Ik maakte zelf een uitstrijkje: zelftest bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker | Vera Camilla

Hoeveel kost uitstrijkje huisarts?

Gevraagd door: Adam van Dam  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (37 stemmen)

Het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is gratis.

Kan je een uitstrijkje laten nemen bij de huisarts?

Je kan namelijk zowel bij de gynaecoloog als de eigen huisarts terecht voor een uitstrijkje.

Hoeveel kost uitstrijkje gynaecoloog?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.

Kan je zelf een uitstrijkje aanvragen?

Hoe krijg ik een zelfafnameset? Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud krijgen automatisch iedere 5 jaar een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. U kunt dan ook een zelfafnameset aanvragen. Bijvoorbeeld als u het vervelend vindt om een uitstrijkje te laten maken.

Hoe lang duurt uitslag uitstrijkje bij huisarts?

2 weken na het onderzoek krijg je een brief met de uitslag.

19 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kost HPV test?

Hoewel de HPV-test beter is in het opsporen van deze kanker, wordt die test niet terugbetaald (tenzij er eerst een cytologietest werd gedaan die afwijkingen vertoont). Je zult er daarom zelf een rekening voor ontvangen tussen de 10 en 50 euro (het labo bepaalt zelf de exacte prijs).

Hoe vaak moet je een uitstrijkje laten nemen?

Wanneer is een uitstrijkje nodig? We raden alle vrouwen tussen de 25 en 64 jaar aan om iedere drie jaar een uitstrijkje te laten nemen bij de huisarts of gynaecoloog.

Welke leeftijd laatste uitstrijkje?

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar.

Hoe lang duurt het voordat uitslag van een uitstrijkje bekend?

Bevolkingsonderzoek Nederland stuurt u binnen tien werkdagen een brief met de uitslag.

Kan ik nog seks hebben met HPV?

Wel seks hebben. De ander kan ze dan ook krijgen. Maar weet wel: ze zijn niet gevaarlijk. Gebruik een condoom om de kans dat je ze krijgt of doorgeeft kleiner te maken.

Wat zijn de symptomen van HPV?

Wat zijn de symptomen van HPV?
  • Wratten op je piemel, vagina of kont (anus). Lees meer over genitale wratten.
  • Bloed uit je vagina, bijvoorbeeld na seks. Het kan baarmoederhalskanker zijn. Maar meestal is het een andere soa. Of iets anders ongevaarlijks.

Kan je HPV krijgen met vaste partner?

HPV komt veel voor. De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij het ook krijgen. Ook als je je hele leven met 1 persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.

Wat betekent pap 3 bij uitstrijkje?

Pap 3a: Er zijn licht afwijkende cellen te zien. Het is verstandig om voor verder onderzoek naar de gynaecoloog te gaan. Bij de helft van de vrouwen is een behandeling nodig. Pap 3b: Er zijn meer afwijkende cellen te zien.

Kan je HPV virus krijgen zonder seksueel contact?

HPV krijg je door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Ook door het aanraken van de penis of vagina en door orale seks kun je HPV krijgen. HPV is heel besmettelijk en geeft meestal geen klachten, daarom kan iemand met HPV zonder dat de persoon het weet iemand anders gemakkelijk besmetten.

Hoe te ontspannen tijdens uitstrijkje?

Om meer te ontspannen kunt u een paar dingen doen: Ga van tevoren naar de wc. Een volle blaas en darm kunnen tijdens het onderzoek een vervelend gevoel geven. Probeer vooral uw buik en bekkenbodemspieren te ontspannen.

Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?

“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Waarom krijg ik geen oproep voor uitstrijkje?

Het tijdelijk stoppen houdt in dat sinds 16 maart 2020 geen nieuwe uitnodigingen meer worden verstuurd voor de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker.

Waarom uitstrijkje pas vanaf 30 jaar?

Bijna altijd ruimt het lichaam dit HPV en de afwijkende cellen zelf op. Een te grote groep mensen zou onterecht behandeld worden of zich onnodig ongerust maken. Daarom ontvangen vrouwen in Nederland pas vanaf hun 30e jaar een uitnodiging.

Hoeveel tijd tussen 2 uitstrijkjes?

Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen via het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker eenmaal in de vijf jaar een oproep om een uitstrijkje bij de huisarts te laten maken, omdat dan het risico op het ontwikkelen van een voorstadium van baarmoederhalskanker het grootst is.

Hoe vraag je een uitstrijkje aan?

Voor een uitstrijkje gaat u naar de huisartsenpraktijk. Een uitstrijkje test op HPV en - als HPV gevonden wordt - ook meteen op afwijkende cellen. Als er HPV is gevonden met de zelfafnameset, ontvangt u alsnog een uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk.

Hoeveel vrouwen laten uitstrijkje maken?

Van alle vrouwen vanaf 16 jaar heeft ruim 52 procent in de afgelopen vijf jaar een cervixuitstrijkje laten maken. Bijna een kwart gaf aan dat ze dit langer dan vijf jaar geleden hebben laten doen. Ruim 2 op de 10 vrouwen van 16 jaar of ouder heeft nog nooit een uitstrijkje laten maken.

Waarom doet uitstrijkje pijn?

Is een uitstrijkje pijnlijk? Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten. Sommige vrouwen vinden het uitstrijkje vervelend, maar het doet meestal geen pijn. Door het aanraken van de baarmoedermond kun je na het onderzoek wat bloed verliezen.

Hoeveel uitstrijkjes per jaar?

Het bevolkingsonderzoek is 1 x per 5 jaar. Soms is het 1 x per 10 jaar. Dat hangt af van je leeftijd en de uitslag van je laatste uitstrijkje. Het duurt lang voordat cellen die anders zijn baarmoederhalskanker worden.

Kan een uitstrijkje als je ongesteld bent?

Als je ongesteld bent moet je het laten maken van een uitstrijkje uitstellen tot na de menstruatie. Door het bloed kunnen de cellen in het laboratorium niet goed onderzocht worden. Tijdens een zwangerschap is het laten maken van een uitstrijkje niet schadelijk.

Welke vitamine tegen HPV?

De studie toont aan dat verhoogde niveaus van vijf antioxidanten (albumine, vitamine A, vitamine B2, vitamine E en foliumzuur) significant geassocieerd waren met een lager risico op HR-HPV-infectie bij vrouwen.