Hoeveel uur kraamzorg de Waarden?

Gevraagd door: Johannes Linschoten  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (24 stemmen)

Als alles goed verloopt, krijg je 49 uur (bij borstvoeding) of 45 uur (bij kunstvoeding). Deze uren worden over 8 dagen verdeeld, gerekend vanaf de eerste geboortedag. Afhankelijk van jouw situatie kunnen er uren bijkomen of afgaan.

Hoeveel uur per dag krijg je kraamzorg?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je in 2022?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

Wat is uitgestelde kraamzorg?

Uitgestelde kraamzorg (of couveuse-nazorg) ontvang je als jij en je baby na de kraamperiode (8 dagen of later na de bevalling) thuiskomen uit het ziekenhuis, bijvoorbeeld na een verblijf in de couveuse. Deze zorg bestaat vooral uit voorlichting en advies geven.

Hoeveel uur kraamzorg Na ziekenhuis?

Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of ziekenhuisopname krijg je kraamzorg. Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal uren dat de kraamzorgconsulent heeft geïndiceerd tijdens het kennismakingsgesprek.

Leerling kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden vertelt waarom ze de opleiding is gaan doen.

19 gerelateerde vragen gevonden

Is kraamzorg verplicht 2022?

Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg.

Wat kun je verwachten van de kraam?

De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby.

Wat is verlengde kraamzorg?

Wanneer u of uw baby na de officiële kraamtijd nog niet voldoende zijn hersteld en er een medische noodzaak is vastgesteld, is er vergoeding voor verlengde kraamzorg. De verlengde kraamzorg moet aansluiten op de reguliere kraamzorg of het ziekenhuisontslag (maximaal tien dagen na de bevalling).

Hoeveel uur couveuse nazorg?

Wat krijgt u vergoed voor couveuse nazorg? Couveuse nazorg krijgt u nadat u thuiskomt uit het ziekenhuis. We vergoeden maximaal 12 uur nazorg uit een aantal aanvullende verzekeringen. Deze nazorg is niet hetzelfde als normale kraamzorg, waarbij de kraamhulp ook huishoudelijke taken uitvoert.

Hoeveel uren kraamzorg na keizersnede?

Kun je jezelf fysiek nog niet redden, bijvoorbeeld na een keizersnede, dan kun je maximaal 10 uur extra kraamzorg krijgen (2 uur per dag). Ook dit wordt in overleg met de verloskundige bepaald.

Wat is particuliere kraamzorg?

Particuliere, zelfstandig werkende kraamverzorgenden zijn niet verbonden aan een bureau maar werken voor zichzelf. Meestal zijn het zeer ervaren zorgverleners, soms zijn ze óók lactatiekundige. Een nadeel kan zijn dat je hun factuur eerste zelf moet betalen en pas daarna terugkrijgt van de verzekering.

Hoeveel uur kraamzorg thuis?

Wettelijk krijg je minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over maximaal 10 dagen.

Wat houdt couveuse nazorg in?

Dit heet couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg. Deze zorg is niet hetzelfde als reguliere kraamzorg. De zorg bestaat namelijk vooral, uit het geven van instructies over de verzorging van je kind en hoe je je dagelijkse ritme in het gezin weer kunt terug brengen, zodat het voor ieder lid van het gezin prettig is.

Hoe lang moet een baby in de couveuse blijven?

Als algemene regel geldt dat de baby uit de couveuse wordt gehaald wanneer hij een gewicht van 2 kg bereikt. Wanneer hij 2,3 kg weegt, mag hij naar huis, op voorwaarde dat hij goed eet.

Hoeveel uur kraamzorg VGZ?

10 dagen kraamzorg

Uw verloskundige stelt vast hoeveel uur kraamzorg u krijgt. Dit is tussen de 24 en 80 uur. Deze uren krijgt u verdeeld over maximaal 10 dagen, gerekend vanaf de dag dat u bevalt.

Hoeveel uur kraamzorg Zilveren Kruis?

Voor ligdagen in een geboorte- of kraamcentrum wordt maximaal 8 uur kraamzorg per ligdag in rekening gebracht. Hiervoor geldt ook een wettelijke eigen bijdrage van € 4,70 per uur. U heeft recht op maximaal 4 ligdagen.

Hoeveel uren kraamzorg Menzis?

U heeft recht op de gebruikelijke kraamzorg. Die gaat in op de dag dat u bent bevallen en loopt maximaal 10 dagen door. U krijgt dus hulp in vooral die eerste tijd waarin alles druk en nieuw is. Hoeveel uur kraamzorg u precies krijgt, wordt bepaald op basis van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (pdf).

Waar kan je kraampakket kopen?

Kraampakket kopen

Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering kan je deze vaak ook tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. Je kan een kraampakket ook kopen bij een apotheek, drogist of via het internet. Dit kan onder andere bij Bol.com.

Wat zijn de taken van de kraamverzorgende na de bevalling?

Assistentie bij de bevalling
  • In gereedheid brengen van de kraam- en babykamer.
  • Kraamvrouw observeren en ondersteunen tijdens de weeën.
  • Assisteren van de verloskundige (of huisarts)
  • Kraamvrouw (en partner) ondersteunen.
  • Na de bevalling de kraamvrouw en de pasgeborene verzorgen.

Waar kijkt de kraamzorg naar?

Aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP) wordt er gekeken of er omstandigheden zijn waardoor jij recht hebt op meer of minder uren kraamzorg. Hierbij wordt gekeken wat goed is voor jou, je kind en de rest van het gezin. Het wettelijk minimum aantal uren is 24 en het maximaal aantal uren is 80.

Wat leer je als kraamverzorgster?

Je leert tijdens de opleiding Kraamverzorgende hoe je de verloskundige assisteert bij een bevalling. Ook kom je te weten hoe je de kraamvrouw en haar baby de beste zorg geeft in de periode na de geboorte. Je wilt dat de baby een veilige start krijgt en dat de ouders zich goed kunnen redden na de kraamtijd.

Kan je kraamzorg weigeren?

Zorgweigering door cliënt. Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten.

Is kraamhulp nodig?

Als je bent bevallen, heb je tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Ook moeten jij en je partner aan de nieuwe situatie wennen. Daarom hebben kersverse ouders recht op kraamzorg.

Hoeveel kost kraamzorg?

Hoeveel je betaalt voor kraamhulp hangt af van je netto-inkomen. Meestal is dat maximaal 11 euro per uur. Veel ziekenfondsen betalen kraamhulp voor een groot stuk terug. CM, bijvoorbeeld, betaalt 5 euro per uur terug met een maximum van 150 euro (of 30 uur) per jaar.

Wat is het nut van een couveuse?

Een couveuse biedt bescherming tegen onder andere infecties en kou. Binnenin kan de temperatuur, luchtvochtigheid en de hoeveelheid zuurstof en het koolzuurgehalte gereguleerd worden. Belangrijke waardes van je baby, zoals de hartslag en temperatuur, kunnen goed in de gaten worden gehouden.

Vorige artikel
Wat in kinderwagen zomer?
Volgende artikel
Hoe weet je of baby benauwd is?