6 tips voor het natuurlijk opwekken van jou bevalling | zwangerschap | bevalling opwekken

Hoeveel tijd tussen indalen en bevallen?

Gevraagd door: Damian Gerritsen  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.3/5 (67 stemmen)

Het moment van indalen zegt niks over wanneer je gaat bevallen. Je baby kan al bij 30 weken indalen en daarna nog tot 41 weken blijven zitten. Andersom kan ook. Als je baby pas bij 39 weken indaalt, kan hij binnen een paar dagen geboren worden.

Hoe lang tussen indalen en bevallen?

Sommige baby's doen dat tussen de 30 en 38 weken, maar andere baby's beginnen pas met indalen tijdens de bevalling. Indalen betekent dus niet zo zeer dat de bevalling snel op gang zal komen, dat kan gerust nog een paar weken duren.

Hoe merk je dat de baby Indaalt?

Lopen kan lastiger worden, doordat je baby tegen de gewrichten en spieren van je bekken drukt. Je kan een onprettig of drukkend gevoel onderin je bekken of op je vagina voelen. Het indalen kan samengaan met indalingsweeën. Hierdoor kan je een stekende pijn in je vagina, liezen en/of onderbuik voelen.

Hoe weet je of je kind is ingedaald?

Je buikbaby zakt met zijn hoofdje, als het goed is, naar beneden en dit zal op de blaas drukken. Hierdoor ga je waarschijnlijk, net als in het begin van de zwangerschap, wat vaker naar het toilet. Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen.

Kan bevalling beginnen zonder indalen?

Het maakt voor de bevalling niet uit of een kindje al voor, of pas tijdens de weeën indaalt. Het is wel van belang als de vliezen breken. Als het hoofdje níet is ingedaald is er nog ruimte tussen het hoofdje en het bekken en zou er met het breken van de vliezen een navelstreng voor de hoofdje kunnen zakken.

28 gerelateerde vragen gevonden

Kan je ontsluiting hebben als baby nog niet is ingedaald?

Als de baby niet goed is ingedaald

Heb je wel ontsluiting, maar is het hoofdje van de baby niet ingedaald? Dan sluit het hoofdje het bekken niet goed af. Als de verloskundige de vliezen breekt, kan de navelstreng langs het hoofdje zakken. De navelstreng klemt af en de baby kan te kort aan zuurstof krijgen.

Wat kan ik doen om de baby te laten indalen?

Je houd je billen recht boven je knieën terwijl je je voorhoofd neerlegt. Op deze manier kantel je je bekken, waardoor de stuit van je kindje uit je bekken geplaatst kan worden. Heel belangrijk bij al deze manieren is dat je ontspant.

Hoe kan je weten of je ontsluiting hebt?

Zodra je baarmoedermond 'rijp' is, kunnen de weeën zorgen voor ontsluiting. Ontsluiting is het openen van je baarmoedermond. Met twee vingers voelen we als verloskundige hoe ver je baarmoedermond geopend is.

Kun je zelf het hoofdje voelen?

Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester. Vaak ligt het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken rond de 36 tot 38 weken. Je kan dan meer harde buiken/indalingsweeën/voorweeën ervaren; je kunt dit al rond 30 weken ervaren.

Kun je voorspellen wanneer je gaat bevallen?

Het is niet te voorspellen wanneer en hoe een bevalling begint. Het is mogelijk dat je een aantal dagen voordat de bevalling zich aankondigt, al last hebt van onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. Dit zijn de zogenaamde oefenweeën.

Hoe herken je een harde buik?

Harde buiken voelen aan als een gespannen gevoel of een kramp in de buik. Ze doen in principe geen pijn. Over het algemeen duurt het ongemak hooguit een minuut. Je voelt deze krampen vooral aan de bovenkant van je baarmoeder.

Hoe voelt het breken van de vliezen?

Het doet geen pijn wanneer je vliezen gebroken worden, maar deze procedure kan wel wat onaangenaam aanvoelen. Je zal wat getrek voelen, gevolgd door het warme vruchtwater dat je lichaam verlaat.

Wat als baby niet is ingedaald?

Baby daalt niet in

Als je baby niet indaalt, hoeft er helemaal niets aan de hand te zijn. Sommige baby's dalen zelfs pas tijdens de bevalling in. Een enkele keer is een niet ingedaalde baby een reden om onderzoek te doen, maar alleen als er al meer signalen zijn dat er iets niet goed zit.

Hoe lang baby ingedaald?

Wanneer je baby gaat indalen, zakt je baby met het hoofdje (of stuit) naar beneden en komt met zijn hoofdje in het bekken terecht. Zo ligt je baby in de juiste houding voor bevalling. Hier kan je baby rustig nog tot aan week 40 blijven zitten. Om je baby op de wereld te zetten, moet je baby zijn ingedaald.

Kun je voelen of je baby in stuit ligt?

Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.

Kun je je baby pletten in je buik?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.

Hoe voelt het verstrijken van de baarmoedermond?

Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter. Tijdens deze fase wordt de baarmoedermond zachter en korter (verstrijken noemen we dat) en komt de baarmoedermond meer naar het midden.

Hoe lang kun je met ontsluiting rondlopen?

Het is vrij normaal dat je bij een tweede al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.

Hoe lang nog na 4 cm ontsluiting?

Middenfase bevalling: van 4 tot 8 cm ontsluiting

Ongeveer om de 4-5 minuten in het begin van deze fase en om de 2-3 minuten later in deze fase. Maar, belangrijker nog, de weeën worden krachtiger. Het wordt lastiger om de weeën op te vangen. Je hebt al je aandacht nodig bij de weeën.

Kan je ontsluiting minder worden?

Oorzaken van een niet-vorderende ontsluiting

Als je een volle blaas hebt kan dit je weeën remmen. Tijdens je bevalling is het goed mogelijk dat je dit niet door hebt. Als je angstig of gespannen bent of veel pijn hebt, kan dit je weeën verzwakken.

Hoe lang kun je lopen met 2 cm ontsluiting?

Ontsluiten gebeurt tijdens de eerste drie fases van je bevalling. Het verschilt per bevalling hoelang dit duurt. Meestal duurt het ontsluiten langer bij je eerste kindje, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Gemiddeld duurt een eerste bevalling ongeveer 10-16 uur, maar dit kan per persoon sterk verschillen.

Hoe voelt Indalingspijn?

Indalingsweeën kan je voelen als een scherpe, zeurende, stekende of trekkende pijn in je onderbuik of liezen. Veel vrouwen voelen ze ook als steken in de vagina of als een menstruatieachtige pijn. Indalingspijn gaat vaak samen met harde buiken.

Wat gebeurt er als de placenta niet loslaat?

Als de nageboorte niet gebeurt

Het uitdrijven van de placenta kan bespoedigd worden door een injectie met het hormoon oxytocine. Ook het zuigen aan de tepel van de moeder door de baby kan de nageboorte op gang brengen. Als de placenta een uur na de geboorte nog niet geboren is, zal deze operatief verwijderd worden.

Kan je bekken te smal zijn voor bevalling?

De meeste van deze belemmerde bevallingen zijn te wijten aan twee factoren: baby's met een te groot hoofd en/of vrouwen met een te smal bekken. Belemmering of obstructie van het geboortekanaal is potentieel een gevaarlijke situatie voor moeder én kind.

Wat is Pprom?

PPROM is de Engelse afkorting voor 'preterm pre-labor rupture of membranes'. In het Nederlands spreken we van vroegtijdig gebroken vliezen, ofwel vruchtwaterverlies voor de zwangerschapsduur van 37 weken.

Vorige artikel
Zal ik ooit zwanger worden?