Paracetamol en ibuprofen bij kinderen, wat geef je en hoeveel?

Hoeveel ibuprofen mag een kind?

Gevraagd door: Sofia Özdemir AD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (15 stemmen)

Hoeveel ibuprofen u mag geven hangt af van het gewicht en de leeftijd van uw kind. In de bijsluiter staat hoeveel milligram ibuprofen u per keer mag geven. Bijvoorbeeld als drank of pil. Komt de pijn na enkele uren terug, geef de pijnstiller dan op vaste tijden.

Hoeveel gram ibuprofen mag een kind?

Om medicijnen zo veilig mogelijk toe te passen moeten ze goed, dat wil zeggen: volgens de instructies, worden gebruikt", zegt het CBG in een reactie. Bovendien wijst het College er op dat ibuprofen in tablet-vorm alleen voor kinderen vanaf 7 jaar beschikbaar is, te beginnen met 100 mg per dosis.

Hoeveel pijnstillers mag een kind?

Hoeveel paracetamol per dag mag een kind innemen? Voor kinderen bedraagt de maximale dosis paracetamol per dag 60 mg/kg, verdeeld over 4 of 6 toedieningen, dit wil zeggen 15 mg/kg elke 6 uur of 10 mg/kg elke 4 uur.

Hoeveel ibuprofen 12 jaar?

Koorts en pijn bij griep en verkoudheid of na vaccinatie, kiespijn, hoofdpijn, spierpijn en reumatische pijn: Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar is de eerste dosis 400 mg (2 tabletten) zonodig gevolgd door 200-400 (1 of 2 tabletten) mg per keer. Maximaal 1200 mg (6 tabletten) per 24 uur.

Hoeveel milligram ibuprofen is dodelijk?

Bij een inname van zestien tabletten van 200mg zit je boven de maximale dosering, maar niet boven tien keer de therapeutische dosering. Een eenmalige inname van een te grote hoeveelheid ibuprofen kan dan leiden tot een verergering van de bijwerkingen en mogelijk tot schade aan het maagslijmvlies.

28 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet je doen bij overdosis ibuprofen?

Heeft iemand in je naaste omgeving een overdosis ibuprofen geslikt? Dan is het zaak nu zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Bel nu 112.

Welke pijnstiller is dodelijk?

Dodelijke dosis paracetamol

Een overdosering paracetamol kan fataal zijn. De inname van een normale, dagelijkse hoeveelheid paracetamol zal daar niet toe leiden. Langdurig gebruik van hoge doseringen kan het risico op een dodelijke dosis paracetamol wél vergroten.

Hoe oud moet je zijn om ibuprofen te halen?

Let op! Dit is een geneesmiddel! Geneesmiddelen verkopen we niet aan personen onder 16 jaar.

Hoeveel tijd tussen paracetamol en ibuprofen kind?

Soms worden bij hoge koorts beide geneesmiddelen afwisselend gebruikt. Om de drie uur wordt afwisselend paracetamol en ibuprofen toegediend. Zo wordt tussen twee toedieningen van hetzelfde product steeds een tussentijd van zes uur gerespecteerd.

Hoeveel paracetamol mag een kind?

Kinderen. Oraal: er zijn kleine verschillen tussen de gebruikelijke bronnen. Bij milde pijn en/of koorts: volgens het Kinderformularium van het NKFK voor 0–18 jaar: 10–15 mg/kg lichaamsgewicht per keer, zo nodig 4×/dag, maximaal 500 mg/keer, minstens 4 uur tussen twee doses.

Hoe vaak mag je ibuprofen 400 innemen?

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: Startdosis: 1 tablet. Indien nodig: 1 tablet om de 4 à 6 uur met een maximum van 1 tablet per inname en een maximum van 3 tabletten per dag (3 x 400 mg). De laagste effectieve dosis moet worden gebruikt voor de kortste periode die nodig is om de symptomen te verlichten.

Kan je 2 paracetamol tegelijk innemen?

Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt. U mag 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruiken.

Hoe lang werkt 400 mg ibuprofen?

Gewone tabletten, capsules, drank en korrels werken na 30 tot 60 minuten. De werking houdt 8 uur aan. Vertraagde-afgiftetabletten en zetpillen werken na 2-3 uur, ongeveer 12 uur lang. Let op: kans op maag- en darmzweren en bloedingen.

Hoeveel ibuprofen per kg lichaamsgewicht?

De dosering bedraagt dan 20 tot 40 mg ibuprofen per kg lichaamsgewicht, verdeeld over 3 innames per dag. Indien dit geneesmiddel langer dan 3 dagen moet worden toegediend aan kinderen en jongeren, of indien de symptomen verergeren, dient een arts te worden geraadpleegd.

Hoeveel ibuprofen mag een 15 jarige?

Kinderen jonger dan 18 jaar mogen maximaal 3x per dag ibuprofen nemen met minstens 6u tussen 2 innames.

Is ibuprofen vrij te verkrijgen?

Ibuprofen (met en zonder lysinaat) is zowel vrij verkrijgbaar als op voorschrift. Voor de behandeling van pijn bij volwassenen volstaat 200 tot 400 mg per keer, tot 3 maal per dag (maximaal 1,2 gram per dag). De pijnstiller met lage dosering kan vrij van voorschrift worden gekocht.

Kan ibuprofen kwaad?

Ook toonde eerdere studies aan dat het medicijn de kans op hart- en nierproblemen verhoogd. Ook kan je hierdoor een hogere bloeddruk krijgen. Het kan dus geen kwaad om af en toe ibuprofen te slikken, maar doe dit zeker niet te vaak om deze problemen te voorkomen.

Welke paracetamol voor kind?

Een tablet van Roter Paracetamol Junior smelt op de tong en heeft een bananensmaak. Deze smelttablet is geschikt voor kinderen van 4 tot 15 jaar. Een kauwtablet Sinaspril Paracetamol Kind met pepermuntsmaak is ook een eenvoudige manier om uw kind een paracetamol te laten innemen.

Welke medicijnen kunnen dodelijk zijn?

Welke medicijnen zijn dodelijk? In principe zijn alle medicijnen dodelijk wanneer je er te veel van neemt. Een overdosis medicijnen loopt echter niet altijd fataal af. In een aantal gevallen kun je wel last blijven houden van orgaanschade, met vervelende lichamelijke en psychische klachten tot gevolg.

Wat is een dodelijk medicijn?

Een antibraakmiddel en slaapmiddelen zijn in Nederland te verkrijgen : te verkrijgen op recept bij de apotheek. Dodelijke medicijnen zitten in Nederland, en in veel andere Europese landen, achter slot en grendel voor particulieren. Alleen artsen mogen hiermee werken (bijvoorbeeld voor narcose of euthanasie).

Kun je high worden van paracetamol?

Je kunt dat snuiven. Maar paracetamol snuiven heeft geen effect op je hersenen. Je wordt er niet high van, krijgt er geen hallucinaties van en ook werkt gesnoven paracetamolpoeder niet pijnstillend.

Hoeveel ibuprofen mag je maximaal?

Volwassenen. Oraal: afhankelijk van de ernst van de aandoening en van de klachten 1200–1600 mg per dag in 3–4 doses; bij ernstige gevallen tijdelijk (3–4 weken) verhogen, max. 2400 mg per dag in 4 doses tot de acute fase onder controle is.