Overgang - Wat is het en hoe kom je erdoor heen?

Hoeveel kilo kom je aan in de overgang?

Gevraagd door: ds. Stef Gruijl  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (2 stemmen)

Kun je afvallen door de overgang? Gemiddeld genomen komen de meeste vrouwen zo'n vijf tot tien kilo aan tijdens deze periode. Vanzelf afvallen tijdens de overgang is slechts weggelegd voor de minderheid van de vrouwen, maar het kan. Je hormonen kelderen namelijk niet in 1 rechte lijn naar beneden.

Kan je weer afvallen na de overgang?

Je kunt afvallen na de overgang door een gezond dieet te volgen, maar ook door je levensstijl aan te passen. Hoe verleidelijk het soms ook klinkt, volg vooral geen dieet waarbij je een stuk minder calorieën gaat eten dan je nodig hebt.

Waarom krijg je een dikke buik in de overgang?

Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen.

Waarom val ik niet af in de overgang?

Als je in de overgang komt, maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Je lichaam gaat compenseren als de natuurlijke voorraad minder wordt met als gevolg dat er extra vetcellen aangemaakt worden. En dan heb je nog testosteron dat ook minder wordt aangemaakt. Als dat daalt neemt je spiermassa af en de vetmassa toe.

Hoe krijg je de overgang kilo's eraf?

7 tips om af te vallen na en tijdens de overgang
  1. Eet gezond en biologisch. Gezond eten is natuurlijk heel je leven belangrijk, maar des te meer in deze periode. ...
  2. Eet meer vetten en minder suiker. ...
  3. Doe krachttraining. ...
  4. Sport buiten. ...
  5. Neem een koude douche. ...
  6. Train je positieve mindset. ...
  7. Ontstress.

39 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen tegen gewichtstoename in de overgang?

Tips voor een gezond gewicht in de overgang
  1. Voorkomen is beter dan genezen. Voorkomen is beter dan genezen: weeg je regelmatig om te zien of je gewicht verandert. ...
  2. Beweeg! Te weinig beweging kan makkelijk leiden tot gewichtstoename. ...
  3. Eet minder suiker. ...
  4. Eet minder snelle koolhydraten. ...
  5. Eet meer goede vetten. ...
  6. Vermijd diëten!

Hoe weet je hoe ver je in de overgang bent?

De overgang is een aantal jaren rondom uw laatste ongesteldheid. U merkt dat er meer of minder tijd komt tussen uw ongesteldheid. Ook kunt u erger ongesteld worden met meer bloedverlies. U kunt het opeens heel warm krijgen en zweten.

Hoe lang zit je in de overgang?

Begin en duur

De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in vijf jaar voor de laatste menstruatie tot twee à drie jaar erna.

Waarom verandert je figuur in de overgang?

Oestrogeen zorgt namelijk voor de typische ronde vormen van vrouwen, vooral rond de dijen en billen. Omdat je lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt, verandert de verdeling van de opslag van vet: je billen en dijen worden slanker en je buik, taille en borsten voller.

Hoe verlies je buikvet in de overgang?

Volgens Cindy Dunon, menopauzeconsulente en gezondheidscoach, zijn de belangrijkste principes om buikvet te verliezen tijdens de menopauze zijn gezond eten en blijven bewegen. Het heeft geen zin om streng te beginnen diëten, want dat houd je moeilijk vol en de kilo's kunnen er weer aanvliegen als je het dieet loslaat.

Hoe afvallen als je 50 bent?

10 praktische tips voor afvallen boven de 50
  1. Een week bijhouden wat je eet en drinkt. ...
  2. Vooraf een 'genietmomentjes-plan' maken. ...
  3. Kijken hoe je op een makkelijke manier meer kunt bewegen. ...
  4. Voldoende drinken. ...
  5. Gezondere soorten vlees(vervangers) kiezen. ...
  6. Zo vaak mogelijk gaan voor gezond broodbeleg. ...
  7. Gezonde tussendoortjes nemen.

Hoeveel brood moet een vrouw 50 plus per dag eten?

Wat is het voedingsadvies voor brood? Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën.

Welk dieet helpt in de overgang?

Overgangsklachten verminderen met groente en fruit

In een interventieonderzoek van een jaar bij meer dan 17.000 vrouwen in de overgang werd deze stelling bewezen. Van de onderzochte vrouwen ervoeren degenen die meer groenten en fruit aten een vermindering van 19% in opvliegers in vergelijking met de controlegroep.

Heb je na de overgang nog zin in seks?

Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.

Wat zijn de 8 overgangsklachten?

Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.

Welke vitamines heb je nodig in de overgang?

Vitaminen en de overgang: wat heb je nodig?
  • Omega 3 vetzuren.
  • Vitamine D. Vitamine D haal je uit zonlicht, vette vis, eieren en boter en draagt bij aan het op niveau houden van je botmassa én botontkalking tegen te gaan. ...
  • Calcium. Zoals gezegd, maakt de overgang het de botten niet makkelijk. ...
  • Vitamine C. ...
  • Tip tegen opvliegers.

Hoe test je op overgang?

Zelftest kan bepalen of je in de menopauze bent

Bij zowel de zelftest als de bloedtest wordt de hoeveelheid Follikelstimulerend hormoon (FSH) gecontroleerd. In aanloop naar de menopauze stijgt dat hormoon immers. Het FSH stimuleert in de hypofyse de productie van oestrogeen, dat zorgt voor de rijping van de eicellen.

Kan de huisarts zien of je in de overgang bent?

De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.

Hoe voelt een vrouw zich in de overgang?

Onderzoek heeft aangetoond dat 80% te maken krijgt van overgangsklachten. Vooral stemmingswisselingen, slecht slapen, lusteloosheid en opvliegers zijn vaak hele vervelende klachten. Deze worden vaak niet openlijk besproken maar hebben wel degelijk effect op je relatie.

Welke fases zijn er bij de overgang?

De overgang bestaat uit 4 fasen:
  • Premenopauze; Dit is de fase voorafgaand aan de menopauze, waarin de hormoonhuishouding verandert. ...
  • Perimenopauze; Dit is de fase rondom de menopauze. ...
  • Menopauze; Dit is de fase waarin de laatste menstruatie voorkomt. ...
  • Postmenopauze; Dit is de fase na de menopauze.

Wat heeft een vrouw in de overgang nodig?

Gezond eten en voldoende bewegen helpen om overgangsklachten te verminderen en zijn ook daarna cruciaal. Want met de overgang neemt de kans op osteoporose en hart en vaatziekten flink toe. Weinig vrouwen ervaren de overgang als een rustig en geleidelijk proces.

Welke sport in de overgang?

Bij belast bewegen wordt de aanmaak van botcellen gestimuleerd. Voorbeelden van belast bewegen zijn pittig doorwandelen, pilates en yoga, skaten, fitness, dansen en hardlopen. Maar traplopen en zeker touwtje springen horen hier ook bij. En daar hoeft u de deur niet eens voor uit!

Welke thee is goed voor de overgang?

Beperk het gebruik van koffie en thee

Cafeïne kan tijdens de overgang zorgen voor extra opvliegers en nachtelijk zweten. Je kunt proberen of je klachten afnemen als je geen of minder koffie en thee drinkt. Of kies voor cafeïnevrije koffie en thee zonder cafeïne, zoals rooibosthee, gemberthee of kruidenthee.

Waarom crackers ipv brood?

Als je die minder brood wilt eten, kan je kiezen voor crackers. Vergeleken met een boterham bevat een cracker minder koolhydraten en minder kilocalorieën. Daardoor passen crackers in een energie- en koolhydraatbeperkt dieet. Het beste is het dan om te kiezen voor 100% volkoren crackers.