wiegendood

Hoeveel kinderen sterven wiegendood?

Gevraagd door: dr.h.c. Xavi Bellemans  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (31 stemmen)

In Nederland sterven ongeveer 10 kinderen in het eerste levensjaar ten gevolge van wiegendood. Dit is de laagste incidentie in westerse landen.

Welke leeftijd meeste kans op wiegendood?

De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.

Hoe groot kans wiegendood?

Hoewel er een klein risico bestaat (sinds 1984 is de incidentie van wiegendood in Nederland gedaald van 120 per 100.000 levendgeborenen naar 9 per 100.000 in 2004), kun je altijd maatregelen nemen die het risico op SIDS nog meer verlagen.

Wat zijn de oorzaken van wiegendood?

De oorzaak van het plotselinge overlijden is bij wiegendood per definitie onbekend. Wetenschappers vermoeden wel dat het om een nog onvoldoende ontwikkelde functie van het ademhalingscentrum in de hersenen zou kunnen gaan.

Hoe vaak komt wiegendood voor?

Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de symptomen van wiegendood?

Het treedt op tijdens de slaap, is pijnloos en gebeurt stil. Vaak vindt men braaksel terug rond het kind, maar dit is meestal niet de doodsoorzaak. Wiegendood is niet erfelijk; een herhaling binnen dezelfde familie is erg zeldzaam. Het treedt vooral op voor de leeftijd van 6 maanden.

Welke factoren kunnen de kans op wiegendood verhogen?

Wat zijn risico's voor wiegendood? Wiegendood wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende risicofactoren. Wees als ouder steeds waakzaam. Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit.

Wat moet je doen bij wiegendood?

Tips ter voorkoming van wiegendood
  1. Leg de baby vanaf de geboorte in rugligging te slapen. ...
  2. Gebruik geen dekbed, kussens, slappe matrassen of hoofdbeschermers. ...
  3. Niet te warm. ...
  4. Ventileer de slaapkamer van je baby goed. ...
  5. Laat de baby niet bij jullie in bed slapen. ...
  6. Houd je baby vrij van rook. ...
  7. Speengebruik. ...
  8. Tweelingen niet in 1 bed.

Wat gebeurt er bij wiegendood?

Wiegendood is het plots en onverwacht overlijden van een kind dat ogenschijnlijk gezond was en bij wie geen lichamelijke afwijking kon worden vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.

Hoe lang mag een baby zonder eten?

Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.

Hoe voorkom ik dat mijn baby draait in bed?

Het moment van omrollen in bed kan uitgesteld worden door het gebruik van een babyslaapzak. Een babyslaapzak maakt het moeilijker om naar de buik te draaien. Daarnaast kun je een dunne deken en een laken gebruiken en deze strak instoppen.

Hoe lang moet een pasgeboren baby een mutsje op?

Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen. Als je baby begint te zweten of oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen.

Kan je dood aan slaapapneu?

Plotseling overlijden

Hoe beangstigend het ook kan klinken, plotseling overlijden is een reële "bijwerking" van slaapapneu. Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu.

Wat is het begrip wiegendood?

Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd een baby aan wiegendood.

Welke kinderen lopen risico op wiegendood?

Uit cijfers blijkt dat wiegendood meer voorkomt bij jongetjes dan bij meisjes, en vooral baby's treft die te vroeg geboren zijn of een heel laag geboortegewicht hadden. Daarnaast lopen meerlingen meer kans, en behoren ook kindjes van heel jonge mama's en broertjes of zusjes van wiegendoodkindjes tot de risicogroep.

Wat is Rebreathing?

Naast warmtestuwing zijn rebreathing en uitwendige adembelemmering belangrijke risicofactoren voor wiegendood. Rebreathing treedt op wanneer het gezicht van een kind zo wordt bedekt dat de mond en neus tegen volumineus materiaal aan komen te liggen, en het kind daarin uitademt.

Welke kinderen worden er getest op wiegendood?

Wanneer uw arts bepaalde afwijkingen of problemen vermoedt die kunnen wijzen op een verhoogd risico op wiegendood, zoals bv. bij kinderen die zeer moeilijk wakker worden, ongewoon zweten tijdens de slaap (zonder aanwijsbare reden), luidruchtig ademen of snurken zonder aanwezigheid van enige infectie, ademlast...

Wat stelt de huisarts of kinderarts voor bij baby's met een verhoogd risico op wiegendood?

Om vast te stellen of uw kind een verhoogd risico op wiegendood heeft, doen we eerst een oogbolcompressie en een hartonderzoek. Daarna volgt een slaaponderzoek.

Kun je herstellen van slaapapneu?

De behandeling van OSAS heeft als doel het helemaal wegnemen of sterk verminderen van de klachten van slaperigheid of vermoeidheid overdag en de apneus tijdens het slapen. Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de ernst van de OSAS.

Is apneu ernstig?

Meer over apneu

Ernstig apneu kan zorgen voor hoge bloeddruk, beroerte, hartaanval, impotentie en overmatige slaperigheid overdag. Mensen met slaapapneu syndroom die 15 ademstops of meer per uur hebben, mogen geen autorijden tot ze voldoende behandeld zijn en het aantal ademstops minder is dan 15 per uur.

Wat gebeurt er als je slaapapneu niet behandeld?

De gevolgen van slaapapneu

Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.

Hoe lang baby s nachts muts op?

Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.

Hoe lang moet een baby na de geboorte binnen blijven?

Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby. Zo geef je jouw bekken, vagina en hele lichaam ook de kans om te herstellen. Pak je te snel de draad weer op, dan kan het zijn dat je meer gaat vloeien of last krijgt van postnatale depletie.

Waarom geen mutsje na geboorte?

In het beste geval kan je baby net na je bevalling gezellig bij jou liggen. Huidcontact geeft dan meestal voldoende warmte, en bovendien kan je de geur van je baby extra goed in je opnemen als hij geen mutsje draagt. Dat is niet alleen fijn, maar die geur helpt ook bij het vormen van de band tussen jou en je kindje.

Wat als baby rolt in bed?

De juiste slaapspullen kunnen ook voorkomen dat je baby omrolt. Baby's rollen soms op hun buik in hun slaap, maar dit kun je minimaliseren met een babyslaapzak. Slaapzakken houden je baby lekker warm en beperken de bewegingsvrijheid van je baby, maar niet teveel.

Vorige artikel
Hoe zwaar kind 38 weken?