 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur gebruikt.

Welke vitamine vermijden tijdens zwangerschap?

Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.

Kan je zwanger worden zonder foliumzuur?

Foliumzuur is dé belangrijkste vitamine die je moet nemen als je zwanger wenst te worden en pas zwanger bent. Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.

Welke vitamine na 12 weken zwanger?

De behoefte aan vitamines en mineralen is in deze periode verhoogd, met name de behoefte aan foliumzuur. Leef en eet dus zo gezond mogelijk. Een speciaal op de behoefte van zwangere vrouwen afgestemde multivitamine met mineralen kan een welkome aanvulling op de voeding zijn.

Wat voel je als je 12 weken zwanger bent?

Jouw lichaam bij 12 weken zwangerschap

Als zwangere vrouw kun je last hebben van ochtendmisselijkheid, maar geen zorgen: die kwaal verdwijnt meestal wanneer het tweede trimester begint, omdat dan het gehalte HCG-hormoon afneemt. Je kunt ook merken dat je gevoeliger bent voor bepaalde luchtjes, omdat je reuk sterker is.

Welke vitamines tweede trimester?

In de derde maand van je zwangerschap, tegen het tweede trimester aan, heeft je lichaam meer behoefte aan vitamine D. Deze vitamine zorgt voor de aanmaak van sterke botten en een stevig skelet. Echt de basis van je baby!

Waarom geen vitamine C tijdens zwangerschap?

Kun je ook te veel vitamine C slikken als je zwanger bent? Hoewel vitamine C belangrijk is als je zwanger bent, is het verstandig om niet te veel te nemen. Een te hoge dosis ascorbinezuur kan namelijk leiden tot bijwerkingen als diarree, misselijkheid en maagklachten.

Wat zijn de symptomen van foliumzuur tekort?

Een tekort aan foliumzuur kan de volgende klachten veroorzaken:
  • vermoeidheid.
  • darmstoornissen.
  • bloedarmoede.
  • verminderde eetlust.
  • gewichtsverlies.
  • verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Kun je moe worden van foliumzuur?

Een van de beruchtste tekenen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan deze vitamine kan je bloed minder zuurstof transporteren.

Volgende artikel
Wat is een valse start babyslaap?