Thuisbevalling vs Ziekenhuisbevalling | Wat is veilig | Voordelen & Nadelen | Keuzestress

Hoeveel thuisbevallingen eindigen in het ziekenhuis?

Gevraagd door: Yasmin de Wit MPhil  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.7/5 (24 stemmen)

Ongeveer 23% van alle zwangere vrouwen in Nederland bevalt thuis. Zo'n 50% van alle thuisbevallingen van een eerste kind, eindigt alsnog in het ziekenhuis.

Hoe vaak eindigt thuisbevalling in ziekenhuis?

In het onderzoek van Eenvandaag in samenwerking met Ouders van Nu (2021) bevalt 21 procent van de vrouwen thuis, 21 procent bevalt in een geboortecentrum, geboortehotel of poliklinisch. 58 procent van de vrouwen bevalt met een medische noodzaak in het ziekenhuis.

Hoe vaak gaan thuisbevallingen mis?

Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde. In andere landen is dat percentage veel lager. In de jaren 90 van de vorige eeuw lag het percentage thuisbevallingen in ons land nog stukken hoger, op zo'n 35 procent.

Wat is beter thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Sommige vrouwen hebben een duidelijke voorkeur voor een ziekenhuisbevalling om soms uiteenlopende redenen, maar veiligheid en de aanwezigheid van voorzieningen zijn vaak het belangrijkste. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat een thuisbevalling niet gevaarlijker is dan een bevalling in het ziekenhuis.

Hoeveel procent bevallingen in ziekenhuis?

De meeste kinderen worden in het ziekenhuis geboren: gemiddeld drie kwart van de bevallingen. Een kwart vindt thuis plaats, 0,5 procent elders, bijvoorbeeld in een geboortehotel of in de auto op weg naar het ziekenhuis.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel procent thuis bevallen?

Feiten en cijfers over bevallen in Nederland

89% van de vrouwen start haar zwangerschap in de eerste lijn onder verantwoordelijkheid van haar verloskundige. 46.842 baby's worden thuis, in het geboortecentrum en in het ziekenhuis zonder een medische indicatie geboren in de handen van de verloskundige.

Hoeveel mensen bij thuisbevalling?

In Nederland bevalt 25 procent van de zwangere vrouwen thuis. In de meeste andere Europese landen worden kinderen bijna altijd geboren in het ziekenhuis. Slechts een paar procent van de zwangere vrouwen in westerse landen bevalt thuis.

Hoeveel procent bevalt thuis eerste kind?

De rest van de vrouwen begint aan een eerstelijnsbevalling. Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.

Hoeveel procent van de vrouwen overlijden tijdens bevalling?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Welke pijnbestrijding bij thuisbevalling?

Medische hulpmiddelen kunnen worden ingezet bij een thuisbevalling, maar ook bij een ziekenhuisbevalling. Er kan gebruik gemaakt worden van transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS), steriele waterinjecties (SWI) en lachgas.

Hoe lang duurt een thuisbevalling?

Een gemiddelde bevalling duurt ongeveer 12 tot 24 uur.

Hoe lang mag een vrouw thuis blijven na bevalling?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Hoe lang mag je thuis blijven na de bevalling?

Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).

Hoeveel procent van de bevallingen wordt ingeleid?

In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip! Dit blijkt uit een internationaal studie in 13 landen van de afdeling Midwifery Science van Amsterdam UMC.

Hoeveel procent bevalt zonder pijnbestrijding?

Ongeveer de helft (53 procent) van de vrouwen die hun bevalling als (heel) zwaar hebben ervaren, hebben gebruik gemaakt van een vorm van pijnbestrijding. Bij vrouwen die de bevalling niet of niet zo zwaar vonden, is dat ongeveer een kwart (24 procent).

Hoelang blijf je na de bevalling in het ziekenhuis?

Na een gewone bevalling blijft de moeder doorgaans twee tot drie dagen in het ziekenhuis. Na een keizersnede moet u rekenen op vier tot vijf dagen.

Hoe groot is de kans op overlijden baby tijdens bevalling?

In 2020 werden 735 kinderen doodgeboren na een zwangerschap van 22 weken of meer (4,4 per 1.000 levend- en doodgeborenen). In de eerste 28 dagen na de geboorte overleden 538 kinderen, ofwel 3,3 per 1.000 levendgeborenen (neonatale sterfte).

Is het veilig om thuis te bevallen?

In Nederland kun je kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, of poliklinisch (in het ziekenhuis) wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn, dat concluderen gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc.

Hoe vaak overlijdt baby tijdens bevalling?

In het jaar 2000 werden per duizend geboortes 5.2 baby's dood geboren. In 2019 waren dat er 2.3, een daling van 55 procent. Het gaat om baby's die vanaf 28 weken zwangerschap overlijden in de baarmoeder, of tijdens de geboorte.

Wat is de snelste geboorte?

Nicole is niet de enige met een snelle bevalling, al is vier minuten inderdaad heel snel. Op een oproep onze Facebookpagina stroomden de verhalen van moeders binnen. Zo vertelt Melissa Fiona dat de bevalling van haar eerste kindje twee uur duurde, maar de tweede maar tien minuten.

Waarom zou je thuis bevallen?

Je hebt minder kans op inknippen tijdens de bevalling. Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede. De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën. Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe.

Hoeveel procent bevalt te laat?

Ruim 75% van de zwangere vrouwen bevalt vlak voor of vlak na de uitgerekende datum. Na 42 weken is 6 tot 9% van de zwangere nog niet bevallen. Officieel ben je pas over tijd na 42 weken zwangerschap. Beval je tussen de 37 en 42 weken zwangerschap dan is dat heel normaal en mag je gewoon thuis bevallen.

Hoeveel geld kost het om te bevallen?

Poliklinische bevalling in het geboortecentrum

In 2023 krijgt u € 236 per dag (voor moeder en kind samen) vergoeding uit uw basisverzekering. U betaalt géén eigen risico, maar wel een maximale eigen bijdrage van € 525,85. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden de eigen bijdrage van een poliklinische bevalling.

Welke dag bevallen de meeste vrouwen?

De verloskundige of arts bepaalt tussen 10 en 12 weken met echoscopisch onderzoek de uitgerekende datum. De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende dag. De bevalling vindt meestal plaats in de periode van 3 weken voor tot 2 weken na deze datum. Dit is de periode van 37 tot 42 weken zwangerschap.

Hoeveel kost het om te bevallen?

De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling

De gemiddelde prijs voor een gewone bevalling met een prijs in een éénpersoonskamer bedraagt in ons land 1.779 euro. Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel.