Uitleg over het kindgebonden budget en andere vergoedingen

Hoeveel salaris voor kindgebonden budget?

Gevraagd door: Olaf van Leeuwen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (54 stemmen)

Ben je een stel met 1 kind? Dan kom je in aanmerking voor kindgebonden budget als jullie gezamenlijke jaarinkomen grofweg onder de €68.000 blijft. Ben je een stel met 3 kinderen? Dan kom je in aanmerking voor kindgebonden budget als jullie gezamenlijke inkomen grofweg onder de €113.000 blijft.

Wat is de inkomensgrens voor kindgebonden budget 2023?

In 2023 mag je vermogen niet hoger zijn dan € 127.582 of € 161.329 samen met je eventuele toeslagpartner. Je vermogen is de optelsom van je bezittingen minus je schulden. Alleenstaanden die meer verdienen dan € 70.000 bruto ontvangen sowieso geen kindgebonden budget. Heb je een toeslagpartner?

Hoe weet je of je recht hebt op kindgebonden budget?

Om kindgebonden budget te krijgen, moeten u en uw eventuele toeslagpartner aan de volgende voorwaarden voldoen: U hebt 1 of meer kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. U krijgt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (opent nieuw venster) (SVB). Uw (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog.

Welk inkomen moet ik doorgeven voor toeslagen?

Moet ik voor toeslagen mijn netto-inkomen of bruto-inkomen opgeven? Geen van beide, want u geeft uw 'toetsingsinkomen' op. Dat is in ieder geval nooit uw netto-inkomen. Het kan wel ongeveer uw bruto-inkomen zijn, maar meestal net wat hoger.

Waarom heb ik geen recht op kindgebonden budget?

Uw kindgebonden budget stopt in de volgende situaties: Uw jongste kind is 18 jaar geworden. De persoon (meestal een ouder) op wiens naam de toeslag staat, is overleden. U gaat samenwonen met iemand die al kindgebonden budget krijgt.

40 gerelateerde vragen gevonden

Is kindgebonden budget afhankelijk van vermogen?

Daar kunnen we heel concreet antwoord op geven. U mag in 2023 maximaal € 127.582 vermogen hebben als u géén toeslagpartner hebt. En € 161.329 als u wél een toeslagpartner hebt.

Hoeveel kindgebonden budget alleenstaande moeder?

Alleenstaande ouders ontvangen daarbij nog de zogenoemde 'alleenstaande ouderkop'. In 2022 is de maximale extra toeslag voor alleenstaande ouders € 3.285 per jaar. Als je al andere toeslagen ontvangt, benadert de Belastingdienst je vanzelf over het kindgebonden budget.

Waar ligt de grens voor kindgebonden budget?

Om in 2023 recht te hebben op kindgebonden budget, mag je vermogen op 1 januari 2023 niet hoger zijn dan: €127.582 (alleenstaande) €161.329 (partners)

Waarom krijg ik ineens kindgebonden budget 2023?

Als je kinderbijslag, of een andere toeslag, ontvangt dan krijg je meestal vanzelf ook het kindgebonden budget als je daar recht op hebt. Het kan dan gebeuren dat je ineens kindgebonden budget krijgt, terwijl je dat eerder niet kreeg.

Is de kinderbijslag inkomensafhankelijk?

Kinderbijslag is een bijdrage van de overheid in de kosten voor kind(eren) tot 18 jaar en is onafhankelijk van je inkomen.

Wat heeft invloed op kindgebonden budget?

Hoeveel kindgebonden budget u krijgt, hangt af van uw inkomen en dat van uw eventuele toeslagpartner. Het inkomen van uw kind tellen we niét mee. Het maakt niet uit hoeveel uw kind verdient. En ook niet of dat met een (bij)baantje is of als ondernemer.

Kunnen beide ouders kindgebonden budget aanvragen?

Kindgebonden budget

Het geld kan worden verdeeld over beide ouders. Dit kan alleen als er twee of meer kinderen zijn én als er sprake is van co-ouderschap. Je krijgt dan dus allebei een deel van het kindgebonden budget uitbetaald van de Belastingdienst.

Hoeveel gaat kinderbijslag omhoog 2023?

Kinderbijslag omhoog

Iedereen met (kinderen onder de 18 jaar) heeft in principe recht op kinderbijslag. De kinderbijslag is voor alle ouders op 1 januari 2023 omhoog gegaan met € 20 tot € 29 afhankelijk van de leeftijd van het kind. Hier vind je de actuele bedragen voor de kinderbijslag.

Hoeveel mag je als kind verdienen?

Vanaf 1 januari 2020 mag een kind onbeperkt bijverdienen. Er zijn geen extra regels meer voor kinderen van 16 of 17 jaar. De inkomsten van je kind hebben dus geen invloed op de hoeveelheid kinderbijslag die je krijgt.

Is kindgebonden budget gekoppeld aan kinderbijslag?

Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. Die krijgt u naast de kinderbijslag. Hebt u al een toeslag? Dan krijgt u vanzelf kindgebonden budget, als u er recht op hebt.

Wat wordt gezien als inkomen?

loon, fooien of winst uit onderneming; uitkering, pensioen, lijfrente en alimentatie; buitenlandse inkomsten; inkomsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter.

Hoe bereken je gezamenlijk inkomen?

U berekent uw huishoudeninkomen door alle inkomens bij elkaar op te tellen van de personen die tot uw huishouden behoren. Het gaat daarbij om het belastbaar jaarinkomen. Als u kinderen hebt kunt u hun inkomen buiten beschouwing laten.

Is belastbaar inkomen hetzelfde als bruto inkomen?

Je verzamelinkomen, ook wel toetsingsinkomen genoemd, is het totale bruto jaarinkomen van alle personen van 18 jaar en ouder in je huishouden. Je berekent je huidige verzamelinkomen eenvoudig op de site van de Belastingdienst.

Hoeveel mag je verdienen voor toeslagen 2023?

U kunt in 2023 zorgtoeslag krijgen als uw jaarinkomen niet boven de grens van € 38.520 uitkomt. Hebt u een toeslagpartner? Dan mag het inkomen van u allebei samen niet meer dan € 48.224 zijn. Verdient u meer, dan krijgt u geen zorgtoeslag.

Welke toeslagen gaan omhoog in 2023?

De zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget gaan 2023 extra omhoog. Ook komen in 2023 meer mensen in aanmerking voor een toeslag omdat de inkomensgrens is bijgesteld. Zorgtoeslag: in 2023 gaat de zorgtoeslag voor 1 jaar extra omhoog en de inkomensgrens is hoger.

Volgende artikel
Kan Zwitsal over datum gaan?