Thuisbevalling vs Ziekenhuisbevalling | Wat is veilig | Voordelen & Nadelen | Keuzestress

Hoeveel procent bevallingen in ziekenhuis?

Gevraagd door: kand. Sanne Avci LLM  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (9 stemmen)

De meeste kinderen worden in het ziekenhuis geboren: gemiddeld drie kwart van de bevallingen. Een kwart vindt thuis plaats, 0,5 procent elders, bijvoorbeeld in een geboortehotel of in de auto op weg naar het ziekenhuis.

Hoeveel procent van de vrouwen bevalt in het ziekenhuis?

In het onderzoek van Eenvandaag in samenwerking met Ouders van Nu (2021) bevalt 21 procent van de vrouwen thuis, 21 procent bevalt in een geboortecentrum, geboortehotel of poliklinisch. 58 procent van de vrouwen bevalt met een medische noodzaak in het ziekenhuis.

Hoeveel procent eerste bevalling ziekenhuis?

Vier op de tien zwangere vrouwen wordt al tijdens de zwangerschap naar het ziekenhuis verwezen. De rest van de vrouwen begint aan een eerstelijnsbevalling. Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties.

Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigen in ziekenhuis?

Ongeveer 23% van alle zwangere vrouwen in Nederland bevalt thuis. Zo'n 50% van alle thuisbevallingen van een eerste kind, eindigt alsnog in het ziekenhuis.

Hoeveel mensen zijn er aanwezig bij een bevalling?

Een normale bevalling

De volgende personen zijn aanwezig bij de bevalling: je gynaecoloog en eventueel zijn arts-assistent, een vroedvrouw verbonden aan het ziekenhuis of je partner of een ander persoon. Na de bevalling of de dag nadien wordt je baby onderzocht door een kinderarts.

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel mensen mogen bij bevalling zijn in ziekenhuis?

Wie bij de bevalling aanwezig moet zijn, bepaalt u zelf. Voor de rust en ook voor de voortgang van de bevalling is het beter het aantal mensen bij de bevalling te beperken tot maximaal twee; in de meeste gevallen de partner en soms nog een extra persoon.

Hoe vaak gaat een bevalling fout?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Hoelang mag je niet seksen na bevalling?

Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.

Hoe heftig is een bevalling?

Naarmate de bevalling vordert zullen de weeën steeds sneller op elkaar komen: om de 4 tot 5 minuten, en later om de 2 tot 3 minuten. Ze worden ook steeds pijnlijker, alhoewel veel vrouwen er nog goed mee overweg kunnen gaan met de juiste ademhalingstechnieken.

Hoeveel procent geeft over tijdens bevalling?

Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 85 procent van alle zwangeren last heeft van misselijkheid; ruim de helft daarvan heeft tevens last van braken. Soms wordt het braken zo erg dat er ook andere lichamelijk klachten ontstaan. In de medische wereld wordt dan van Hyperemesis Gravidarum gesproken.

Hoelang gemiddeld persen bevalling?

Je lichaam perst mee als er een wee komt. De baarmoeder maakt golvende bewegingen. Bij je eerst kind duur de uitdrijving gemiddeld 45 minuten, maar soms ook ruim 1,5 uur. Bij je tweede of volgende kind verloopt de uitdrijving meestal veel sneller, gemiddeld 20 minuten.

Hoe lang pers je gemiddeld bij een bevalling?

Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur. Ben je al eens bevallen dan duurt het gemiddeld 15 minuten, maar soms is ook 1 perswee al genoeg.

Doet een inleiding meer pijn?

Er zijn wat verschillen tussen een natuurlijke en een ingeleide bevalling. Vaak is de ingeleide bevalling een stuk heviger en pijnlijker. Maar de pijn en intensiteit hangt wel weer af van de reactie op het hormoon dat wordt toegediend, waardoor de reactie op de weeën voor iedereen anders is.

Kan iedere vrouw een bevalling aan?

"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".

Doet het pijn om te bevallen?

Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen.

Hoeveel procent van de bevallingen wordt ingeleid?

In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip! Dit blijkt uit een internationaal studie in 13 landen van de afdeling Midwifery Science van Amsterdam UMC.

Wat is beter thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Sommige vrouwen hebben een duidelijke voorkeur voor een ziekenhuisbevalling om soms uiteenlopende redenen, maar veiligheid en de aanwezigheid van voorzieningen zijn vaak het belangrijkste. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat een thuisbevalling niet gevaarlijker is dan een bevalling in het ziekenhuis.

Hoeveel procent bevalt zonder pijnbestrijding?

Ongeveer de helft (53 procent) van de vrouwen die hun bevalling als (heel) zwaar hebben ervaren, hebben gebruik gemaakt van een vorm van pijnbestrijding. Bij vrouwen die de bevalling niet of niet zo zwaar vonden, is dat ongeveer een kwart (24 procent).

Hoeveel nachten in ziekenhuis na bevalling?

Wanneer je een normale bevalling achter de rug hebt, blijf je 3 nachten in het ziekenhuis. Indien je graag vroeger naar huis gaat, is dit mogelijk in samenspraak met de pediater en gynaecoloog. Wanneer je een geplande keizersnede hebt gehad blijf je ook 3 nachten (4 nachten bij een ongeplande keizersnede).

Wat is de grootste bevalling?

In Pretoria, Zuid-Afrika, is een vrouw bevallen van een tienling. Dat zijn er twee meer dan vooraf te zien waren op de echo. Ze verovert daarmee waarschijnlijk een plekje in het Guinness Book of Records.

Hoe vaak gaan thuisbevallingen mis?

Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde. In andere landen is dat percentage veel lager. In de jaren 90 van de vorige eeuw lag het percentage thuisbevallingen in ons land nog stukken hoger, op zo'n 35 procent.

Hoeveel procent van de vrouwen bevalt met ruggenprik?

Tijdens de bijna 840.000 bevallingen die tussen 2015 en 2020 plaatsvonden in Nederland, koos 20,1 procent van de vrouwen voor een ruggenprik. Dit is een stijging ten opzichte van 2010, toen dit op ongeveer 16 procent lag.

Hoeveel procent van de vrouwen bevalt na 40 weken?

Ruim 75% van de zwangere vrouwen bevalt vlak voor of vlak na de uitgerekende datum. Na 42 weken is 6 tot 9% van de zwangere nog niet bevallen. Officieel ben je pas over tijd na 42 weken zwangerschap. Beval je tussen de 37 en 42 weken zwangerschap dan is dat heel normaal en mag je gewoon thuis bevallen.

Hoeveel procent van de vrouwen bevalt na 41 weken?

Op basis van de landelijke perined cijfers van 2018 blijkt 16,5% van de vrouwen tussen 41 en 42 weken zwangerschap te bevallen en 1,2% na 42 weken zwangerschap.

Wat is het pijnlijkste aan een bevalling?

Vooral in de midden- en laatste fase is de pijn goed te voelen. In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af.

Vorige artikel
Wat is de gezondste frisdrank?