Uitstrijkje - Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?

Hoeveel keer controle gynaecoloog?

Gevraagd door: Ceylin Polat  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (7 stemmen)

Tijdens zwangerschapscontroles controleert de gynaecoloog uw gezondheid en die van uw baby. Standaard komt u tijdens het eerste semester van de zwangerschap om de vier weken op controle (week 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks.

Hoe vaak moet je op controle bij de gynaecoloog?

We raden aan om op uw 25 jaar een eerste uitstrijkje te laten nemen. Na het eerste uitstrijkje adviseren we om er iedere drie jaar een te laten nemen. (Tussentijds) bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na seks kunnen een reden zijn om een extra uitstrijkje te laten nemen.

Hoeveel echo's gynaecoloog?

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden.

Wat controleert de gynaecoloog?

De gynaecoloog onderzoekt u om uw organen te controleren en eventuele infecties of ziektes op te sporen. Zo'n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent.

Hoe vaak controle medische zwangerschap?

2.2 Hoe vaak controles? Een gebruikelijk schema van controles is elke vier weken in de eerste helft van de zwangerschap, gevolgd door een periode van controles elke drie weken en later elke twee weken. In de laatste weken wordt u wekelijks gecontroleerd.

17 gerelateerde vragen gevonden

Welke controles tijdens zwangerschap zijn allemaal?

Tijdens de zwangerschap kom je regelmatig op controle. Na aanvang zijn de vervolgcontroles bij 14-18-23-27-30-33-35-37-39 en 40 weken. We beantwoorden je vragen, meten de bloeddruk, controleren de groei van de baby en luisteren naar het hartje.

Hoelang werken in de zorg zwanger?

Eén week voor de vermoedelijke bevallingsdatum mag u niet meer gaan werken. De overige weken (prenataal) zwangerschapsverlof (maximaal 5 weken dus) mag u overdragen naar de (postnatale) bevallingsrust. Daardoor kan het postnatale verlof maximaal 14 weken bedragen.

Waar kijkt een gynaecoloog?

Tijdens het onderzoek kijkt de gynaecoloog met de spreider (eendenbek/speculum) in de vagina en naar de baarmoedermond. Ook voelt de gynaecoloog met één of twee vingers inwendig naar de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken.

Hoe voorbereiden op gynaecoloog?

Naast vragen over uw algemene gezondheid, stelt de gynaecoloog ook vragen over uw menstruatie en afscheiding. U kunt deze vragen vast voorbereiden. Ook helpt het als u een lijstje maakt met alles wat de gynaecoloog volgens u moet weten over uw klachten en een lijstje met alle vragen die u wilt stellen.

Kan je zonder verwijzing naar de gynaecoloog?

Ook zonder verwijzing kun u terecht voor gynaecologisch advies, maar dan zijn de kosten voor eigen rekening. Het bedrag is afhankelijk van de uitgebreidheid van het onderzoek.

Welke echo's zijn verplicht?

ECHO'S
  • Rond 8 weken de vitaliteitsecho.
  • Na 11 weken de termijnecho.
  • Tussen 12+3 en 14+3 weken de 13 wekenecho (ETSEO)
  • Tussen 18 en 21 weken de SEO (structureel echoscopisch onderzoek)
  • Rond 30 weken de groeiecho (op indicatie)
  • Rond 35 weken de liggings- of groeiecho (op indicatie)

Kun je het geslacht al zien op 12 weken?

Vanaf de 14de week van je zwangerschap is het mogelijk het geslacht van je baby te zien op een echografie, maar meestal zal je het pas zeker weten bij de tweede echo (tussen de 20ste en 24ste week van je zwangerschap).

Kunnen ze met 13 weken echo geslacht zien?

Bij de 13 wekenecho krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is. Ook als dit al wel zichtbaar zou zijn, is het landelijk afgesproken dat de echoscopiste hier nog geen uitspraken over mag doen.

Waarom om de 3 jaar een uitstrijkje nemen?

Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 25 tot en met 64 jaar. Daarom biedt de Vlaamse overheid vrouwen tussen 25 en 64 jaar aan om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich heel langzaam.

Hoe vaak is een uitstrijkje nodig?

Wanneer is een uitstrijkje nodig? We raden alle vrouwen tussen de 25 en 64 jaar aan om iedere drie jaar een uitstrijkje te laten nemen bij de huisarts of gynaecoloog.

Waarom geen uitstrijkje meer na 60 jaar?

Waarom geen bevolkingsonderzoek na je 60e? Boven de 60 jaar is de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt en daar klachten door krijgt klein. Het kan dan zijn dat je baarmoederhalskanker tijdens het bevolkingsonderzoek ontdekt waar je anders nooit last van gehad zou hebben.

Kun je naar de gynaecoloog als je ongesteld bent?

Als u ongesteld bent, kan in principe de afspraak gewoon doorgaan, mits u niet voor een uitstrijkje komt. Als u het zelf prettiger vindt, kunt u de afspraak verplaatsen.

Is de gynaecoloog vergoed?

Gynaecologie en de zorgverzekering

Wanneer u over een doorverwijzing vanuit de huisarts beschikt wordt gynaecologie vergoed door de basisverzekering, mits uw verzekeraar een overeenkomst heeft gesloten met de betreffende medisch specialist.

Doet gynaecoloog pijn?

Dit doet bijna nooit pijn. Zo kan de gynaecoloog de ligging en de grootte van de baarmoeder en de eierstokken beoordelen en bij klachten de pijnlijke plek onderzoeken. Na het gynaecologisch onderzoek wordt er eventueel nog een vaginale echografie gemaakt.

Hoe voelt de eendenbek?

Een eendenbek is geen eng ding. De meeste artsen maken 'm eerst warm met water en gooien er dan een flinke klodder glijmiddel op. Zo glijdt 'ie gemakkelijk naar binnen. Het voelt misschien een beetje onwennig en gek, maar als jij ontspant is er niks aan de hand.

Kun je eierstokken zien op echo?

Bij een gynaecologische echo wordt een afbeelding gemaakt van de baarmoeder en de eierstokken. De eileiders, heel dunne orgaantjes tussen de baarmoeder en de eierstokken, zijn met een echo meestal niet te zien en te beoordelen.

Hoe verloopt bezoek gynaecoloog?

Hoe verloopt een onderzoek bij de gynaecoloog?
  • De arts zal je vragen je onderlichaam te ontkleden.
  • Je kan je bovenkleding aanhouden. ...
  • Je gaat zitten op een gynaecologische tafel, en plaatst elk been in één van de voorziene steunen.
  • De arts kijkt eerst naar de uitwendige geslachtorganen.
  • Dan doet de arts handschoenen aan.

Hoeveel pauze bij 8 uur werken zwanger?

Pauze. Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen.

Hoeveel uur per week mag je werken als je zwanger bent?

U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.

Hoeveel recht op pauze tijdens zwangerschap?

Zwangere vrouwen hebben recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van de werkdag. Dus werk jij vier uur op een dag? Dan krijg je een half uur extra pauze, als je dat wilt. Je krijgt de extra pauze gewoon doorbetaald.