Als je ex te snel verder is gegaan, KIJK DAN HIER! (Emotioneel herstellen) | Matthew Hussey

Wat als je ex niet uit huis gaat?

Gevraagd door: dr.h.c. Lindsey Sambo  |  Laatste update: 6 juli 2025
Score: 4.8/5 (6 stemmen)

De rechter kan beslissen dat je ex-partner de woning moet verlaten. Ontruimingsprocedure: Als je ex-partner weigert te vertrekken na een uitspraak, kan er een ontruimingsprocedure worden gestart. Dit is een formele juridische procedure waarbij de deurwaarder de ex-partner uit de woning kan verwijderen.

Hoe lang mag een ex in de woning blijven?

Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.

Wat als ex niet uit huis wil?

Komen jullie er samen niet uit wie in de woning mag verblijven? Dan kun je de rechter verzoeken een beslissing te nemen. De rechter weegt dan de belangen van jullie beiden af. Als er kinderen in het spel zijn zal de rechter dit zwaar in de beslissing laten meewegen.

Wat kan ik doen als mijn partner mijn huis niet wil verlaten?

Er kan een kort geding (voorlopige voorziening) gestart worden. Je kan dan aan de rechter vragen wie in de woning mag verblijven. De rechter kan je ex dan dwingen om de woning direct te verlaten. Als de partner nog steeds niet gehoorzaamt, krijgt hij mogelijk een dwangsom opgelegd.

Wat kan ik doen als mijn ex-partner mijn huurwoning niet wil verlaten?

Juridische Procedures. Als de ex-partner blijft weigeren, kan je vriendin juridische stappen ondernemen. Ze kan een advocaat inschakelen om een gerechtelijk bevel tot ontruiming te verkrijgen. Dit is een formele procedure waar de rechter beslist dat de ex-partner de woning moet verlaten.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoe krijg je een ex-partner uit huis?

Je kunt een verzoek tot uitsluiting van je ex-partner indienen bij de rechtbank. Een rechter zal de zaak beoordelen en een beslissing nemen over wie in de woning mag blijven en wat er met de woning moet gebeuren.

Wat als partner huis niet wil verlaten?

Komen jullie hier samen niet uit en weigert jouw ex om de huurwoning te verlaten, dan kan je de rechter vragen om jou de woning toe te wijzen. De rechter zal de situatie bekijken en uiteindelijk een knoop doorhakken en bepalen wie er in de woning mag blijven wonen.

Kan je partner je zomaar op straat zetten?

Eigendom: Als jullie beiden op de eigendomsakte staan, kan je partner je niet zomaar uitzetten zonder juridische stappen te ondernemen. In dit geval zou een rechterlijke uitspraak vereist zijn. Huur: Als jullie beiden op het huurcontract staan, heeft je partner geen recht om je zonder meer uit huis te zetten.

Kan ik de politie bellen als iemand mijn huis niet uit wil?

In noodsituaties waarbij de stalker u direct bedreigt, uw spullen vernielt of bijvoorbeeld uw woning probeert binnen te komen, belt u direct 112. De politie zal zo snel mogelijk bij u komen om de acute dreiging te stoppen. Als de stalker iets strafbaars doet, neemt de politie hem mee naar het bureau.

Wie moet het huis verlaten bij een echtscheiding?

Na het scheiden moet één van de twee de woning verlaten. Er is geen vaste regel wie de woning moet verlaten en wie na de scheiding in de woning mag blijven wonen. Het is niet relevant op wiens naam het huurcontract staat. Ook niet relevant is of een partij de woning al voor het huwelijk had.

Wat als je partner je niet kan uitkopen?

Kun je of wil je je partner niet uitkopen? Dan kun je de koopwoning in gezamenlijk eigendom aanhouden. Dat kan voor maximaal 5 jaar. Je moet dan wel duidelijke afspraken maken wie er mag wonen en wie de hypotheek en de gebruikerslasten betaalt.

Wat kan ik doen als mijn ex-partner zijn adres niet wil veranderen?

Je kan je partner laten schrappen. Je moet bij de gemeente een verklaring afleggen dat je ex-partner niet meer op je adres woont. De gemeente start een onderzoek voor ze je ex-partner schrapt. De wijkagent komt bij je langs om te controleren of je ex-partner inderdaad niet meer bij je woont.

Wie heeft het meeste recht op de woning bij scheiding?

Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.

Hoe lang ben je financieel verantwoordelijk voor je ex?

Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020

Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde. Was u bijvoorbeeld 8 jaar getrouwd, dan betaalt u uw ex-partner 4 jaar partneralimentatie.

Hoe kan ik mijn ex dwingen om mijn huis te verkopen?

U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.

Moet ik huur betalen aan mijn ex-partner?

Als de ex-vriend samen met een andere persoon (bijvoorbeeld een ex-partner) de huurovereenkomst heeft ondertekend, dan zijn beide partijen doorgaans hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat de verhuurder beide huurders kan aanspreken voor de volledige huur totdat de situatie legaal is geregeld.

Kan de politie mijn woning zomaar binnenkomen?

Op heterdaad: Als er sprake is van een situatie waarin iemand op heterdaad betrapt wordt op het plegen van een strafbaar feit, mag de politie zonder toestemming de woning betreden om de verdachte aan te houden. Met uw toestemming: Uiteraard kan de politie uw woning betreden als u daarvoor toestemming geeft.

Wat is een stopgesprek bij de politie?

De politie kan ervoor kiezen om een stopgesprek te voeren met de dader. In dit gesprek spreekt de politie de dader aan op diens gedrag. Met als doel dat de dader dat gedrag stopt. Een stopgesprek is geen strafvervolging.

Wat moet je doen als je ex je lastig valt?

Je kunt als slachtoffer zelf aangifte doen, maar mensen uit je omgeving kunnen ook aangifte doen. Ben je op zoek naar hulp bij het doen van aangifte? Hiervoor kun je terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Om aangifte te doen bij de politie kan je contact opnemen via het landelijk politienummer: 0900-8844.

Wat als iemand je huis niet uit wilt?

Als het niet mogelijk is om tot een overeenkomst te komen, kun je overwegen juridische stappen te ondernemen. Dit kan onder meer het volgende omvatten: Kort geding: Je kunt een kort geding aanspannen bij de rechter om een spoeduitspraak te krijgen over wie in de woning mag blijven.

Wat kan ik doen als mijn ex mijn huurhuis niet wil verlaten?

U huurt de woning

Indien u alleen op de huurovereenkomst staat en uw ex-partner niet medehuurder is geworden door bijvoorbeeld een huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan heeft u in beginsel het recht om in de huurwoning te verblijven. U kunt uw ex-partner de toegang tot de woning ontzeggen.

Hoe lang mag een ex in huis blijven?

In de echtscheidingsprocedure kun je aan de rechtbank vragen of je nog maximaal zes maanden na de formele echtscheiding in de woning mag blijven wonen. Het antwoord op de vraag is dus dat je tot maximaal zes maanden na de echtscheiding in de woning kunt blijven wonen, indien de rechter dit heeft bepaald.

Kan mijn ex mij uit mijn huurwoning zetten?

Mogelijke Uitzetting van een Huurwoning door een Ex-vriendin

Als u beide op het huurcontract staat, heeft uw ex-vriendin niet het recht om u zonder meer uit te zetten. Indien alleen uw ex-vriendin op het huurcontract staat en u niet, heeft zij in principe meer zeggenschap over de woning.

Wat moet ik doen als mijn ex-partner de lening niet meer betaalt?

Je ex-partner betaalt de lening niet meer terug. Jij staat mee op de zwarte lijst of hebt loonbeslag gekregen. Het enige dat je dan nog kunt doen, is zelf het hypothecair krediet of de lening volledig terugbetalen. Alleen zo kan je een gedwongen verkoop afwenden en zal je op termijn van de zwarte lijst geraken.

Kan ik mijn ex-partner de toegang tot de woning ontzeggen?

Als jullie beiden eigenaar van de woning zijn, dan mag je je ex-partner niet zomaar de toegang tot de woning ontzeggen. Dit is anders als hij of zij het exclusief gebruiksrecht, ook wel woonrecht genoemd, heeft. Jullie hebben beiden recht op toegang tot de woning, als je beiden eigenaar bent van de woning.