Who To Choose: OBGYN vs MIDWIFE | What is a MIDWIFE? What is an OBGYN?

Hoeveel keer komt een vroedvrouw?

Gevraagd door: Ravi de Haas  |  Laatste update: 11 december 2023
Score: 4.4/5 (11 stemmen)

Tijdens je zwangerschap kan je tot 12 keer een beroep doen op een controle of begeleiding door je vroedvrouw.

Hoe vaak komt vroedvrouw?

Tijdens de eerste 5 dagen na de geboorte kan de vroedvrouw elke dag langskomen. Daarna kan de vroedvrouw nog 7 keer op bezoek komen (en nog meer met een motivering of medisch attest).

Hoeveel sessies vroedvrouw?

Vanaf prille zwangerschap tot gesetteld gezin

Je hebt recht op maximaal 12 bezoekjes van de vroedvrouw. Tijdens de bevalling begeleidt de vroedvrouw je voor een zo vlot mogelijk en rustig verloop.

Hoe vaak bezoek verloskundige?

Van eens in de 4 weken tot elke week

In de eerste helft van je zwangerschap heb je meestal iedere 4 weken een afspraak met je verloskundige of gynaecoloog. Later iedere 2 of 3 weken en aan het eind van je zwangerschap iedere week. Soms krijg je meer of minder controles. Dat ligt eraan hoe het met jou en je baby gaat.

Hoeveel huisbezoeken vroedvrouw?

Na de geboorte

De eerste vijf dagen na je bevalling heb je recht op vijf opeenvolgende huisbezoeken. Tot een jaar na de geboorte heb je bijkomend recht op tien huisbezoeken door een vroedvrouw aan huis.

43 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het verschil tussen verloskundige en vroedvrouw?

De term verloskundige is wat moderner, maar doet precies hetzelfde als de vroedvrouw. Vroedvrouw betekent van oorsprong 'wijze vrouw', de wijze vrouw die je door de hele zwangerschap begeleid, net zoals een verloskundige.

Hoelang recht op vroedvrouw?

Hoelang heb je recht op kraamzorg? Je kunt genieten van kraamhulp van 1 maand voor tot 3 maanden na de bevalling. Vroedvrouwen kunnen bij jou langskomen tot een jaar na de geboorte van je kindje.

Hoe vaak komt verloskundige in Kraamweek?

Wanneer komt de verloskundige langs? Gemiddeld komen wij 3 keer langs voor een huisbezoek. Rond dag 8 komen wij langs om het kraambed af te sluiten. In sommige gevallen is verlenging van een kraambed wenselijk waarbij de kraamzorg tot en met dag 10 kan ondersteunen.

Hoe vaak moet je op controle als je zwanger bent?

Standaard komt u tijdens het eerste semester van de zwangerschap om de vier weken op controle (week 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks. Lees hieronder wat u tijdens deze zwangerschapscontrules kunt verwachten.

Wat doen ze bij 16 weken controle?

Tijdens deze controle hoor je het hartje van de baby! De verloskundige zal je bloeddruk meten en je buik controleren op de groei. Ze kan je ook het hartje van de baby laten horen. Verder is het goed om voor week 16 je aan te melden voor de kraamzorg.

Doet vroedvrouw een echo?

Controles en echografieën worden in het ziekenhuis uitgevoerd door een gynaecoloog (assistent of supervisor) of door de vroedvrouw.

Doet vroedvrouw echo?

Het verloop van een consultatie bij de vroedvrouw:

De intake gebeurt rond 8 à 9 weken zwangerschap, ter bevestiging van de zwangerschap. Het zwangerschapsdossier wordt aangemaakt en de vroedvrouw voert de echo uit. Bij een normaal verloop van de zwangerschap is een vaginaal onderzoek niet nodig.

Wat doet een vroedvrouw tijdens de zwangerschap?

De vroedvrouw benadert zwangerschap, bevalling en kraamperiode vanuit een holistische filosofie. Dit betekent dat zij naast de medische controles ook ruime aandacht besteedt aan de psychologische, emotionele en sociale aspecten van zwanger zijn, bevallen en van de kraamtijd.

Wie betaalt vroedvrouw?

Als de vroedvrouw geconventioneerd is dan worden de meeste kosten zelfs 100 % terugbetaald, volgens het derde-betalerssysteem (de vroedvrouw wordt rechtstreeks betaald door het ziekenfonds). Is ze niet geconventioneerd, dan krijg je 75 % terugbetaald van de bedragen die het RIZIV bepaald heeft.

Wat verdient een vroedvrouw netto?

3.100 euro bruto als starter

Een startende vroedvrouw verdient bijna 3.100 euro bruto. Als ik daar ook de toeslagen bij tel, rekening houdende met twee werkende weekends per maand en zeven late shiften, kom je op bijna 3.500 euro bruto uit. Dat komt neer op een goeie 2.200 euro netto per maand”, weet Reyns.

Hoeveel verdient een vroedvrouw per maand?

Per maand verdient de Vroedvrouw gemiddeld tussen de €2000,- en €4000,-. Dit is afhankelijk van de organisatie waar de Vroedvrouw werkt. Vroedvrouwen die in loondienst werken hebben daarnaast vaak recht op vakantietoeslag en onregelmatigheidstoeslag.

Hoeveel uur mag je werken als je zwanger bent?

U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.

Welke echo's zijn verplicht?

Als je zwanger bent heb je recht op een paar standaard echo's. Dat zijn de termijnecho, de 13-weken echo en de 20-weken echo. Als de verloskundige het vanwege medische redenen nodig vindt kan ze voorstellen om een aanvullende echo te doen. Dat zijn de vitaliteitsecho, de groei-echo en de liggingsecho.

Hoeveel weken zwanger stoppen met werken?

Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt.

Waarom 6 weken kraamvrouw?

Vaak is dit vier tot zes weken na de bevalling. Dit om infectiegevaar te voorkomen. Indien u borstvoeding geeft/kolft schrik er dan niet van dat u tijdens het vrijen melk kunt verliezen uit uw borsten.

Hoeveel kraamvisite per dag?

Geef een begin- en eindtijd aan, zodat de kraamvisite weet dat ze niet te lang moeten blijven. Stel bijvoorbeeld voor dat ze van 11.00 tot 11:45 langskomen. Plan niet te veel bezoek op een dag: maximaal één in de ochtend en één in de middag. Combineer eventueel twee afspraken van vrienden die elkaar kennen.

Hoe lang blijft verloskundige na bevalling?

Je kunt jouw eigen verloskundige de eerste 6 weken na de bevalling altijd telefonisch bereiken met verloskundige vragen. Na 6 weken is er nog een nacontrole op de praktijk van de verloskundige.

Hoe vaak komt kraamhulp?

De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 8.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen.

Wat mag een vroedvrouw allemaal doen?

De vroedvrouw stelt de diagnose van de zwangerschap, schrijft de noodzakelijke onderzoeken en geneesmiddelen voor, verricht de bevalling en verleent de zorg aan het pasgeboren kind en de moeder. Tijdens de zwangerschap en de bevalling spoort de vroedvrouw eventuele risico's bij moeder en/of kind op.

Is een vroedvrouw verplicht?

Een vroedvrouw is verplicht een permanente opleiding van 75 uur op 5 jaar te volgen. Het niet naleven van deze verplichting kan een intrekking van de beroepstitel als vroedvrouw tot gevolg hebben. Omwille van Covid-19 is er een vrijstelling van verplichting van permanente vorming voor 2020 en 2021. Lees meer.

Vorige artikel
Is fibroom kanker?