ALLES WAT JE WILT WETEN - Kraamzorg Q&A met KRAAMVERZORGENDE

Hoeveel verdien je per maand als kraamzorg?

Gevraagd door: Ruben Blom  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (37 stemmen)

Gemiddelde salaris kraamzorg
Een kraamverzorger verdient in Nederland gemiddeld € 1.875,- per maand*. Dat komt neer op een uurloon van € 10,78 en een jaarsalaris van € 24.300,- inclusief vakantiegeld.

Wat verdient een kraamverzorgster netto per maand?

Met een contract van 24 uur per week kom je dan uit op ongeveer € 1.200,00 bruto (€ 1.080,00 netto) per maand. Vanaf februari 2023 kom je dan uit op ongeveer € 1.315 bruto (€ 1.218 netto) per maand. Ook dit bedrag kan wat wisselen.

Hoeveel uur werkt een kraamverzorgster per dag?

De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 8.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen.

Welk diploma heb je nodig voor kraamzorg?

Met welke diploma's mag je werken in de kraamzorg? Om te werken in de kraamzorg heb je minimaal de mbo-opleiding verzorgende niveau 3 nodig en je moet binnen deze opleiding de richting kraamverzorging hebben gevolgd.

Wat verdient een kraamverzorgster in opleiding?

Ontvang je ook salaris als je de opleiding volgt? Tijdens de opleiding krijg je een dienstverband van 24 uur per week. Je ontvangt een leerlingsalaris. Met een contract van 24 uur per week kom je uit op ongeveer € 1.150,00 bruto per maand.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de werktijden van een kraamverzorgster?

Je werkt maximaal tien uur per dienst binnen de door je werkgever vastgestelde werktijden. Indien er sprake is van een incidentele, onvoorziene wijziging van omstandigheden mag je werkgever je vragen maximaal twaalf uur per dienst te werken.

Hoelang duurt een kraamzorg opleiding?

De opleiding duurt 15 maanden en is verdeeld over 12 lesweken.

Wat kost een opleiding kraamzorg?

De kosten voor deze opleiding bedragen € 2750,-.

Hoe kan ik kraamzorg worden?

Ben je minimaal 21 jaar en wil je kraamverzorgende worden? Dan kun je de branche erkende opleiding tot kraamverzorgende volgen. Deze opleiding duurt 15 maanden. Bij deze opleiding werk en leer je tegelijkertijd, het zogenaamde Beroeps Begeleidend Leren (BBL) traject.

Hoeveel vrije dagen heeft een kraamverzorgster?

Op hoeveel verlofuren heeft een kraamverzorgende recht? Antwoord: Per kalenderjaar heb je recht op 144 wettelijke, 80 bovenwettelijke en 35 extra bovenwettelijke doorbetaalde vakantie-uren bij een gemiddelde arbeidsduur van 36 uur per week.

Wat zijn de voordelen van kraamverzorgster?

11 voordelen van de Kraamvogel
 • Je bent verzekerd van kwalitatieve zorg. ...
 • Je kunt vertrouwen op de deskundigheid van je kraamverzorgende. ...
 • Je kraamverzorgende heeft aandacht voor het hele gezin. ...
 • Je kraamverzorgende is er ook voor je als je emotionele ondersteuning kunt gebruiken. ...
 • Je krijgt hulp bij borstvoeding of flesvoeding.

Wat doet een kraamverzorgster op een dag?

Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby. Zo heeft de kraamverzorgende veel kennis van borstvoeding, zodat ze jou kan begeleiden bij het opstarten van de borstvoeding.

Hoeveel verdient kraamzorg per uur?

Gemiddelde salaris kraamzorg

Een kraamverzorger verdient in Nederland gemiddeld € 1.875,- per maand*. Dat komt neer op een uurloon van € 10,78 en een jaarsalaris van € 24.300,- inclusief vakantiegeld.

Is de kraamzorg iets voor mij?

In de kraamzorg werk je in principe met gezonde mensen die echter wel tijdelijk wat hulp en onder steuning nodig hebben. Het is heel boeiend te zien en te ervaren hoe een gezin aan het eind van de kraamtijd weer zelfstandig verder kan door jouw steun, adviezen, deskundigheid en praktische hulp.

Wat is het salaris van een verloskundige?

Zo is het inkomen van een net afgestudeerde verloskundige gemiddeld rond de €2.500,- bruto per maand op basis van een fulltime werkweek. Dit kan oplopen tot €4.500,- bij tien jaar werkervaring. Het salaris van een verloskundige staat bekend om het hoge startsalaris.

Welke vakken krijg je als kraamverzorgster?

Anatomie en fysiologie. Barenden, kraamvrouwen en pasgeborenen. Reanimatie van pasgeborenen.
...
Periode 1 (8 of 10 maanden)
 • Zorg voor de huishouding.
 • Voorlichting, advies en instructie.
 • Communicatie in de zorg.
 • Anatomie en fysiologie.
 • Persoonlijke zorg.
 • Ondersteunende begeleiding.

Wat verdien je als ZZP kraamzorg?

Wat verdient een Kraamverzorger als zelfstandige? Een Kraamverzorger factureert ongeveer € 35 per uur ex BTW.

Is de kraamzorg bij de bevalling?

Kraamverzorging. Kraamzorg is de ondersteuning en verzorging die een kraamverzorg(st)er geeft: bij de bevalling (naast de verloskundige hulp door de verloskundige), en. aan de moeder en het pasgeboren kind gedurende de kraamtijd.

Wie betaalt kraamzorg?

Kraamzorg krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Meestal betaalt u hiervoor een eigen bijdrage. Uit uw aanvullende verzekering kunt u soms een extra vergoeding krijgen.

Hoe ziet een dag van een kraamverzorgende eruit?

Gedurende de dag kunnen moeder en vader met alle vragen en gevoelens bij haar terecht. De kraamverzorgende heeft ook tijd voor grote broers en/of zusjes; misschien een spelletje doen of boekje voorlezen. Ze maakt badkamer en toilet(ten) schoon. Dat is belangrijk in verband met de kans op infecties bij jou en je baby.

Hoeveel dagen is 49 uur kraamzorg?

Zo krijg je bijvoorbeeld een half uur per dag extra als je borstvoeding geeft omdat daar meer begeleiding bij nodig is dan het geven van kunstvoeding. Gemiddeld krijgt een gezin 49 uur basisuren kraamzorg verdeeld over 8 dagen.

Wat verdien je als Kraamverpleegkundige?

Wat verdient een kraamverpleegkundige in 2023? In 2023 ligt het salaris van een kraamverpleegkundige tussen de € 2.300 en € 4.200 bruto per maand. Dit is exclusief toeslagen, vakantiegeld en eindejaarsbonus.

Hoeveel kost 40 uur kraamzorg?

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt in 2023 € 4,80 per uur. Het is mogelijk om meer dan de geïndiceerde uren af te nemen. Deze extra uren kraamzorg worden niet vergoed en moet je zelf betalen.

Wat doet een kraamverzorgster in het ziekenhuis?

Zij assisteert de verloskundige tijdens de geboorte van je kindje en ondersteunt jou en je partner waar nodig. In de eerste week na de bevalling kan zij een luisterend oor zijn bij de verwerking van de geboorte en zorgt ze voor jou en je kindje. Ook begeleidt ze je bij de voeding van de baby.

Doet de kraamzorg boodschappen?

Er zijn grenzen aan wat de kraamverzorgster voor u kan en mag doen. Van haar kan niet worden verwacht dat zij bijvoorbeeld achterstallig onderhoud zal wegwerken, alleen in uw huis achterblijft, boodschappen voor u gaat halen met uw pinpas of met de auto andere kinderen van en naar school brengt.