Budget 2023: 30 hours of free childcare for children over 9 months

Hoeveel uur moet ik werken om kinderopvangtoeslag te krijgen?

Gevraagd door: Ben van Boven  |  Laatste update: 21 november 2023
Score: 4.9/5 (59 stemmen)

Aantal uren Je kunt per kind nooit voor meer dan 2760 uur per jaar kinderopvangtoeslag krijgen. Dat is maximaal 230 uur per maand. Vanaf 1 januari 2023 maakt het niet meer uit hoeveel uur je daadwerkelijk hebt gewerkt. Zelfs met 1 uur werken per maand, heb je recht op 230 uur opvang.

Hoeveel uur moet ik werken voor kinderopvangtoeslag?

U kunt tot maximaal 230 opvanguren per maand en per kind vergoed krijgen. Dit maximum geldt vanaf 2023 voor iedereen die recht heeft op kinderopvangtoeslag. Het maakt niet meer uit hoeveel uur u per maand werkt.

Heb je altijd recht op kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een bijdrage van de overheid in de kosten voor de opvang van je kind. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van je verzamelinkomen. Je komt in aanmerking voor deze toeslag als de ouder(s) werken. Als je een toeslagpartner hebt dan geldt dat hij of zij ook moet werken.

Heb je recht op kinderopvangtoeslag als 1 ouder niet werkt?

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Je krijgt alleen toeslag als beide ouders werken. Ben je alleenstaande ouder, dan volstaat het dat jij werkt.

Wat zijn de voorwaarden voor kinderopvangtoeslag?

U moet ook aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • U en het kind wonen op hetzelfde adres en staan op dit adres ingeschreven bij de gemeente. ...
  • U onderhoudt het kind in belangrijke mate. ...
  • U werkt. ...
  • Uw kind gaat naar een geregistreerde opvang. ...
  • Een deel van de kosten van de opvang betaalt u zelf. ...
  • Andere situaties.

33 gerelateerde vragen gevonden

Waarom heb ik geen recht op kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang. Gaat uw kind naar een ouderparticipatiecrèche (opc) die nog in de aanloopperiode van 1 jaar en 3 maanden zit? Dan heeft u nog geen recht op kinderopvangtoeslag.

Heeft inkomen invloed op kinderopvangtoeslag?

De overheid betaalt een percentage van de kosten van kinderopvang. De hoogte van deze tegemoetkoming (kinderopvangtoeslag) hangt af van uw inkomen.

Wat verandert er kinderopvangtoeslag 2023?

Kinderopvangtoeslag in 2023? In 2023 geeft elke maand waarin gewerkt wordt recht op 230 uur kinderopvangtoeslag. Het maakt hierbij niet meer uit hoeveel uren er gewerkt worden. Wel is het belangrijk dat wanneer er twee ouders zijn, zij allebei werken of voldoen aan een van de onderstaande uitzonderingen.

Hoeveel mag je maximaal verdienen voor kinderopvangtoeslag?

Er geldt voor kinderopvangtoeslag geen maximaal inkomen. Als je inkomen stijgt, verlies je dus nooit je recht op kinderopvangtoeslag, maar het kan wel zo zijn dat je minder toeslag krijgt.

Welk inkomen opgeven voor kinderopvangtoeslag?

Als u toeslag aanvraagt, dan moet u uw toetsingsinkomen voor dat jaar opgeven. Ook als u maar voor een deel van het jaar toeslag aanvraagt, geeft u voor het hele jaar uw inkomen op. Uw inkomen telt mee voor de hoogte van uw toeslag.

Hoe werkt kinderopvangtoeslag 2023?

Wanneer u uw baan verliest, kent de kinderopvangtoeslag een zogenaamde uitloop-periode. U heeft tot 3 maanden na de dag dat u uw baan verliest nog recht op kinderopvangtoeslag. Vanaf 2023 betekent dit dat u 3 maanden x 230 uur kinderopvangtoeslag = 690 uur kinderopvangtoeslag bij uw jaartotaal krijgt.

Welk inkomen wordt gebruikt voor toeslagen?

Het toetsingsinkomen is het jaarinkomen zoals dit gebruikt wordt door de belastingdienst voor de verschillende toeslagen. Het toetsingsinkomen wordt berekend uit uw inkomen(s) en eventuele aftrekposten zoals aftrek eigen woning, te betalen partneralimentatie en ondernemersaftrek.

Wie controleert kinderopvangtoeslag?

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) voert de inspectie uit (in opdracht van de gemeente). De inspecteur van de GGD is de zogenaamde toezichthouder. De inspecteur bezoekt minimaal één keer per jaar alle kinderdagverblijven, bso's, gastouderbureaus, peuterspeelzalen en een deel van alle gastouders.

Hoe controleert Belastingdienst uren kinderopvang?

De belastingdienst informeert u middels een schriftelijke aanslag over de hoogte en berekening van de kinderopvangtoeslag. Voordat u deze goed kunt controleren is het handig om de volgende gegevens paraat te hebben: Inzage in het aantal maximum uren dat u mag opvoeren voor kinderopvangtoeslag.

Kan ik nog opvanguren opmaken als ik niet werk?

Hebt u geen recht meer op kinderopvangtoeslag? En is uw kind in de afgelopen periode minder dan 230 uur per maand naar de opvang gegaan? Dan mag u de opvanguren die u nog niet hebt gebruikt, opmaken tot het eind van het jaar.

Hoeveel uren kinderopvangtoeslag 2023?

U kunt tot maximaal 230 opvanguren per maand en per kind vergoed krijgen. Dit maximum geldt vanaf 2023 voor iedereen die recht heeft op kinderopvangtoeslag. Het maakt niet meer uit hoeveel uur u per maand werkt.

Hoe duur is 2 dagen kinderopvang?

Een ouder met één kind dat twee dagen naar de opvang gaat, betaalt met hetzelfde inkomen 1.104 in plaats van 869 euro. Huishoudens met hogere inkomens gaan ook flink meer betalen. Drie dagen opvang voor twee kinderen kost voor middeninkomens ongeveer 6.500 euro in 2023, ten opzichte van 5.500 euro in 2022.

Hoe wordt kinderopvang berekend?

Hierbij geldt voor kinderdagverblijven een vergoeding voor het aantal gewerkte contracturen x 140%, met een maximum van 230 uur per maand per kind. Voor BSO wordt 70% van de gewerkte contracturen vergoed in aantal uren opvang. Het maximum uurtarief dat wordt vergoed voor een kinderdagverblijf is €9,12 (2023).

Hoe lang van te voren kinderopvangtoeslag aanvragen?

U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen op de website van toeslagen.nl. Dit moet u doen binnen 3 maanden na de maand waarin uw kind voor het eerst naar de opvang gaat. Wacht daarom niet te lang met aanvragen, anders loopt u kinderopvangtoeslag mis.

Is kinderopvangtoeslag afhankelijk van vermogen?

Voor de kinderopvangtoeslag gelden geen inkomens- of vermogensgrenzen. Dat wil zeggen dat je recht hebt op een bedrag aan toeslag als je aan de voorwaarden voldoet. Ook al is je inkomen of vermogen nog zo hoog. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is wel inkomensafhankelijk.

Hoe meer je verdient hoe meer kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag en inkomen - Hoeveel krijg ik? Het percentage kinderopvangtoeslag hangt dus af van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe lager het percentage kinderopvangtoeslag. Vanaf een inkomen van 207.680 euro per jaar ontvangt je altijd 33,3 procent kinderopvangtoeslag voor het eertse kind.

Wat als je te weinig kinderopvangtoeslag hebt gekregen?

Als u te weinig toeslag hebt gekregen, dan betalen we de toeslag die u te weinig hebt gekregen alsnog. Als u te veel toeslag hebt gekregen, dan moet u de te veel gekregen toeslag terugbetalen. U krijgt daarover een brief.

Wat kost kinderopvang 3 dagen per week?

Een ouder met één kind dat twee dagen naar de opvang gaat, betaalt met hetzelfde inkomen 1.104 in plaats van 869 euro. Huishoudens met hogere inkomens gaan ook flink meer betalen. Drie dagen opvang voor twee kinderen kost voor middeninkomens ongeveer 6.500 euro in 2023, ten opzichte van 5.500 euro in 2022.

Hoe weet de Belastingdienst hoeveel ik verdien?

Geregistreerd inkomen bekijken op MijnOverheid

Log daarvoor met uw DigiD in op MijnOverheid (opent nieuw venster). Ga naar 'Financiën'. Bekijk uw inkomensgegevens bij 'Geregistreerd inkomen'.

Hoe lang duurt definitieve berekening kinderopvangtoeslag?

U krijgt dan de definitieve berekening tussen eind juni en 31 december na afloop van het jaar waarvoor u de toeslag kreeg. Want dan is uw inkomen van dat jaar pas bij ons bekend. De definitieve berekening van 2022 krijgt u dus tussen half juni en 31 december 2023. Hebt u de berekening op 31 december nog niet gekregen?

Vorige artikel
Wat is Moederopvang?