Hoeveel kraamzorg krijg je in 2022?

Gevraagd door: Fleur Yalçin  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (69 stemmen)

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

Hoeveel uur per dag krijg je kraamzorg?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.

Is kraamzorg verplicht 2022?

Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg.

Wat kost uitgestelde kraamzorg?

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt in 2022 € 4,70 per uur. Het is mogelijk om meer dan de geïndiceerde uren af te nemen. Deze extra uren kraamzorg worden niet vergoed en moet je zelf betalen. De kosten van een extra uur kraamzorg is tegen het afgesproken uurtarief van de zorgverzekeraar met ons.

Hoeveel kraamzorg krijg je vergoed?

Kraamzorg krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt minimaal 24 uur, en maximaal 80. Dit wordt meestal verdeeld over 8 dagen. Het kraamcentrum bepaalt het aantal uren met het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg .

Kraamzorg - de Zorgboog

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kraamzorg krijg je in 2021?

In de meeste gevallen, als alles goed gaat, heb je als je borstvoeding geeft recht op 49 uur kraamzorg. Geef je kunstvoeding? Dan heb je recht op 45 uur kraamzorg. Deze uren worden verdeeld over de eerste acht dagen na de geboorte.

Hoeveel kost kraamzorg gemiddeld?

Hoeveel je betaalt voor kraamhulp hangt af van je netto-inkomen. Meestal is dat maximaal 11 euro per uur. Veel ziekenfondsen betalen kraamhulp voor een groot stuk terug. CM, bijvoorbeeld, betaalt 5 euro per uur terug met een maximum van 150 euro (of 30 uur) per jaar.

Wat is uitgestelde kraamzorg?

Uitgestelde kraamzorg (of couveuse-nazorg) ontvang je als jij en je baby na de kraamperiode (8 dagen of later na de bevalling) thuiskomen uit het ziekenhuis, bijvoorbeeld na een verblijf in de couveuse. Deze zorg bestaat vooral uit voorlichting en advies geven.

Wat kost kraamzorg als je niet verzekerd bent?

Bij kraamzorg geldt er in bepaalde gevallen een eigen bijdrage: Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,70 euro per uur (2022). Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 19 euro per dag (voor het kind) en 19 euro per dag (voor de moeder).

Wat verdient een ZZP kraamverzorgster?

Met een contract van 24 uur per week kom je dan uit op ongeveer € 1.200,00 bruto (€ 1.080,00 netto) per maand. Ook dit bedrag kan wat wisselen.

Kan je kraamzorg weigeren?

Zorgweigering door cliënt. Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten.

Is kraamhulp nodig?

Als je bent bevallen, heb je tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Ook moeten jij en je partner aan de nieuwe situatie wennen. Daarom hebben kersverse ouders recht op kraamzorg.

Hoe lang kraamzorg na ziekenhuisopname?

Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of ziekenhuisopname krijg je kraamzorg. Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal uren dat de kraamzorgconsulent heeft geïndiceerd tijdens het kennismakingsgesprek.

Hoeveel uur kraamzorg thuis?

Wettelijk krijg je minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over maximaal 10 dagen.

Wie betaald de kraamzorg?

Kosten van kraamzorg

Het geeft jou en je kindje een goede start. Het aantal uur kraamzorg waarop je recht hebt, krijg je dan ook vergoed vanuit de basisverzekering. Wel betaal je een eigen bijdrage.

Heeft iedereen recht op kraamzorg?

Iedereen die in Nederland een kind krijgt, heeft recht op kraamzorg. Hoeveel uren dat zijn, hangt af van een aantal factoren. Na je inschrijving stellen we vast hoeveel uur kraamzorg je nodig hebt. Dit is een indicatie op basis van jouw persoonlijke situatie.

Wat is verlengde kraamzorg?

Wanneer u of uw baby na de officiële kraamtijd nog niet voldoende zijn hersteld en er een medische noodzaak is vastgesteld, is er vergoeding voor verlengde kraamzorg. De verlengde kraamzorg moet aansluiten op de reguliere kraamzorg of het ziekenhuisontslag (maximaal tien dagen na de bevalling).

Hoeveel uur couveuse nazorg?

Wat krijgt u vergoed voor couveuse nazorg? Couveuse nazorg krijgt u nadat u thuiskomt uit het ziekenhuis. We vergoeden maximaal 12 uur nazorg uit een aantal aanvullende verzekeringen. Deze nazorg is niet hetzelfde als normale kraamzorg, waarbij de kraamhulp ook huishoudelijke taken uitvoert.

Hoeveel uren kraamzorg na keizersnede?

Kun je jezelf fysiek nog niet redden, bijvoorbeeld na een keizersnede, dan kun je maximaal 10 uur extra kraamzorg krijgen (2 uur per dag). Ook dit wordt in overleg met de verloskundige bepaald.

Wat kan je vragen aan kraamhulp?

Veelgestelde vragen kraamtijd
  • Wat doet mijn kraamverzorgende allemaal? ...
  • Biedt mijn kraamverzorgende ook ondersteuning bij borstvoeding? ...
  • Als de kraamverzorgende naar huis is, kan ik jullie dan nog bellen met mijn vragen? ...
  • Hoe maak ik het babybedje veilig op? ...
  • Mijn baby huilt en ik wil graag slapen, wat kan ik doen?

Wat kun je verwachten van de kraam?

De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby.

Waarom is kraamzorg belangrijk?

De kraamverzorgende, vroeger ook wel kraamverzorgster genoemd, is je steun en toeverlaat in de kraamperiode. De kraamverzorgende geeft voorlichting en houdt je gezondheid en herstel nauwlettend in de gaten. Dankzij kraamzorg kan je sneller herstellen van je bevalling en met meer zelfvertrouwen genieten van je baby.

Is kraamzorg verplicht Belgie?

Je bent niet verplicht om kraamzorg te nemen. Hou enkel in je achterhoofd dat het een welgekomen hulp kan zijn.

Hoeveel kraamverzorgenden in Nederland?

Om al deze gezinnen van volledige zorg te voorzien hebben we ongeveer 11.000 kraamverzorgenden nodig, maar we hebben in Nederland op dit moment 9.000 kraamverzorgenden.

Hoeveel uur kraamzorg Zilveren Kruis?

Voor ligdagen in een geboorte- of kraamcentrum wordt maximaal 8 uur kraamzorg per ligdag in rekening gebracht. Hiervoor geldt ook een wettelijke eigen bijdrage van € 4,70 per uur. U heeft recht op maximaal 4 ligdagen.