Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Hoeveel koffie en thee mag je als je zwanger bent?

Gevraagd door: bacc. Leon van de Velde  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (36 stemmen)

Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.

Hoeveel kopjes thee zwanger?

Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen. Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.

Welke thee mag je onbeperkt tijdens zwangerschap?

Witte thee bevat minder cafeïne dan groene en zwarte thee en daarom mag je dagelijks gerust één of twee kopjes witte thee drinken. Kruidenthee en rooibos bevatten geen cafeïne, deze theesoorten mag je dus onbeperkt drinken.

Kan koffie miskraam veroorzaken?

Volgens wetenschappers in dienst van de Amerikaanse zorgverzekeraar Kaiser Permanente verdubbelt de kans op een miskraam als vrouwen minimaal twee kopjes koffie per dag drinken. Dat is gebleken uit een onderzoek onder 1000 zwangeren, gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Welke thee niet als je zwanger bent?

Denk aan kamillethee, rozenbottelthee, muntthee en rooibosthee. Zoethoutthee, venkelthee en anijsthee zijn hierop een uitzondering. Van deze soorten thee kan je beter niet te veel drinken tijdens je zwangerschap. Zoethoutthee en sterrenmix zorgen ervoor dat je bloeddruk hoger wordt.

34 gerelateerde vragen gevonden

Welke thee kun je onbeperkt drinken?

Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.

Welke thee goed voor baarmoeder?

Deze thee is aan te raden tijdens je zwangerschap:
 • Framboosblad. Dit blad bevat veel vitaminen en mineralen en versterkt de baarmoeder. ...
 • Brandnetel. Dit kruid bevat veel calcium, ijzer, vitamine C en betacaroteen en stimuleert de nieren. ...
 • Gember. ...
 • Kamille. ...
 • Rooibos.

Kan koffie kwaad tijdens de zwangerschap?

Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.

Hoe slecht is koffie tijdens zwangerschap?

De meeste artsen raden zwangere vrouwen aan zich te beperken tot 200 mg cafeïne per dag. Afhankelijk van welke koffie je drinkt, is dit ongeveer een tot drie kopjes per dag. Nog beter is om tijdens je zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft helemaal geen cafeïne te nuttigen. Cafeïne zit in meer dan alleen koffie.

Waarom is koffie slecht zwanger?

Uit onderzoek blijkt dat cafeïne door de placenta gaat en je baby kan beïnvloeden. Het kan namelijk zorgen voor: Een lager geboortegewicht. Over het algemeen lijken baby's van moeders die meer koffie hebben gedronken tijdens de zwangerschap een lager geboortegewicht te hebben dan gemiddeld.

Welke thee is goed voor hoge bloeddruk?

Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.

Wat is het beste om te drinken als je zwanger bent?

Het is beter om enkel water te drinken en geen frisdrank. Heb je toch af en toe zin in iets zoets of een smaakje, dan kan je ook kiezen voor flesjes water die worden verkocht met een smaakje, of losse smaakmakers die je kunt toevoegen aan je water, waar geen suiker in zit.

Welke thee zwanger worden?

Of groene thee nog de kans vergroot is niet bekend. In Japan en omgeving wordt deze namelijk beschouwd als een belangrijk middel om de kans op zwangerschap te vergroten. Elizabeth Hatch voegt eraan toe: 'Ik denk dat het drinken van twee of drie koppen thee per dag goed is voor iedereen die in verwachting wil raken.

Hoeveel gemberthee zwanger?

Dagelijks 1000 mg tot 1500 mg gember als je zwanger bent, kan helpen bij het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid en zwangerschapsbraken. Je kan dit nemen uit capsules zodat je precies weet hoeveel je binnenkrijgt. Ook verse gemberthee kan verlichting bieden voor je maag- en darmstelsel.

Wat voel je als je 4 weken zwanger bent?

Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.

Hoeveel koffie per dag zwanger worden?

Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, drink je best maximaal vier tassen koffie of maximaal 0,5 liter koffie per dag. Dit komt overeen met maximaal 300 mg cafeïne per dag.

Wie drinkt koffie tijdens zwangerschap?

"Zo kunnen sportieve vrouwen die niet roken en weinig alcohol drinken, best koffie drinken. Dat ligt heel erg aan de levensstijl van iedere vrouw." Gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenziekenhuis. Wel blijft zijn advies aan zwangere vrouwen om cafeïnehoudende producten sterk te beperken.

Hoeveel cola Zero tijdens zwangerschap?

Ja, dat kan. Het Voedingscentrum adviseert wel om niet teveel producten die cafeïne bevatten in te nemen wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft en dit te beperken tot 300 mg cafeïne per dag.

Wat mag je niet doen als je zwanger bent?

Waar kun je op hoofdlijnen op letten?
 • Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees.
 • Rauwe en gerookte vis.
 • Rauw ei.
 • Rauwe kiemgroente.
 • Zachte kaas gemaakt van rauwe melk.
 • Rauwe melk rechtstreeks van de boer.

Hoeveel is 200 mg caffeine?

Het advies is om niet meer dan 200 milligram (mg) cafeïne op een dag te nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Een kopje koffie van 125 milliliter bevat gemiddeld rond de 60 mg cafeïne, een kopje zwarte thee tegen de 30 mg en een kopje groene thee rond de 20 mg.

Welke kruiden zijn goed voor de baarmoeder?

Kruiden die de baarmoeder stimuleren

Denk hierbij aan venkel, anijs, komkommerkruid en Chinese engelwortel. In kleine hoeveelheden zijn ze waarschijnlijk niet schadelijk, maar veel vrouwen kiezen ervoor om deze kruiden niet te gebruiken tijdens hun zwangerschap.

Wat zit er in koude baarmoeder thee?

De koude baarmoeder thee is een onderdeel van de koude baarmoederkuur die uit 2 delen bestaat: Kruiden om thee van te trekken en kruiden om van onder mee te stomen.

Wat helpt tegen koude baarmoeder?

Externe warmte

Je krijgt letterlijk een koude baarmoeder als je het koud hebt. Vroeger waren ze nog niet zo gek, wat je namelijk nodig hebt is een kruik. Een ouderwetse warm water kruik is een echte musthave als je een kinderwens hebt.

Welke thee niet drinken bij hoge bloeddruk?

Kruidenthee verhoogt soms de bloeddruk

Kruidenthee zoals rooibos- en kamillethee is geen echte thee, omdat het niet van de theeplant komt. Kruidenthee telt daarom niet mee met de drie koppen zwarte thee en groene thee. Sommige kruidenthee's zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen zelfs de bloeddruk verhogen.

Welke thee is echte thee?

Niet alle theesoorten die je in het schap van de supermarkt of op de kaart van een restaurant vindt, zijn écht thee. Alleen de drankjes die getrokken worden van bladeren van de theeplant Camellia sinensis mogen zich officieel zo noemen. Zwarte thee, groene thee, gele thee en witte thee komen van deze plant.

Vorige artikel
Wat onthoudt een peuter?