Waarom word ik niet zwanger? De gynaecoloog over vruchtbaarheidsonderzoek

Hoeveel procent van de vrouwen kan niet zwanger worden?

Gevraagd door: Gerrit Visser  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (57 stemmen)

Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is zowel de man als de vrouw onvruchtbaar. Bij 10% van de koppels is de oorzaak van de onvruchtbaarheid onbekend (we hebben het dan over idiopathische onvruchtbaarheid).

Hoeveel mensen kunnen niet zwanger worden?

In normale omstandigheden hebben koppels tussen de 20 en 35 jaar zo'n 20 à 25 procent kans per cyclus om spontaan zwanger te worden. Na 6 maanden proberen is ongeveer 50 procent zwanger. Na één jaar is dat 85 procent. 15 procent is dus na een jaar niet spontaan zwanger.

Hoeveel procent is de kans om zwanger te worden?

Van alle vrouwen die een kinderwens hebben en proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden zwanger en ruim 80% binnen een jaar. Na twee jaar is gemiddeld 90% zwanger. Na je 35e duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt.

Hoeveel procent van de vrouwen kan geen kind dragen?

Van de vrouwen die inmiddels 60 jaar zijn, is 11 procent kinderloos gebleven. Van de vrouwen die nu rond 45 jaar oud zijn, heeft 17 procent geen kinderen gekregen. Van de vrouwen die rond de 30 jaar zijn, verwacht 20 procent geen kinderen te zullen krijgen.

Kan een man volledig onvruchtbaar zijn?

Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe herken je onvruchtbaarheid man?

Bij onvruchtbare mannen is de kwaliteit van het sperma verminderd. Je spreekt van onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid als de vrouw na 1 tot 2 jaar actief proberen niet zwanger wordt. Bij 30 % van de stellen ligt de oorzaak bij de vrouw, bij 30 % bij de man en bij 30 % bij allebei.

Hoe kan een man onvruchtbaar zijn?

Bij de mannen ligt de belangrijkste oorzaak van onvruchtbaarheid in de kwaliteit van het sperma. Ofwel er worden niet genoeg zaadcellen geproduceerd (oligozoöspermie), ofwel zijn er helemaal geen zaadcellen (azoöspermie), wat de kans op bevruchting fors verkleint.

Hoeveel procent van de vrouwen heeft een kind?

Bij vrouwen die geboren zijn na 1950 en door hun vruchtbare periode heen zijn, ligt het gemiddelde kindertal tussen de 1,8 en 1,9. Het CBS verwacht dat de huidige generatie jonge vrouwen gemiddeld 1,8 kinderen zal krijgen. Als vrouwen kinderen kregen, waren dit er veelal twee: ruim 40 procent heeft twee kinderen.

Hoe groot is de kans op zwangerschap na 1 keer?

De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt. De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.

Kun je in 1 keer zwanger raken?

Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.

Hoe snel raak je zwanger na seks?

Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.

Hoeveel pogingen zwanger?

Het duurt langer als je ouder bent. 75% van de vrouwen van 38 jaar die regelmatig onbeschermd vrijen, wordt na drie jaar nog zwanger2. Één op de twee koppels probeert mogelijk zwanger te worden op de verkeerde dagen3.

Hoe groot is de kans op zwangerschap na onveilige seks?

Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.

Hoeveel keer per maand seks om zwanger te raken?

Ongeacht de dag van de cyclus of het moment van de ovulatie heb je het meest kans op bevruchting als je twee tot drie keer per week seks hebt. Elke dag of om de dag vrijen tijdens je vruchtbare periode vergroot dus je kans om zwanger te worden.

Hoeveel procent van de vrouwen is moeder?

Door deze ontwikkelingen heeft tegenwoordig een kleiner deel van de 25-jarige vrouwen al een of meer kinderen. Begin 2010 was bijna 19 procent van de 25-jarigen moeder, begin 2019 was dat ruim 14 procent. Bij 30-jarigen is dit verschil kleiner, bijna 49 procent was moeder in 2010, tegen ruim 47 procent begin 2019.

Hoeveel vrouwen blijven er ongewenst kinderloos?

T Twintig procent van de stellen blijft kinderloos, voor ongeveer de helft is dat ongewenst. Dat dit gepaard gaat met verdriet, weten de meeste mensen wel. Maar hoe groot de impact van een onvervulde kinderwens is, blijft nog vaak onbesproken. “Het is een pijn die je in je hele leven met je meedraagt.”

Welke leeftijd man onvruchtbaar?

Bij mannen heeft de leeftijd veel minder invloed op de vruchtbaarheid dan bij vrouwen. Mannen kunnen vaak tot op hoge leeftijd kinderen verwekken. De kwaliteit van het sperma lijkt bij oudere mannen wel minder te worden. Vanaf 45 jaar worden de zaadcellen namelijk minder beweeglijk en de zaadlozingen kleiner.

Kan je zomaar onvruchtbaar worden?

Verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Bij 30% van de koppels ligt de oorzaak bij de man, bij 30% bij de vrouw en bij 30% bij de combinatie van beide partners. In de overige gevallen wordt geen oorzaak gevonden, er is dan sprake van onbegrepen onvruchtbaarheid.

Hoeveel procent van mannen is onvruchtbaar?

Onvruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen. Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is zowel de man als de vrouw onvruchtbaar.

Hoe lang kan een man vruchtbaar zijn?

Tussen 35 en 40 wordt ze met de helft minder vruchtbaar, tussen 40 en 45 heeft ze nog maar een kans op vier om zwanger te worden. Mannen kennen een fertiliteitspiek op 28 en blijven in principe potent na hun 45ste. Wanneer het onmogelijk wordt om zijn levensgezellin te bezwangeren verschilt van man tot man.

Kan je zwanger worden als je na de seks plast?

Plassen na het vrijen of het sperma 'eruit wassen' heeft geen effect. Wanneer de zaadcellen terecht zijn gekomen in de vagina, zwemmen ze naar de baarmoeder en eileiders – naar het toilet gaan of jezelf wassen zal de zaadcellen er dus niet uitspoelen.

Kan je zwanger worden als je je vingert?

Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.

Waarom extra vruchtbaar na zwangerschap?

Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je weer seks hebben omdat je baarmoeder dan weer hersteld is en het bloedverlies is gestopt. Je kunt dan wel weer voor het eerst menstrueren en dus ben je weer vruchtbaar. 4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden.

Volgende artikel
Welke leeftijd baby tijgeren?